Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Οι βίλες των οργίων... φοροδιαφυγής

Οι βίλες που νοικιάζονται, χωρίς να δηλώνονται, σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Πάρος, Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη κ.ά.) - υπολογίζονται στις 50.000. Οι ιδιοκτήτες τους εισπράττουν «μαύρα» περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους και έχει εντοπίσει δεκάδες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες, χωρίς

να αποδίδουν φόρους.
Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Διότι η παράνομη ενοικίαση πολυτελών κατοικιών έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» και για την Ευρώπη. Μάλιστα στις ενοικιάσεις αυτές αντιστοιχεί το 20% των εσόδων του τουριστικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό τουλάχιστον υπογράμμισε χθες ο Κεντ Νίστρομ, πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (HORTEC), που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της 67ης γενικής συνέλευσης της HORTEC, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Και ακόμα είπε πως το πρόβλημα μεγεθύνθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης διείσδυσης του Ιnternet, καθώς οι βίλες διαφημίζονται και νοικιάζονται μέσω Διαδικτύου.

Απώλειες
Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε πως «οι κατοικίες που νοικιάζονται παράνομα υπολογίζονται σε 40.000-50.000 και οι απώλειες που δημιουργούν αντιστοιχούν στο 10% των ετήσιων εσόδων του τουρισμού.

«Σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι αφίξεις δεν συμβαδίζουν με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, ανέφερε ο κ. Τσακίρης και συνέχισε: οι τουρίστες αυτοί κάπου αλλού διαμένουν και το κράτος έχει απώλεια εσόδων.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε προορισμούς όπως η Πάρος, και η Μύκονος. Στα sites που εξειδικεύονται στις ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών, μία βδομάδα σε βίλα στην Πάρο μπορεί να κοστίσει και 20.000 ευρώ, που φυσικά είναι «μαύρα».

Ο κ. Νίστρομ χαρακτήρισε ως «ενδεδειγμένη» την κίνηση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη να θεσμοθετήσει την επιβολή διοικητικού προστίμου 50.000 ευρώ σε όποιον ιδιοκτήτη εντοπιστεί να παρανομεί.

Θα πρέπει να σημειώσουμε η HORTEC θα προχωρήσει σε «Μανιφέστο» ανάκαμψης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας για το 2014 εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και για πρώτη φορά στην ατζέντα της HORΤEC εισέρχεται το θέμα των ιδιωτικών, μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, που βαίνει διογκούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επιχειρείται να βρεθεί μια κεντρική λύση.


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου