Δραματική επιδείνωση παρουσιάζει η οικονομική κατάσταση του
ασφαλιστικού συστήματος, με τα έσοδα να υποχωρούν, τις ληξιπρόθεσμες
οφειλές να αυξάνονται κατακόρυφα και τα ελλείμματα, ιδιαίτερα των
επικουρικών ταμείων, να διογκώνονται ανεξέλεγκτα. Οι εξελίξεις αυτές
δρομολογούν αναπόφευκτα νέες περικοπές κατ’ αρχάς στις επικουρικές
συντάξεις και στα εφάπαξ.
Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών για τέλος στις εισοδηματικές περικοπές δεν φαίνεται να έχουν ισχύ για τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, οι οποίες συνεχίζουν να βάλλονται από τα ελλείμματα των Ταμείων, την επιταχυνόμενη δημογραφική γήρανση, τις μαζικές εξόδους προσωπικού (από τις Τράπεζες) και την απομείωση των εσόδων ακόμη και κατά τους αποδοτικότερους -για την οικονομία- θερινούς μήνες της υψηλής απασχόλησης στον τουρισμό.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο, παρά τις συνεχείς περικοπές και ενοποιήσεις φορέων, δεν κατόρθωσε να αποβάλει όλες τις υπερβολές του παρελθόντος και δεν προέβη εγκαίρως σε δομικές αλλαγές, δεν κατορθώνει να εξασφαλίσει, πρωτίστως, την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Αντιθέτως, όπως επισήμαναν χθες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζει να λειτουργεί σαν ένα απύθμενο πηγάδι προβλημάτων, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και μειώσεις συνταξιοδοτικών εισοδημάτων με μόνη σταθερά την καταβολή των 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από την 1.1.2015.
Χθες οι συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και το προεδρείο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2013, οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση κατά 10%. Στην κορυφή της πυραμίδας των μεταβολών είναι τα επικουρικά των πρώην ευγενών Ταμείων, κυρίως αυτά των Τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα ταμεία που είναι ΝΠΙΔ, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρόνια βιωσιμότητας. Ανάλογες θα είναι και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας με την τάση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ να διευρύνεται.
Τη βεβαιότητά τους για τον νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις εδράζουν στα διογκούμενα ελλείμματα του μεγαλύτερου επικουρικού Ταμείου, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ, καθώς και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία μετά τις νέες διαθεσιμότητες και σε συνδυασμό με την πολυνομία καθιστά εξαιρετικά προβληματική την εξυπηρέτηση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων. Πλήρως απαξιωτικά ήταν και τα σχόλια για την αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης περί των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αφήνει εκτός συστήματος τον κύριο όγκο των οφειλετών και δη όλων όσοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αφού δεν τίθεται κανένα κριτήριο για την κατάσταση ανεργίας ή χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ήδη το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα κι επομένως έχουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης νοσοκομειακών εξόδων, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό αγγίζει το 55%.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γ. Κυριακόπουλος, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε όλα τα Ταμεία και στον ΟΑΕΔ ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 5ήμερες απεργίες, με αιχμή τις 600 διαθεσιμότητες που αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Χαρακτήρισε δραματική την εξέλιξη των οικονομικών του ΙΚΑ και επέμεινε κυρίως στην αύξηση κατά 65% των οφειλών (από 4,800 δισ. ευρώ το 2010 σε 8,051 δισ. το 2013). Η αύξηση των οφειλών προς το Ιδρυμα έχει ως συνέπεια η μέση ποσοστιαία μεταβολή στα έσοδα του Ιδρύματος να ανέλθει μέσα στην τετραετία 2009-2012 στο -8,214%. Βάσει των στοιχείων, ακόμη και τον Αύγουστο, οπότε ξεκίνησαν οι εισροές πόρων από τη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά -08,47%.Αναφερόμενος στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή ο κ. Κυριακόπουλος επέμεινε πως είναι σε εξέλιξη η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και ισχυρίστηκε πως ο λόγος για τη μη αντιμετώπισή της πρέπει να αναζητηθεί στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΚΟΠΚ, Θ. Καποτάς, ο οποίος εστιάζοντας στα προβλήματα των επικουρικών Ταμείων υποστήριξε ότι το 2013 το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (επικουρικός φορέας 2,096 εκατομμυρίων εργαζομένων και 1,030 εκ. συνταξιούχων) θα αγγίξει τα 302 εκατομμύρια ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στα 244, το 2015 θα αυξηθεί στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ η μαύρη τρύπα θα συνοδεύει και το 2016 και το 2017 με ποσά 175 και 77 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.
Ο κ. Καποτάς καθώς και άλλοι εκπρόσωποι εργαζομένων επέκριναν ιδιαιτέρως τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, η οποία, όπως είπαν, συντηρεί ένα ακριβό και πολυμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ την ίδια ώρα επιμένει σε περικοπές που αφορούν τις υπηρεσίες. «Γιατί χρειάζονται δύο υποδιοικητές με τα γραφεία υποστήριξής τους και δύο γενικοί διευθυντές και δεν χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι, όταν οι καθυστερήσεις στην παροχή συντάξεων ξεκινούν από 1 χρόνο και αγγίζουν τα 4 χρόνια;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΚΟΠΚ φωτογραφίζοντας τη διοίκηση ΟΑΕΕ.
Πληροφορίες: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου