Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κοινή στάση έναντι ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων από Ελλάδα-Βουλγαρία

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου-Κρ. ΒιγκενίνΗ προώθηση της διμερούς συνεργασίας, τα ενεργειακά ζητήματα, η λαθρομετανάστευση, αλλά και η στάση των δύο χωρών έναντι της ΠΓΔΜ, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν -σε πολύ καλό κλίμα- τη συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κριστιάν Βιγκενίν, που επισκέπτεται την Αθήνα.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕμ ειδικότερα, εξετάστηκαν οι ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, καθώς και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται με την επικείμενη κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα διασυνδέσει το σύστημα φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Αναφορικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης -που είναι κορυφαίο θέμα προτεραιότητας στην επικείμενη ελληνική Προεδρία της ΕΕ- ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας θα δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, ενώ εξετάστηκε από τις δύο πλευρές και η υιοθέτηση κοινών δράσεων σε θέματα της λαθρομετανάστευσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζεται και θα ληφθεί υπόψη από το συμβούλιο υπουργών, το οποίο, όμως, είναι τελικά το μόνο αρμόδιο για τη λήψη σχετικής απόφασης. Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε, επίσης, ότι πυξίδα στην πολιτική αξιολόγηση του συμβουλίου υπουργών είναι ο βαθμός ανταπόκρισης της αιτούσας χώρας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις αρχές της καλής γειτονίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Βούλγαρος αξιωματούχος παρατήρησε πως η κυβέρνησή του αναμένει και θα αξιολογήσει «τις αντιδράσεις της ΠΓΔΜ» στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής και υπογράμμισε την αξία που αποδίδει η Σόφια στην τήρηση της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας σχετικά, πως η Βουλγαρία βρίσκεται από καιρό σε διαπραγμάτευση -χωρίς μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος- με την ΠΓΔΜ για τη συνομολόγηση ενός διμερούς συμφώνου φιλίας και καλής γειτονίας. 
 
Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου