Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99.5

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, παίρνετε μια θετική πρωτοβουλία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που υλοποιεί για πρώτη φορά ένα κοινοτικό μέτρο, το οποίο προβλέπει την επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Υπουργός: Η  Κοινότητα υλοποιεί αυτό το μέτρο σε μια προσπάθεια  αφενός μεν για να υποστηρίξει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά στο να καταναλώνουν  φρέσκο αγελαδινό γάλα και αφετέρου να προωθήσει τον κτηνοτροφικό τομέα. Με αυτούς τους δυο στόχους δίνει χρήματα, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, το οποίο «ανοίγει» για πρώτη φορά στον τόπο μας και κάνουμε λοιπόν προσπάθεια να υλοποιηθεί.
Δημοσιογράφος: Θεωρούσαμε υποτιμητικό να δίνουμε γάλα στα παιδιά στο σχολείο και έπρεπε να έρθει το μνημόνιο και η κρίση για να υπάρχουν παιδάκια τα οποία δεν έχουν γάλα για να  ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα;
Υπουργός: Πιστεύω ότι και χωρίς την κρίση πάλι μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, αν αναλογιστούμε τους δυο λόγους που ανέφερα. Το να μάθουμε τα παιδιά να καταναλώνουν φρέσκο γάλα και από την άλλη μεριά να υποστηρίξουμε και τον κτηνοτροφικό τομέα. Είναι εξ ολοκλήρου κοινοτικά χρήματα, είναι δηλαδή 100% επιδοτούμενο το πρόγραμμα. Απλά απαιτεί μια σύμπραξη με διάφορους κοινωνικούς εταίρους. Στην προκειμένη περίπτωση επειδή κι εμείς δεν είχαμε σχετική εμπειρία, είπαμε να το ξεκινήσουμε σιγά – σιγά. Ξεκινούμε από το Δήμο Ελευσίνας και τη Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγούλας, όπου ο εταίρος στην προκειμένη περίπτωση που μας βοηθάει είναι η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Μπορούν όμως κι άλλοι τέτοιοι εταίροι μας να συμπράξουν, για παράδειγμα μπορεί να είναι ένας ο Σύλλογος Γονέων, το σχολικό κυλικείο κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο υπουργείο.  Όσα μπουκάλια φρέσκο γάλα θα μοιράσουν στα παιδιά οι φορείς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πάρουν την αντίστοιχη επιδότηση και θα είναι φθηνότερο το γάλα στους μαθητές.
Δημοσιογράφος: Για να το καταλάβουν και οι ακροατές. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει και  όλη την επικράτεια; Έτσι δεν είναι;
Υπουργός: Φυσικά. Το πρωί μιλούσα με δήμους της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζονται και εκεί για την υλοποίηση του μέτρου. Πιστεύω ότι εάν ξεκινήσουν και το κάνουν πέντε - δέκα φορείς θα αποκτήσουμε εμπειρία, θα δούμε δηλαδή τι δυσκολίες έχει το πρόγραμμα, ποια είναι τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουμε κλπ. Πιστεύω ότι θα διαδοθεί το πρόγραμμα, όπως και αυτό της δωρεάν διανομής τροφίμων, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, που σύντομα θα ξεκινήσει. Το κονδύλι αυτό μάλιστα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί  για όλη την Ευρώπη.
Για τη λειτουργία της Κυβέρνησης συνεργασίας
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ με την ευκαιρία αυτής της συνομιλίας και με δεδομένο ότι δεν σας ακούμε εσάς γενικώς να ομιλείτε για θέματα ευρύτερης πολιτικής σημασίας και ενδιαφέροντος, αλλά μόνο για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας, πώς βλέπετε όλη αυτή τη συζήτηση για τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση;
Υπουργός: Όλα τα προβλήματα έχουν μια τέτοια πολυπλοκότητα. Θα σας πω για το δικό μου Υπουργείο. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα ακόμη και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μόλις σας ανέφερα, απαιτούσε τη σύμπραξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ένεκα των δήμων, του Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Παιδείας κλπ. Όλα τα προβλήματα έχουν απαίτηση συνέργειας μεταξύ των υπουργείων. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεργαστώ με όλους τους συναδέλφους υπουργούς και, παρά τις δυσκολίες, να τα καταφέρουμε.
Δημοσιογράφος: Αυτό δηλαδή δημιουργεί τα προβλήματα; Γιατί εσείς προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ. Πρόταση του κ. Βενιζέλου ήσασταν.
Υπουργός: Έτσι είναι.
Δημοσιογράφος: Και ακούμε τις τελευταίες μέρες βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε για κάποιες κρίσιμες αποφάσεις, όπως το θέμα του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή το θέμα του φόρου στα ακίνητα κλπ., ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση από τη μία πλευρά στην άλλη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αιφνιδιασμοί ή κάποιοι να καρπώνονται τα όποια οφέλη, αν υπάρχουν από τέτοιες αποφάσεις σε αντίθεση με τους άλλους.
Υπουργός: Ακόμη και αυτή η σύμπραξη δυο κομμάτων, προκειμένου να συγκυβερνήσουν, λίγο καιρό πριν ήταν τρία, κι αυτό είναι πρωτόγνωρο στον τόπο μας. Δεν έχουμε εμπειρίες πολλές. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε εθιστεί σε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Άρα κι αυτό θέλει εμπειρία, θέλει προσπάθεια, θέλει αμοιβαία κατανόηση, προκειμένου να πετύχει.
Δημοσιογράφος: Άρα είναι πιο πολυτεχνικό και όχι πολιτικό το ζήτημα, μου λέτε.
Υπουργός: Είναι και πολιτικό και τεχνικό. Αλλά δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτόματα. Θέλει δηλαδή προσπάθεια και από τις δυο πλευρές να κατανοήσουν ότι στην κυβέρνηση αυτή συγκυβερνούν και πρέπει να γίνονται όλα σωστά.
Δημοσιογράφος: Δύσκολο να το κατανοήσουν πολλοί όμως αυτό.

Υπουργός: Σιγά - σιγά. Όπως σας είπα κι εγώ, αποκτούμε εμπειρίες και σιγά - σιγά θα τα καταφέρουμε. Στο σημείο που είμαστε αυτή τη στιγμή και με τις δυσκολίες που έχουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε.

Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ 
FM  99.5 και τους δημοσιογράφους
Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου