Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους βραβευθέντες από το ΥπΑΑΤ επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες και επιχειρηματίες




Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο  Τσαυτάρη, μαζί με τους βραβευθέντες επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες, εκπροσώπους Συνεταιρισμών και επιχειρηματίες που έχουν διακριθεί για την επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα δέχθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου,  στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τους:

-κ. Γκέρτση Αθανάσιο, Καθηγητή Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Perriotis College,
-κ. Μαδέση Παναγιώτη, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ, στους τομείς γεωργίας, ακριβείας και γονιδιωματικής τεχνολογίας
-κ. Πρίντζο Νικήτα, Πρόεδρο γαλακτοβιομηχανίας Βόλου ΕΒΟΛ,
-κ. Σωτηρόπουλο Αθανάσιο, Πρόεδρο Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση με σύγχρονους μεθόδους κορινθιακής σταφίδας),
-κ. Αργυρίου Γρηγόρη, (ΑΣΟΠ Δράμας, πιστοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς-μεταποίηση & εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού),
-κ. Καλαμποκά Νικόλαο, εκπρόσωπο οικογενειακής επιχείρησης «Eirini Plomariou Olive Oil» (ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου),
-κ. Καζάκη Μαριάννα, οικογενειακή επιχείρηση «Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας» (παραδοσιακά προϊόντα από βιολογικά αμπέλια με διεθνείς διακρίσεις),
-κα Κατσικούδη Ντόρα (ΒΕΡΓΙΝΑ),
-κ. Καρακόλη Γεώργιο,  Διευθύνοντα Σύμβουλο AGRIS A.E. (παραγωγή προϊόντων λαχανοκομίας και σποροφύτων),
-κ. Γιακμογλίδη Αναστάσιο, Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας,
-κ. Ιωαννίδου Δέσποινα,  Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών προϊόντων Άγιος Αντώνιος, και
-κ. Ζαχαράκη Κωνσταντίνο,  Θεσμός  «Αστο-αγρότης».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε στον κύριο Πρόεδρο τους βραβευθέντες επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες και επιχειρηματίες.

Υπουργός:  Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω από την κυρία Ιωαννίδου. Εδώ έχουμε μια πολύ πρωτοπόρα ομάδα στη Θεσσαλονίκη, στον Άγιο Αντώνιο.  Είναι γυναικείος συνεταιρισμός που καταπιάνεται με πάρα πολλά παραδοσιακά προϊόντα και συνεχώς αναπτύσσεται.

Δ. Ιωαννίδου:  Σας ευχαριστούμε,  κύριε Πρόεδρε  και μεγάλη μας τιμή.

Πρόεδρος:  Εγώ σας ευχαριστώ θερμά.

Υπουργός:  Η κυρία Καζάκη είναι μια άλλη περίπτωση πρωτοπόρας επιχείρησης, διότι από τα αμπέλια παράγει αμπελόφυλλα, αμπελοσαρμάδες, πετιμέζι και άλλα προϊόντα, όταν ο πολύς κόσμος νομίζει ότι από τα αμπέλια βγάζουμε μόνο κρασί. Ο κύριος Γιακμογλίδης πάλι, μάζεψε μια ομάδα ανθρώπων στον Έβρο και κάνει τα καλύτερα σκόρδα στην Ελλάδα.  Είναι προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, έχει ψυγεία που μπορεί να διαθέτει το προϊόν 12 μήνες το χρόνο και τα συσκευάζει ο ίδιος.

Πρόεδρος:  Μπράβο σας.  Επιτέλους ελληνικό σκόρδο...

Υπουργός:  Ο κ. Καρακόλης έρχεται από την εταιρεία ΑGRIS, που είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία που είναι γνωστή από τους σπόρους, τα φυτάρια, τα εμβολιασμένα φυτάρια στα λαχανικά, το πολλαπλασιαστικό υλικό.  Τα εμβολιασμένα φυτάρια είναι η πιο εξελισσόμενη αυτή την ώρα τεχνολογία στη γεωργία στην Αμερική.

Πρόεδρος:  Και πώς το σκεφθήκατε;

Γ. Καρακόλης:  Στην αρχή ξεκινήσαμε από τους σπόρους και παρατηρώντας τις εξελίξεις διεθνώς και βλέποντας τα προβλήματα των λαχανοκόμων καλλιεργητών με τις ασθένειες του εδάφους και τις ιώσεις θεωρήσαμε ότι τα εμβολιασμένα φυτάρια θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος, μη συμβατικός, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Υπουργός:  Ο Παναγιώτης Μαδέσης, παλαιός φοιτητής μου, είναι ερευνητής τώρα σε ένα ερευνητικό κέντρο, ειδικός στα θέματα μοριακής γενετικής.  Έκανε εφαρμοσμένη έρευνα και αξιοποίησε τις γνώσεις του στο ερευνητικό κέντρο στη Θέρμη μαζί με την ομάδα του και αντιμετωπίζει, με μία μεθοδολογία που έχουν αναπτύξει, το πρόβλημα με την πιστοποίηση των προϊόντων μας, να μην μας τα κλέβουν.  Έτσι μπορούμε να αναγνωρίζουμε πραγματικά ένα προϊόν αν είναι φάβα Σαντορίνης φερειπείν, αλλά να ποσοτικοποιούμε με βάση το DNA τα συστατικά του προϊόντος.  Aυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στη φέτα, για παράδειγμα, αν είναι πρόβεια ή κατσικίσια που πρέπει να μετρηθεί πόσο γάλα περιέχουν.
Ο κ. Γκέρτσης πάλι είναι από την Αμερικανική Σχολή και στο πρόσωπό του τιμάται και εκείνη η προσπάθεια.  Γιατί υπάρχει τώρα μια διαστημική τεχνολογία, που λέγεται «γεωργία ακριβείας».  Με αυτήν, την ώρα που περνά το τρακτέρ και σκορπάει το λίπασμα μετρά πόσο άζωτο π.χ. έχει το έδαφος τη στιγμή εκείνη και έτσι ξέρει πόσο χρειάζεται να ρίξει από τον δορυφόρο.

Πρόεδρος:  Μπράβο. Νέα τεχνολογία.

Υπουργός: Εδώ, ο κ. Αργυρίου, είναι οι άνθρωποι που έκαναν επιστημονική δραστηριότητα με τα ρόδια. Μια μεγάλη ομάδα παραγωγών στη βόρεια Ελλάδα, στη Δράμα. Τώρα βγάζουν και χυμούς, μαρμελάδες, κατεψυγμένο ρόδι και όλα αυτά εξάγονται.
Η κα Κατσικούδη, είναι εκπρόσωπος μιας άλλης μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στην Κομοτηνή από τον επιχειρηματία κ. Πολιτόπουλο και την ομάδα του, όπου μαζί με την μπύρα «ΒΕΡΓΙΝΑ», η ίδια επιχείρηση τώρα κάνει 5 τσάγια κατεψυγμένα, αρχίζοντας από το τσάϊ του βουνού, που έχει βάλει στο κουτάκι και την ονομασία «Του Βουνού».   Γυναίκες κυρίως το μαζεύουν για την εταιρεία και η παραγωγή αυτή μπορεί να δεκαπλασιαστεί και αν δεκαπλασιαστεί ούτε τις παραγγελίες της Καλιφόρνιας δεν μπορεί να ικανοποιήσει.  Τόσο μεγάλη ζήτηση έχει.

Ντ. Κατσικούδη:  Για το τσάϊ του βουνού, έχουμε προχωρήσει σε συμβόλαια με πολλούς αγρότες στη Βόρειο Ελλάδα, μας μαζεύουν το τσάϊ και εμείς προσθέτουμε ανθόμελο και χυμό λεμονιού, το συσκευάζουμε και στόχος μας είναι να πάει σε όλον τον πλανήτη.  Η εταιρεία δεν έχει κλείσει ούτε 12 μήνες, αλλά πάει εξαιρετικά καλά.  Σας έχω φέρει ένα συμβολικό δώρο και είναι μεγάλη τιμή για μας, κύριε Πρόεδρε, που μας δεχθήκατε.

Πρόεδρος:  Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Και εγώ ξέρετε μεγάλωσα με τσάϊ του βουνού, εκεί στα βουνά της Ηπείρου.

Υπουργός:  Εδώ είναι ένας στρατηγός που του αρέσει να καταπιάνεται με τη γεωργία, χωρίς όμως να σκάβει...  Έτσι λοιπόν, βρήκε έναν τρόπο να γίνει αστός αγρότης.  Δηλαδή βρήκε έναν αγρότη και του είπε να επενδύσουν μαζί, από 100 ζώα που είχε ο αγρότης του έδωσε λεφτά να πάρει 150 ζώα.  Τα φροντίζει ο αγρότης, ο ίδιος περνάει χρόνο στο χωριό, και σαν αντάλλαγμα παίρνει κάποια αρνιά το χρόνο και γάλα.

Κ. Ζαχαράκης:  Η καταγωγή μου είναι από τα Άγραφα, κύριε Πρόεδρε, αλλά στο Πωγώνι κάνω την επένδυση.  Τώρα μάλιστα κάνουμε και μελίσσια.  Είναι ένας τρόπος να είσαι αγρότης χωρίς να υφίστασαι τις κακοτοπιές της αγροτικής ζωής.

Πρόεδρος:  Εγώ το έχω πάθει και το ξέρω.

Υπουργός:  Εδώ πάλι από το Αίγιο έχουμε τον κ. Σωτηρόπουλο, Πρόεδρο της Παναιγιαλείου Ενώσεως, που προσπάθησαν να μεταποιήσουν τη σταφίδα με τέτοια τεχνολογία, ούτως ώστε το τελικό προϊόν να είναι τέλειο και έτσι διασφαλίζουν όλη την εξαγωγή τους.

Α. Σωτηρόπουλος:  Είναι 100% εξαγωγική εταιρεία σε όλες τις χώρες του κόσμου.  Είναι το πρώτο προϊόν που έφερε συνάλλαγμα στη χώρα όταν ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος.  Εμείς συνεχίζουμε να εξάγουμε αυτό το προϊόν, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με νέα τεχνολογία με τέλεια ποιότητα και τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε τριπλασιάσει τις εξαγωγές μας.

Υπουργός:  Και επειδή ακούγονται πολλά για τους συνεταιρισμούς, αυτό δείχνει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν και πρωτοπόροι άνθρωποι που δίνουν τη ψυχή τους και τα καταφέρνουν υγιώς.

Πρόεδρος:  Είναι η άλλη Ελλάδα.

Ν. Πρίντζος:  Εγώ, κύριε Πρόεδρε, είμαι από τον Βόλο, πρόεδρος της ΕΒΟΛ.  Είμαστε μια γαλακτοβιομηχανία, μια υγιής συνεταιριστική οργάνωση, που προσφέρουμε πολύ καλές τιμές στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες.  Δεν χρωστάμε, δεν έχουμε δανειακά κεφάλαια, με 130 άτομα προσωπικό που δεν τους έχουμε μειώσει τον μισθό.  Είναι μεγάλη η τιμή που μας κάνετε και μας καλείτε και σας ευχαριστούμε γι’αυτό.

Πρόεδρος:  Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε και για τη ΔΩΔΩΝΗ;

Ν.Πρίντζος:  Είναι εποχές που πρέπει να είμαστε λίγο συγκρατημένοι.

Υπουργός:  Ο κ. Πρίντζος ήταν ο πρώτος που έβαλε καθαρό κατσικίσιο γάλα στην αγορά.  Πιστεύει ότι το κατσικίσιο γάλα έχει ιδιαιτερότητες, πολύτιμα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό το έβγαλε έτσι στην αγορά.  Ταυτόχρονα όμως έκανε συμβόλαια με τους ντόπιους ανθρώπους της φυτικής παραγωγής και εξασφάλισε ζωοτροφές.  Και τώρα έχει προχωρήσει με ένα νέο εργοστάσιο και στην παραγωγή γιαουρτιού από κατσικίσιο γάλα και στο γίδινο βιολογικό γάλα.

Ν.Πρίντζος:  Το γίδινο γάλα πιστεύω ότι είναι το καλύτερο γάλα γιατί μοιάζει με το μητρικό, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Πρόεδρος:  Συγχαρητήρια.

Υπουργός:  Τελευταία, κύριε Πρόεδρε, θα σας παρουσιάσω μια ολόκληρη οικογένεια, που είναι πρότυπο οικογενειακής επιχείρησης.  Είναι ένας οικογενειάρχης με τη σύζυγό του, ο κ. Καλαμποκάς, και με όλα του τα παιδιά που αποφάσισαν να πάρουν ένα κτήμα στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι, και παράγουν το πιο τέλειο λάδι που μπορούσε να παραχθεί.  Το λάδι αυτό έχει πάρει άπειρα βραβεία.  Να φανταστείτε ότι για να αρωματίσει το τελικό προϊόν καλλιεργεί στο έδαφος αρωματικά φυτά, έτσι ώστε οι πτητικές ουσίες που βγαίνουν από αυτά να απορροφούνται σιγά σιγά για να έχουν ένα φυσικό άρωμα.

Ν. Καλαμποκάς:  Πιστεύουμε κύριε Πρόεδρε, ότι το μέλλον αυτού του τόπου είναι στην παράδοσή του, μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση.  Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε εκπαιδευτικοί και στον ελεύθερο χρόνο μας ασχολούμαστε με τη βιοκαλλιέργεια της «κολοβής» ελιάς, θέλοντας να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, γιατί το μέλλον τους ανήκει και δεν θέλουμε να φύγουν από τη χώρα μας.

Πρόεδρος:  Θερμά συγχαρητήρια. 

Υπουργός:  Κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, κύριε Πρόεδρε, δημιουργεί ένα τρόπο, ένα θεσμό για να προσφέρει και γι’ αυτό τους τιμήσαμε και σας ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε.

Πρόεδρος:  Μου δώσατε μεγάλη χαρά, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη γη μας.  Πιστεύω σ’ αυτό που κάνετε εσείς - και το κάνετε και με επιστημονικό και με παραδοσιακό τρόπο - συνεχίζετε κάτι που η Ελλάδα απ’ αυτό έζησε.  Και γι’ αυτό πιστεύω στη δύναμη της γης.  Με καταπλήξατε μ’ αυτά που κάνατε.  Μακάρι να το γνώριζε όλη η Ελλάδα.  Θα ήσασταν το πιο φωτεινό και δυναμικό παράδειγμα γι’ αυτόν που λέγει «δεν γίνεται τίποτα».
Πολλά γίνονται και πολλά μπορούμε να κάνουμε.  Έπρεπε να έρθει η κρίση για να ξανασκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε;  Μακάρι να είναι η θετική πλευρά της κρίσης.  Αλλά εσείς ξεκινήσατε πριν από την κρίση και ξεπερνάτε τις δυσκολίες. 
Και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό: ότι αυτό που κάνετε είναι ελληνικό προϊόν.  Το βλέπει η ξένη αγορά και λέγει «για κοίταξε τι κάνει η Ελλάδα».  Είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Μέχρι τώρα είχαμε σκεπαστεί από προϊόντα άλλων χωρών, σαν εμείς να είμαστε ανίκανοι να εκμεταλλευθούμε την πατρίδα που έχει τόσες δυνατότητες, τόσα μυαλά αλλά και τόσες κλιματολογικές δυνατότητες.  Βέβαια υπάρχει ένας υπουργός που έχει την ίδια ευαισθησία που έχετε εσείς και που έχω και εγώ.
Θέλω να σας συγχαρώ και να σας πω ότι όταν μιλάω με ανθρώπους σαν και εσάς είμαι πολύ αισιόδοξος.  Όχι ότι θα  βγούμε από την κρίση μόνοι μας, αλλά ότι θα κάνουμε πράγματα που θα γυρίσουν και θα λένε: «Αυτοί είναι οι Έλληνες, αυτή είναι η Ελλάδα».  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Και θα πρέπει να κάνουμε και ένα βήμα παρακάτω και να σας επισκεφθούμε εκεί που δουλεύετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου