Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Γεννηματά: Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση για τα ΕΑΣ

Τη στήριξη από όλα τα κόμματα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ζήτησε στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.                                                   Η υπουργός περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία. Επέμεινε όμως στον αυτονόητο ρόλο των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και κατ’ επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας για τη χώρα ενώ
διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατηθεί η εταιρία ανοιχτή.
 
«Θέλουμε τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν», είπε, υποστηρίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης σαφέστατα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρίας. Εξηγώντας γιατί προχώρησαν σε ΠΝΠ, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ζητούν να δοθούν στην εταιρεία συγκεκριμένα ποσά 30-35 εκατομμυρίων, προκειμένου να πάρει μπροστά η εταιρία και να πληρωθούν συσσωρευμένα χρέη κυρίως του 2013, ώστε να ξεκινήσει από καθαρή βάση και να γίνει βιώσιμη και «γιατί όχι, κερδοφόρα», όπως είπε.
 
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την “προσωρινή” λύση που επιδιώκεται, η Αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και δεν κλείσει το θέμα του ελέγχου του ενός δις, οποιαδήποτε ενίσχυση από το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύσκολους δρόμους. «Μόνος τρόπος για να σταματήσει η επίσχεση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσουν να δίνονται πράγματα στον ελληνικό στρατό, ήταν να προσεγγίζουμε το θέμα μεσοπρόθεσμα, αφού ούτως ή άλλως πρόθεσή μας είναι να λυθεί συνολικά», είπε, παραδεχόμενη ότι συζητείται σοβαρά η παράταση της ΠΝΠ και η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε δε την ελπίδα της ότι ώσπου να αρχίσει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, θα είναι σε θέση να φέρει τροποποιήσεις, κάτι που πρέπει να γίνει όμως χωρίς να υπονομεύσει την διαπραγμάτευση.
Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε περί “ατυχούς χειρισμού”, απάντησε σε οξείς τόνους. «Δεν κατάλαβα», είπε, «αν εννοείτε ότι είναι ατυχής χειρισμός να μην κρύβεται η αλήθεια, έχω μάθει να μη την κρύβω», είπε, επιθυμώντας να μην μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
 
politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου