Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γραμμή «ρεαλισμού» από τον Δραγασάκη


«Φρένο» σε απόψεις που υποστηρίζουν ότι αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσει η χώρα από τα ελλείμματα βάζει ο Γ. Δραγασάκης «Φρένο» σε απόψεις που υποστηρίζουν ότι αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσει η χώρα από τα ελλείμματα βάζει ο Γ. ΔραγασάκηςΤην ώρα που έχει φουντώσει η συζήτηση περί διαγραφής του χρέους και πρωτογενούς πλεονάσματος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει «φρένο» σε απόψεις που υποστηρίζουν ότι αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσει η χώρα από τα ελλείμματα.

Ο Γ. Δραγασάκης, πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, διαμηνύει πως δεν υπάρχουν «εύκολες και ανώδυνες λύσεις», μιλάει για αυταπάτες και επισημαίνει πως όσοι μιλάνε με τη γλώσσα της αλήθειας δεν σημαίνει ότι ακολουθούν «δεξιά στροφή».
Η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη δημοσιεύθηκε στον «Δρόμο της Αριστεράς», μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέκλεισε τις μονομερείς ενέργειες για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Γραμμή «ρεαλισμού» από τον Δραγασάκη
Ο Γ. Δραγασάκης για το θέμα του χρέους μιλά για «διεκδίκηση», σύμφωνα με όσα λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κρατά σαφείς αποστάσεις από «απόψεις που υποστηρίζουν πως αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσουμε με τα ελλείμματα».
Οι αναφορές αυτές απαντούν και σε όσα υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η επισήμανση του κ. Δραγασάκη ότι το χρέος είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία των ελλειμμάτων. «Αν δεν αλλάξουμε, επομένως, το κράτος, αν δεν αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, αν δεν χτυπήσουμε τη φοροκλοπή και όλες τις άλλες αιτίες των ελλειμμάτων, ακόμη και αν διαγραφεί όλο το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει έλλειμμα και το χρέος θα αναπαραχθεί».
Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται από άλλους ως κόμμα των άκρων και από άλλους ως κόμμα που εμφανίζεται έτοιμο να διαχειριστεί το σύστημα ή ακόμη να γίνει και ένα νέο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ηθελημένη προσπάθεια να καλλιεργηθεί σύγχυση στην εικόνα του. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να προκύπτει από τις «διαφορετικές εικόνες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν να κάνουν με διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας εμμέσως για τον διάλογο στο εσωτερικό του κόμματος, σημειώνει με έμφαση πως «στον χώρο της Αριστεράς, ακόμη και σε ορισμένα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν δεξιές και αριστερές αυταπάτες, άγνοια ή παραγνώριση των προβλημάτων». Σαφείς αιχμές αφήνει και για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι ορισμένοι πιστεύουν πως η Αριστερά έχει έτοιμες λύσεις για όλα, και πως «ταυτίζοντας την Αριστερά με τα στερεότυπα του παρελθόντος, θεωρούν ''δεξιά στροφή'' και ενοχοποιούν κάθε καινούργια ιδέα ή αναζήτηση που ξεφεύγει από τα στερεότυπα αυτά».
ΕΙΠΕ
Πάταξη φοροδιαφυγής με αλλαγή του κράτους
«Το χρέος είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία ελλειμμάτων. Αν δεν αλλάξουμε το κράτος, το φορολογικό σύστημα, δεν χτυπήσουμε τη φοροκλοπή, ακόμη κι αν διαγραφεί το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει έλλειμμα και το χρέος θα αναπαραχθεί».

Διαρκής εκλογική ετοιμότητα
«Η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιχειρήσει εκλογικούς τακτικισμούς. Η διαρκής ετοιμότητα και διεκδίκηση των εκλογών, ως μέσο για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση, είναι μια αναγκαιότητα, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του ώριμου φρούτου».

Η αλήθεια δεν είναι «δεξιά στροφή»
«Οταν κάποιος λέει ότι -δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις- δεν ακούγεται ευχάριστα, και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται -δεξιά στροφή-. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου