Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Στη Βουλή το πόρισμα περί φοροδιαφυγής για τον Αλέξη Μητρόπουλο

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο πόθεν έσχες διαβιβάστηκε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, με το οποίο  του καταλογίζεται φοροδιαφυγή ύψους ενός εκατ. ευρώ.
Η διαβίβαση του πορίσματος γίνεται για λόγους ενημέρωσης του κοινοβουλίου. Η υπόθεση αφορά υπόθεση κληρονομιάς που έλαβε χώρα πριν από 14 χρόνια και έγινε γνωστή από δύο συνεργάτες του Αλέξη Μητρόπουλου οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Στην έκθεση ελέγχου που συνέταξαν οι ελεγκτές τον Μάρτιο του 2013, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητρόπουλος το 1999 δεν εξέδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή άλλου φορολογικού στοιχείου αξίας 942.136 ευρώ προς πελάτισσα του για τις νομικές υπηρεσίες που της παρείχε.  Από την πλευρά του ο εργατολόγος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει λόγο για «παρανόμως επεβληθέν πρόστιμο», ενώ ισχυρίζεται ότι «όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση της ελληνικής κοινής γνώμης».
Η απάντησή του, όπως έχει ήδη δημοσιευθεί έχει ως εξής:
«Είναι αληθές ότι η Δ” ΔΟΥ Αθήνας, μετά από έκθεση του ΣΔΟΕ, παρανόμως μου επέβαλε πρόστιμο για δικηγορική αμοιβή που:
α) εισέπραξε το γραφείο μου το έτος 1999 στο εξωτερικό,
β) εισήχθη στην Ελλάδα και φορολογήθηκε με το άρθρο 38 του ν. 3259/2004 (επαναπατρισμός κεφαλαίων εξωτερικού),
γ) δηλώθηκε στη φορολογική μου δήλωση το έτος εισαγωγής (2005) και
δ) αποδόθηκε σε τρίτους σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών (Δ12Α/1115972/ΕΞ.2013/18-7-2013) για την ίδια υπόθεση αποφάνθηκε ότι απαγορεύεται η εκ νέου φορολόγηση του ως άνω ποσού, όπως συνέβη και με όλους τους συμπατριώτες μας, που κατά καιρούς επαναπάτρισαν κεφάλαια από το εξωτερικό.
Η υπόθεση, ως εκ τούτου, εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 70Α ν. 2238/1994. Θέτω στη διάθεση της ελληνικής κοινής γνώμης όλα τα σχετικά έγγραφα».

lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου