Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

''Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ''...


Η Ελλάδα «διεκδικεί να αποτελέσει μια "νησίδα" σταθερότητας μέσα σε έναν "ωκεανό" ρευστότητας και αναταραχών της Ανατολικής Μεσογείου»,
ανέφερε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Λονδίνο.
Η ενέργεια, είπε ο κ. Μανιάτης, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για σταθερότητα και ευημερία, παρά το ότι συχνά λειτουργεί ως
δύναμη συγκρούσεων και όχι ειρήνης. «Η αντιστροφή της τάσης αυτής αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι «η αραβική άνοιξη, η αστάθεια στη Συρία, ο απομονωτισμός της Αιγύπτου, το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και οι συγκρούσεις Σιιτών - Σουνιτών δημιουργούν αβεβαιότητες που πρέπει να ξεπεραστούν».
Επικαλούμενος στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, είπε πως στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να υπάρχουν έως 3.500 δισ. κυβ. μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, καθώς και 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου «μπορούν να στηρίξουν την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα του Νοτίου Διαδρόμου (Southern Gas Corridor). Πράγμα που σημαίνει ότι οι καλές μακροοικονομικές πολιτικές και η ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς της περιοχής».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, είπε ότι προχωράει σε εξορύξεις στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Κατακόλου και του Πατραϊκού κόλπου, ενώ, ταυτόχρονα, ολοκληρώνει την επεξεργασία των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου