Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Αλλαγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από το... χρονοντούλαπο


Δυο νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου και ένα νοσοκομείο που ακόμα ψάχνει το χαρακτήρα του, αφού ή θα γίνει μίνι νοσοκομείο ή θα βάλει λουκέτο, φέρνει το σχέδιο που βγήκε από το
χρονοντούλαπο της υγειονομικής μεταρρύθμισης στη Θεσσαλονίκη.
Οι αλλαγές ξεκινούν από τα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), Δερματικών - Αφροδισίων Νόσων και «Παναγία» με μετακινήσεις κλινικών και καθεστώς κινητικότητας για 235 εργαζόμενους. Ωστόσο, θα επηρεαστεί και η λειτουργία των Ιπποκράτειου, ΑΧΕΠΑ, «Γ. Παπανικολάου» και «Αγίου Παύλου», καθώς έρχονται τα πάνω κάτω στον περιβόητο υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσουν οι... μετακομίσεις κλινικών και προσωπικού, μετά από εξαγγελίες και φημολογίες χρόνων, αφού ξαναβγαίνουν σχέδια ξεχασμένα στα συρτάρια από το... 2000, που μιλάνε μεταξύ άλλων για δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή κέντρων υγείας αστικού τύπου. Πράγματα αυτονόητα που, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, χρειάστηκε ο «μπαμπούλας» του μνημονίου για να γίνουν! Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα υγειονομικών, όμως, όλα γίνονται «στο πόδι», καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Ο «ΑτΚ» αποκαλύπτει σήμερα τι σημαίνει αλλαγή χρήσης στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τι... ξημερώνει για τους πολίτες και για το προσωπικό τους, φιλοξενώντας τις απόψεις των επικεφαλής αλλά και των εκπροσώπων εργαζομένων των νοσοκομείων.

Το σχέδιο για τις αλλαγές

Βήμα βήμα, το σχέδιο προβλέπει μεγάλες ανατροπές για τα ίδια τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

«Παναγία»: Σε λουκέτο φαίνεται να οδηγείται το «Παναγία», το οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου δε θα εντάσσεται πλέον στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης. «Το ''Παναγία'' είτε θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένα μικρό νοσοκομείο ή θα κλείσει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κτιριακό ζήτημα και από την απόφαση που θα πάρει γι' αυτό το υπουργείο. Αν η ιδιοκτήτρια εταιρία μειώσει το ενοίκιο, δε θα κλείσει. Διαφορετικά, θα κλείσει», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας - Θράκης, Θρασύβουλος Βεντούρης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση αναμόρφωσης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στον υπουργό Υγείας. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται κάθετος να μη δεχτεί η τιμή του ενοικίου να διαμορφωθεί σε ποσό άνω των 150.000 ευρώ, όσο δηλαδή έχει προτείνει η διοίκηση του «Παναγία» στον ιδιοκτήτη.

Σχετικά με το κτιριακό, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ψηφίστηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της σχετικής σύμβασης με τον επιχειρηματικό όμιλο - ιδιοκτήτη του κτιριακού, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ακόμα όμως δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση και ο υπουργός Υγείας δηλώνει αποφασισμένος να εξηγήσει στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, απαίτηση της ιδιοκτησίας του ομίλου Euromedica να ανανεωθεί η σύμβαση για την ενοικίαση του κτιρίου με τίμημα... 350.000 ευρώ το μήνα (σήμερα το Δημόσιο καταβάλλει 400.000 ευρώ μηνιαίως).

Το σχέδιο εισήγησης προβλέπει τη μετακίνηση 107 ατόμων συνολικά από τα διασυνδεόμενα «Αγιος Παύλος» και «Παναγία», που αποτελεί παράρτημά του. «Τα 87 άτομα θα μετακινηθούν στο ΑΧΕΠΑ και τα υπόλοιπα 20 στο Ιπποκράτειο. Από το ''Παναγία'' θα φύγουν 3 κλινικές στον ''Αγιο Παύλο'', η ενδοκρινολογική, η ουρολογική, η νευρολογική, καθώς και η μονάδα τεχνητού νεφρού», προσθέτει ο κ. Βεντούρης.

Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών): Δεν είναι πια νοσοκομείο αλλά μετατρέπεται σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στον «ΑτΚ» ο κ. Βεντούρης, «οι δυο κλινικές του Ειδικών Παθήσεων θα φύγουν. Η παθολογική θα μεταφερθεί στο ''Γ. Παπανικολάου'' και η παιδιατρική στο Ιπποκράτειο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα παραμείνουν στο κτίριο του Ειδικών Παθήσεων το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο, με 17 άτομα προσωπικό, και τα ειδικά εργαστήρια. Συνολικά θα μετακινηθούν από το Ειδικών Παθήσεων 91 εργαζόμενοι. Οι 52 θα πάνε στο ''Γ. Παπανικολάου'', όπου έχουν προβλεφθεί αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Επομένως οι μετακινήσεις αυτές δεν θα γίνουν στο πλαίσιο της κινητικότητας. Οι υπόλοιποι 39 θα πάνε στο Ιπποκράτειο».

Εκτός από τις δύο κλινικές και τα εργαστήρια, το Ειδικών Παθήσεων διαθέτει αντιλυσσική μονάδα, αποτελεί κέντρο αναφοράς σαλμονέλας για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, κέντρο ελέγχου περιπτώσεων υπόπτων για χολέρα στη Μακεδονία και κέντρο αναφοράς άνθρακα στη Βόρεια Ελλάδα.

Δερματολογικό: Για το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι οι δυο δερματολογικές κλινικές που διαθέτει, μια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μια πανεπιστημιακή, θα συγχωνευτούν και θα μετακομίσουν στο Ιπποκράτειο. «Θα μετακινηθούν 37 εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο, ενώ στο Αφροδισίων θα παραμείνουν τα εξωτερικά ιατρεία και τα ειδικά εργαστήρια που διαθέτει. Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό θα στελεχωθούν από προσωπικό άλλων νοσοκομείων», εξηγεί ο κ. Βεντούρης.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του υπουργείου Υγείας, η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Τετάρτη, με βάση κριτήρια αξιολόγησης που αναφέρει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 13 Αυγούστου, θα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή του υλικού για την αυτοαξιολόγηση των φορέων από τις αρμόδιες ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες).

Εως τις 21 Αυγούστου θα έχει γίνει η αξιολόγηση των φορέων της πρώτης φάσης, δηλαδή των υγειονομικών περιφερειών στις οποίες ανήκουν διοικητικά τα νοσοκομεία που τίθενται σε καθεστώς αλλαγής χρήσης.

Στις 23 Αυγούστου θα εκδοθεί ονομαστικός κατάλογος του προσωπικού που τίθεται σε κινητικότητα.

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν σε ποιο κοντινό νοσοκομείο θέλουν να μετακινηθούν.

Την τελευταία μέρα του Αυγούστου ξεκινά η διαδικασία της κινητικότητας. Τριμελές ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, αποτελούμενο από δύο μέλη του υπουργείου και ένα του ΑΣΕΠ, θα αναλάβουν την αξιολόγηση. Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας και οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στα νέα τους πόστα.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν τελικά θα μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και αυτό λόγω της γραφειοκρατίας του Δημοσίου.

Καταγγέλλουν προχειρότητα οι γιατροί

Τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που υλοποιείται εκφράζουν γιατροί και εκπρόσωποι του υγειονομικού κόσμου. Οπως λένε χαρακτηριστικά, κάθε λίγο οι... ιθύνοντες μια θυμούνται και μια ξεχνούν την ανάγκη να γίνουν δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Ανασύρουν σχέδια, αλλά τα εφαρμόζουν αν και όποτε τους... βγαίνουν.

«Αυτά που γίνονται συνιστούν μνημείο προχειρότητας. Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας θα χάσουν δυο εξειδικευμένα νοσοκομεία, αν το Ειδικών Παθήσεων και το Δερματολογικό γίνουν κέντρα υγεία αστικού τύπου. Αυτό είναι ακόμη χειρότερο, διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έξαρση των δερματικών νόσων και των λοιμωδών νοσημάτων. Οταν αυτά αφομοιωθούν στα μεγάλα νοσοκομεία, θα χαθεί ο χαρακτήρας τους. Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών ούτε για το πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις και πώς θα αναπτυχθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία», τονίζει στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προχειρότητα φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο πως το προσωπικό που θα απομείνει στα δυο νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών από το πρωί ώς το βράδυ που θα λειτουργούν. «Το γεγονός ότι δεν μπορούν ούτε να συμπτύξουν τις υγειονομικές περιφέρειες ανά τη χώρα για λόγους οικονομίας, δείχνει επίσης ότι προέχει το βόλεμα των ημετέρων. Την ίδια ώρα, βάζουν σε κινητικότητα εργαζόμενους τους οποίους τα νοσοκομεία χρειάζονται, διότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες», προσθέτει ο κ. Κετικίδης.

Για πρόχειρες κινήσεις μιλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος θεωρεί απόλυτο παραλογισμό και ευτελισμό το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας διόρισε υποδιοικητές σε νοσοκομεία που πρόκειται να... κλείσει, όπως στο Ειδικών Παθήσεων!
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου