Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι η αποδοκιμασία όλου του πολιτικού κόσμου - με μια παραφωνία του κ. Καμμένου – για τη δολοφονία των δυο νέων ανθρώπων. Αυτό βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε την εγκληματική και νεοναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής και θα ήθελα να είμαι πολύ καθαρός. Χθες άκουσα τον κ. Κασιδιάρη, ο οποίος προσπαθεί να κοροϊδέψει όλους μας και να …
           
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην εκπομπή λέτε του κ. Χατζηνικολάου.  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως, Να κοροϊδέψει κάνοντας θέατρο. Από εξολοθρευτής έγινε Βασιλάκης Καΐλας και νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό το θέατρο το παίζουν σήμερα για να χρησιμοποιήσουν το γεγονός προς όφελός τους. Νομίζω ότι η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να απαντήσει σε αυτό. Αυτό είναι το πρώτο.           
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε και εσείς κομμάτι της κυβέρνησης, δεν κάνετε αντιπολίτευση,  γιατί μερικές φορές με συνάδελφους σας βουλευτές εδώ μας δημιουργείται η εντύπωση ότι κάνετε αντιπολίτευση, ότι δηλαδή χαιρετίζετε και παραβρίσκεστε. Συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση και έχετε και εσείς, δεν έχει σημασία αν είσαστε με λιγότερους υπουργούς, υπάρχει και μια προγραμματική σύμβαση η οποία έγινε, υπάρχουν παράπονα και από βουλευτές του κόμματός σας ότι χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς να προηγηθεί Κ.Ο. και να είναι ενήμεροι  έγινε αυτή η προγραμματική συμφωνία. Είναι και η τρόικα εδώ. Εσείς μέχρι ποιου σημείου θα ανεχτείτε την πίεση της τρόικας για νέα μέτρα ;                   
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε καταρχήν να μην αφήσω τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού ασχολίαστη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως σας φάνηκε;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού νιώθω δικαιωμένος γιατί στηρίζω αυτή την κυβέρνηση, γιατί ο κ. Πρωθυπουργός συνεχίζει..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σαμαρικός δηλαδή;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Όχι, κάνετε λάθος.  Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική που αρχίσαμε εμείς το 2009, το 2010. Είδατε ο Πρωθυπουργός με πόση θέρμη μίλησε για το PSI.
Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Κωνσταντινόπουλος.  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Και στηρίζω αυτή την κυβέρνηση, γιατί - πολύ σωστά - προχωράει το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε το 2010 και θεωρώ ότι με την προσπάθεια και των δυο κομμάτων θα βγει η χώρα από την κρίση.          
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Bέβαια αυτά είναι πράγματα που εμάς τους πιο παλιούς μας ξενίζουν - τους λίγο πιο παλιούς, όχι πολύ πιο παλιούς γιατί ίδια ηλικία με τους πρωταγωνιστές της  πολιτικής σκηνής έχουμε – το ότι ο ένας δεν ήθελε να μιλήσει για τον άλλο και τώρα βλέπουμε ο ένας να υπερασπίζεται τον άλλο.  Αυτό δεν ξέρω αν είναι κακό ή καλό, αλλά το να ακούω ένθερμα λόγια  υποστήριξης του κ. Σαμαρά για τον κ. Βενιζέλο, για παράδειγμα - γιατί είναι και αυτό ένα σημείο που εμένα μου έκανε εντύπωση - μπορεί να είναι πραγματικά δείγμα πολιτικού πολιτισμού,  αλλά όμως σε μένα, τον λίγο μεγαλύτερο,  κάνει εντύπωση, πώς να το κάνουμε δηλαδή.   
Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Πηγαίνετε στο 2009, μην πάτε πίσω στη δεκαετία του ΄80. Το 2009 αν σταχυολογήσετε δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά,  θα καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι πολιτικός πολιτισμός.             
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Νομίζω ότι η κα Δούρου έχει δίκιο σε αυτό, απλώς θα πρέπει να κάνει λίγο υπομονή, γιατί έρχονται και οι επόμενες κινήσεις. Γιατί και ο κ. Σαμαράς έλεγε πράγματα που πιθανόν να τα λέει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας πω ένα κουίζ στο τέλος.        
Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Ναι αλλά μέχρι να φτάσουμε στο μέλλον …  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Σωστό.   
Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Ας δούμε το σήμερα και την πραγματικότητα.   
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν το δω και αυτό, να λέει  καλά λόγια για τον  κ. Τσίπρα ο κ. Σαμαράς ή  για τον  κ. Σαμαρά ο κ. Τσίπρας,  θα φύγω από την Ελλάδα.   
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Για το PSI θα λέει σίγουρα, δεν ξέρω για τον κ. Σαμαρά αλλά για το PSI θα είναι περήφανος και ο κ. Τσίπρας,   
Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Το PSI είναι οι μικροομολογιούχοι, καταστρέψατε 14.000 Έλληνες που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα στην πατρίδα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κόσμος είναι στα κάγκελα, δεν μπορεί να επιβιώσει. Και στην ιδέα ότι μπορεί να επιβληθούν και άλλα μέτρα, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν μισθοί, να μειωθούν συντάξεις, να αυξηθεί η φορολογία,  τρελαίνεται και τρελαίνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.           
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Να είμαστε πολύ καθαροί. Νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει μια συμφωνία,  η οποία  και από μας - από τον Πρόεδρό μας, από την Κ.Ο. μας - έχει διατυπωθεί, ότι νέα μέτρα, οριζόντια ή κάθετα, δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούν να προχωρήσουν.     
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπα … Εσείς βάλατε ένα καινούριο σημείο. Βάζετε και το κάθετα.  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Δημοσιονομικά μέτρα οριζόντια ή κάθετα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το ακούμε πρώτη φορά.   
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Το έχουμε πει πολλές φορές, εσείς   το ακούτε τώρα. Δεν είναι κακό, το λέμε και εδώ.  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, πρώτη φορά δημοσίως.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Τώρα όμως πάμε στα διαρθρωτικά. 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει σε όλους τους τόνους ότι κάθετα μέτρα…Δηλαδή είπε δεν θα έχουμε οριζόντια, στοχευμένα είναι τα κάθετα…      
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Εγώ άκουσα τον κ.  Στουρνάρα πριν από λίγο και είπε ο άνθρωπος ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι σωστό. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει μηδέν δημοσιονομικό έλλειμμα.      
 ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Η τρόικα δεν συμφωνεί όμως με το προσχέδιο.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Μισό λεπτό, ένα ένα. Ας πάμε στον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και είπε ότι έχει μηδέν δημοσιονομικό έλλειμμα. Άρα συμφωνούμε σε αυτό με τον κ. Στουρνάρα. Το δεύτερο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές…           
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν πιέσει η τρόικα; Είναι ένα ερώτημα βασανιστικό, αν η τρόικα πιέσει και πει «όχι  κύριοι»;  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα την πείσουμε την τρόικα. 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν την πείσατε τις προηγούμενες φορές; Γιατί δεν την πείσατε για το ΕΚΑΣ που κόπηκε; Γιατί δεν την πείσατε για το εισιτήριο στα νοσοκομεία; Γιατί δεν την πείσατε για το ένα ευρώ στις συνταγές στα φαρμακεία, που είναι και αρμοδιότητα δική σας, υγείας. Γιατί δεν την πείσατε για τις μειώσεις στους μισθούς; 
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν είμαι εγώ Υπουργός Υγείας.  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι αλλά είστε γιατρός.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών… Γιατί δεν τη πείσατε γι αυτό; 
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Όλα αυτά τα επιχειρήματα θα πούμε σήμερα στη τρόικα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι «τελευταία φορά, δεν το ξανακάνουμε»;  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Ότι «όλα αυτά που είπατε τα κάναμε και σήμερα δεν γίνεται να κάνουμε κάτι άλλο».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κρατήσω το βίντεο  και θα σας το στείλω σπίτι.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Βεβαίως να το κρατήσετε. Δεν σας είδα όμως σήμερα να κρατήσετε το βίντεο και να πείτε, την ώρα που ο Πρωθυπουργός είπε για το PSI, ότι ήταν μια σωστή διαδικασία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό να το πει ο κ. Βορίδης. Εγώ θα το πω;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Πρέπει και εσείς να βάλετε το βίντεο και να επισημάνετε ότι το PSI το έκανε ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης και νυν Αντιπρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Βενιζέλος.     
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, να βάλετε ένα βίντεο να δείτε τι έλεγα εγώ τότε και τι λέω τώρα, γιατί εμένα ρωτάτε. Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να είναι περήφανος, εγώ δεν είμαι περήφανος για το PSI. 
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Μα είναι ο Πρωθυπουργός. 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο αυτό το πράγμα. Τον σέβομαι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να συμφωνείς με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο Πρωθυπουργός ή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  ή ο αρχηγός της ΝΔ ή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ή ο γ.γ του ΚΚΕ.         
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα τελειώσω με ένα κουίζ. Θα μου επιτρέψετε;  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρακαλώ. Τι θα κερδίσω;  
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα διαβάσω κάτι και θα μου απαντήσετε ποιός το λέει αυτό.     
 Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Τα λύσαμε όλα και αρχίσαμε τα κουίζ.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  «Προς το παρόν, αν μια χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος. Είναι μια διαδικασία που έτσι και ξεκινήσει δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά ή την πετάνε εκτός».  Αυτό το έχει πει κάποιος από την πολιτική σκηνή.
Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Ο οποίος τι είναι; Αντιευρωπαίος;   
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Από την πολιτική σκηνή.
 Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Ένας αντιευρωπαίος το είπε;   
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Σας παρακαλώ να μου πείτε ποιός το είπε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι κέρδισα; Ο κ. Τσίπρας το είπε.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Γι  αυτό δεν έβαλα στοίχημα,  γιατί ήταν εύκολη η απάντηση.  Λέω απλά ότι αυτό είναι μια πρώτη αλλαγή όλων αυτών που έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι με ένα άρθρο θα  τα αλλάξουν όλα.
(…)
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε,  εκείνο το οποίο ο κόσμος λέει είναι το εξής, μέχρι τώρα αδικαιολόγητα έχουμε πληρώσει εμείς το μάρμαρο - και δεν το λέμε  μόνο εμείς, το λέει ο κόσμος, το λέει το ΔΝΤ, το λέει η ΕΕ, λένε κάναμε λάθος.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Και γιατί δεν το αλλάζουν; 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουν αρχίσει και εκείνοι. Εξεταστική Επιτροπή θέλει το Ευρωκοινοβούλιο για τους χειρισμούς της τρόικας.    
ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα φωνάξει λέει την τρόικα ο Σουλτς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι  θα πει ο Σουλτς, ο Μουλτς κτλ  και δεν με ενδιαφέρει. Σημασία έχει ότι μέχρι και εκείνοι που έδιναν τις εντολές, εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Εσείς από πού θα είσαστε,  με το βόδι ή με αυτούς που μας χρωστάνε;       
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Πρώτα θέλω να πω το εξής, στο θέμα που είπε ο κ. Βορίδης για τις απεργίες.  Νομίζω ότι δεν μπορούμε έτσι να ισοπεδώνουμε μια προσπάθεια που έγινε πάρα πολλά χρόνια, από ανθρώπους οι οποίοι …        
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όποιος απεργεί δεν είναι ούτε τρομοκράτης, ούτε ΚΚΕ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, εγώ ξέρω και νεοδημοκράτη που απεργεί. Όταν πηγαίνανε οι νεοδημοκράτες βουλευτές και πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων….     
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εργαζόμενοι απεργούν για τα δικαιώματά τους.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε μια προσπάθεια που έγινε επί πάρα πολλά χρόνια από ανθρώπους οι οποίοι μέσα από αγώνες κατέκτησαν δικαιώματα. Από εκεί και  πέρα, αν στη συνέχεια ο συνδικαλισμός πήρε μια άλλη τροπή είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να  δούμε.        
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Όχι, εγώ μιλάω πολύ ανοιχτά γιατί μπορώ να το λέω, επειδή είμαι εγώ.  Δεν  υπάρχει συλλογική ευθύνη για όλα, υπάρχει και προσωπική και συλλογική ευθύνη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν μπορούμε να ευθυνόμαστε για όλα.   
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς έχετε καεί από τους συνδικαλιστές σας, το ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι εργαζόμενοι έχουν καεί από τους συνδικαλιστές.   
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει Υπουργοί.   
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Εγώ λέω το εξής. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο, θα γίνουν διαπραγματεύσεις πολύ σοβαρές, οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να καταλάβει η τρόικα - και νομίζω ότι το έχει καταλάβει - ότι από εδώ και πέρα ο κόσμος δεν μπορεί άλλο, ούτε το πολιτικό σύστημα.                  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα θα πείτε όχι αν επιμείνει η τρόικα;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Το είπαμε ξεκάθαρα αυτό.  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα θα πείτε όχι;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα την πείσουμε την τρόικα.    
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο θέμα, το «θα την πείσουμε» είναι …
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Εμείς μέτρα δεν παίρνουμε. 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ως γιατρός, ξέρετε… 
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Εμείς μέτρα δεν παίρνουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ως γιατρός λέτε πολλές φορές «εμείς κάναμε ό τι πέρναγε από το χέρι μας, τώρα ο Θεός». Έτσι θα μας πείτε;      
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Το είπε ο κ. Τσίπρας αυτό. Εγώ δεν έχω πει ποτέ ότι δεν θα ψηφίσω κάτι. Σήμερα σας λέω όμως – και είναι μια συλλογική προσπάθεια και αυτό που εκφράζω είναι το συλλογικό - είναι ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα. Τέλος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου