Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Προσκλητήρια, γάμοι και ηχηρά διαζύγια

Με απόσταση λίγων ημερών από τη διαφοροποίηση της βουλευτού Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη από την επίσημη κομματική γραμμή και την υπερψήφιση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αίτια της πράξης χρίζουν διευρεύνησης.
Η σεξιστική επίθεση κατά της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, κατακριτέα και φθηνή, κάλυψε το μείζον ερώτημα, το «γιατί» επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τη ρήξη της
κ. Τζάκρη με την πολιτική της στέγη. Το διαζύγιο υπήρξε πολύκροτο, αν και η υπερψήφιση της πρότασης μορφής δεν είναι ένα πολιτικό γεγονός εύκολα αντιληπτό από τους ψηφοφόρους της επαρχίας. Το ηχηρό «όχι» στους πλειστηριασμούς ή στον ενιαίο φόρο ακινήτων φαντάζει πιο ηρωικό, πιο κοντά στις απαιτήσεις του κομματικού ακροατηρίου.
Η επιλογή της κ. Τζάκρη δημιούργησε ad hoc τις συνθήκες ενός πολλά υποσχόμενου πολιτικού γάμου μεταξύ ενεργών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε την μήνυ του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποδίδοντας στην παραπάνω κίνηση χαρακτήρα «αποστασίας».
Πριν τη δύση του ήλιου, «Θα συμβάλλω με όλες τις πολιτικές μου δυνάμεις για την ανασύσταση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που τώρα εκφράζεται με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε η κ. Τζάκρη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», επιβεβαιώνοντας τον πολιτικό γάμο, μολονότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ξεκαθάριζε πως τη μετάβασή της στο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να την είχε δρομολογήσει από το 2011.
Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετρά ένα βουλευτή λιγότερο και συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των μελών της, η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει προσκλητήριο προς τους «πράσινους» βουλευτές δεν στερείται προβλημάτων. Η επίδειξη δύναμης, την οποία συνεπάγεται το εκάστοτε ηχηρό διαζύγιο, συνοδεύεται αφενός με την κατάργηση της διάκρισης «αντιμνημονιακός – μνημονιακός», δικαιώνοντας αφετέρου τη θέση του Κινήματος για «ψευτοδίλλημα» που διχάζει τεχνητά την ελληνική κοινωνία.
Επιπλέον, το ντόμινο μεταγραφών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητική εμπειρία (Κατσέλη, Τζάκρη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) αφαιρεί από το ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα της πολιτικής «καθαρότητας», αλλά και του ρηξικέλευθου στην πολιτική ζωή του τόπου. Η θεμελίωση μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης πάνω σε γνωστά πολιτικά πρόσωπα δημιουργεί αναγκαστικά συνειρμούς και συγκρίσεις, όπως και την εντύπωση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου