Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ»





Ανοίξατε θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Γιατί τώρα;
Το θέμα του τελικού κόστους, αυτού δηλαδή που φτάνει στον καταναλωτή, την επιχείρηση και τη βιομηχανία είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά από διαπραγμάτευση έχει γίνει μείωση περίπου κατά 20% στο φυσικό αέριο. Έστω και με καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαπραγμάτευση με την
Gazprom τον Σεπτέμβριο και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει σε μείωση τουλάχιστον ανάλογη με αυτήν που έχει γίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η μείωση αυτή θα πρέπει να περάσει άμεσα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.




2.      Ταυτόχρονα με την μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Με αφορμή τη συζήτηση «κουρασμένοι-ξεκούραστοι» βουλευτές, θα επαναλάβω ότι το μείζον ζήτημα είναι να ξεκουραστούν οι πολίτες από την υπερφορολόγηση. Για αυτό ζήτησα από τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει και να πείσει την τρόικα και τους εταίρους να πάμε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάλογο του ΦΠΑ και για το φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου.

Να επισημάνω ότι όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητούσε να τεθεί πειστικά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ είχαν πέσει όλοι πάνω μας να μας «φάνε».Οφείλω να υπενθυμίσω και τις αρχικές αντιδράσεις αλλά και το τελικό θετικό αποτέλεσμα.
Επίσης χαιρόμαστε που τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών         άνοιξαν με δηλώσεις τους το διάλογο που πρέπει να γίνει ώστε να προετοιμαστεί η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για αυτό το κρίσιμο ζήτημα..


3.      Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών. Θα έχουμε πλειστηριασμούς από την πρώτη του επόμενου έτους;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει και επισήμως εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, πόσο δε μάλλον τώρα που η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά οικονομικώς από την ύφεση. Έχουμε ήδη ζητήσει στην Βουλή την παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014.


4.      Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν ότι θα ληφθούν υπόψη κριτήρια. Όμως, για τις υψηλές αντικειμενικές αξίες δεν ισχύει έτσι κι αλλιώς η απαγόρευση. Οπότε;

Οι «αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες» καλά θα κάνουν πριν τις διαρροές, που πολλάκις προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια, να διαβουλεύονται με  τους κυβερνητικούς τους εταίρους.



5.      Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν «αντάρτικο» σε ψηφοφορίες στη Βουλή αλλά δεν «τιμωρήθηκαν» - ο κ.Κουκουλόπουλος μάλιστα παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έτσι θα συνεχίσετε;


Το θέμα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου είναι θέμα που χειρίζονται διαχρονικά οι Πρόεδροι των κομμάτων. Θα μου επιτρέψετε να πω την άποψή μου ως Βουλευτής και όχι ως Εκπρόσωπος Τύπου. Την άποψη αυτή είχα καταθέσει και στην ηρωική κοινοβουλευτική ομάδα του 2009.  Όταν η γενιά των βουλευτών, που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2009 και μετέπειτα το 2011, κλήθηκε και ανέλαβε ευθύνες που δεν τις αναλογούσαν.

Τα “όχι” χωρίς πρόταση, χωρίς να βλέπουν όρους και προϋποθέσεις για το πώς αλλιώς θα πάμε, ήταν και είναι της μόδας. Αυτά τα «όχι» δεν τα διάλεξα. Ούτε επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, ούτε επί τρικομματικής και μετέπειτα δικομματικής κυβέρνησης. Είχα προτείνει λοιπόν τότε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2010 λόγω των εξαιρετικών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά από την Κ.Ο., εκεί να κατατίθενται οι απόψεις, οι προτάσεις, οι ενστάσεις, εκεί να συζητιούνται τα πάντα διεξοδικά και με όση λεπτομέρεια χρειαζόταν προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις με πλειοψηφία. Όχι επί «όχι» της μόδας και «ναι» του εξαναγκασμού. Αλλά επί πολιτικών επιλογών, μετρήσιμων και πειστικών. Αυτό κατά την άποψή μου σημαίνει δημοκρατικές διαδικασίες.  Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν και οι πολίτες να αναγνωρίσουν την συλλογική προσπάθεια.  Με σεβασμό στην ανεξαρτησία του Βουλευτή αλλά με εμπέδωση του κρίσιμου ρόλου του σήμερα.


6.      Η βουλευτής σας Θεοδώρα Τζάκρη κατηγορεί τον Α.Σαμαρά ότι «ξεπουλά η χώρα» και το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Φαήλος Κρανιδιώτης γράφει  «δεν μπορεί να μας πηγαίνει καρότσι ο Βενιζέλος και το υπερτροφικό εγώ του”. Σαν γάμος λίγο πριν το διαζύγιο μοιάζει όλο αυτό…


Θα ήθελα να επισημάνω, για την ιστορία, ότι μετά τις δεύτερες εκλογές και πριν από το σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης είχα δηλώσει δημοσίως ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έπρεπε να επιλεγεί ως Πρωθυπουργός λόγω της στάσης της ΝΔ από το 2009. Ο κ. Σαμαράς σήμερα είναι Πρωθυπουργός. Προσωπικά δεν ξαναέθεσα ποτέ το θέμα αυτό στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις την Κυβέρνηση. Ωστόσο αν θεωρούσα ότι οποιοσδήποτε «ξεπουλά» τη χώρα μου, δεν θα τον στήριζα για Πρωθυπουργό. Άλλωστε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να επιλέξουμε θέση, δικαιωνόμαστε διότι ο κ. Σαμαράς συνεχίζει την πολιτική μας ή διότι ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μία διαφορετική πολιτική;
Προσοχή, το ατύχημα είναι προ των πυλών για την κυβέρνηση και τη χώρα.


7.      Χαρακτηρίσατε «σούπερ μάρκετ» τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όρια η πολυσυλλεκτικότητα, θεωρείτε;


Ναι. Η πολιτική περίοδος που ζούμε δεν είναι μία συνηθισμένη περίοδος διότι μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη για τη χώρα! Παραδείγματος χάρη, αν κυβερνήσει ο. κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο (λέω, «αν») και μετά από «σκληρή» διαπραγμάτευση προκύψει ότι δεν αλλάζουν οι όροι και οι υποχρεώσεις της χώρας, τι θα κάνει μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει ανοιχτά για τη δραχμή; Κανένα δυνάμει κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να διεκδικεί το ακαταλόγιστο ή το ακατάληπτο της προγραμματικής κυβερνητικής του συμφωνίας λόγω πολυσυλλεκτικότητας.  


8.      Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Να κατανέμεται το μπόνους των 50 εδρών στα κόμματα που συμπράττουν κυβερνητικά; 

Κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα θα πρέπει να ωριμάσουμε πολιτικά από επιλογή και όχι από χάρη. Γιατί ξέρετε ακούγεται κάπως περίεργο πως ενώ σήμερα η πολιτική συναίνεση και ο πολιτικός συμβιβασμός τόσο εύκολα μπερδεύεται με την πολιτική συνενοχή, αύριο με το μπόνους σε κόμματα, που συμπράττουν, θα είναι όλα καλύτερα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, η πολιτική συναίνεση ακόμα και οι πολιτικοί συμβιβασμοί, όσο δύσκολοι και αν είναι σε περιόδους κρίσης, ενδυναμώνουν την δημοκρατία, γιατί υποχρεωνόμαστε στις αναγκαίες συγκλίσεις για την επίτευξη των εθνικών στόχων.
 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου