Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κοινή δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη και των Υπουργών Γεωργίας Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, προς τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., για την ενίσχυση του τομέα οπωροκηπευτικών




Την ανάγκη να βελτιωθούν και να γίνουν αποτελεσματικότερα  τα μέτρα που ισχύουν για τα οπωροκηπευτικά ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι δυσκολίες του τομέα, τονίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης σε  δήλωση με κοινές θέσεις, που συνυπογράφουν επίσης οι Υπουργοί Γεωργίας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Στη δήλωση αυτή επισημαίνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του ευαίσθητου και ταυτόχρονα σημαντικού τομέα για τη γεωργική οικονομία και την απασχόληση. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα οπωροκηπευτικά συνδέονται και τροφοδοτούν πολλούς άλλους τομείς
της οικονομίας, στους οποίους παρέχουν προστιθέμενη αξία με την ποιότητα και την ποικιλότητα των προϊόντων, συμβολίζοντας παράλληλα την πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τα ελληνικά ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή της χώρας, όπως και τα σταφύλια, οι ντομάτες, τα αγγουράκια κ.ά,  εκτιμώνται διεθνώς για την ποιότητά τους, δημιουργούν εισόδημα και βελτιώνουν το εμπορικό μας ισοζύγιο.
Η υπογραφείσα από τους πέντε Υπουργούς δήλωση απευθύνεται στον Επίτροπο Γεωργίας και μέσω αυτής ζητείται να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση των προτάσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επικεντρώνονται στις Οργανώσεις των παραγωγών και στις Ενώσεις των Οργανώσεων αυτών, από τις οποίες περνά η διαχείριση της παραγωγής, η συγκέντρωση της προσφοράς και η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγών στην εμπορική αλυσίδα.
Στο κείμενο των πέντε Υπουργών επισημαίνεται η ανάγκη να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι Οργανώσεις των Παραγωγών και να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα και ο προϋπολογισμός τους, ώστε να βοηθούν ουσιαστικά στις καλύτερες υποδομές, στην αναβάθμιση της ποιότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καλύτερη προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση των προϊόντων.

Η δήλωση αναφέρεται ακόμη στη σημασία σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης των κρίσεων, με αυξημένη χρηματοδότηση, για την προστασία τόσο της παραγωγής όσο και του εισοδήματος των παραγωγών,  λαμβάνοντας υπόψη πόσο ευαίσθητα και ευάλωτα είναι τα προϊόντα του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο ένα “ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα φρούτα και λαχανικά”, που πέρα από εργαλείο καλύτερης ρύθμισης της προσφοράς, θα αποτελεί και αντικειμενικό κριτήριο για την ενεργοποίηση δίκαιων, για όλους τους παραγωγούς που πλήττονται, μέτρων αντιμετώπισης των διαρκώς συχνότερων και εντονότερων κρίσεων.
Τέλος, οι Υπουργοί επισημαίνουν την ανάγκη μέτρων για την προώθηση και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των οπωροκηπευτικών, τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στις τρίτες χώρες, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και η δυναμική του τομέα.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο στις αρχές του 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας και η πολιτική συζήτηση προβλέπεται δύσκολη.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης «ο φάκελος των οπωροκηπευτικών είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Σε συνεργασία με τις χώρες που συμμερίζονται τους στόχους και τη στρατηγική μας για το πολύτιμο και σημαντικό αυτό κομμάτι της γεωργίας αλλά και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα, θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή έκβαση των αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών. Στο εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα μέτρα και τους πόρους που μας προσφέρει η νέα ΚΑΠ, επιδιώκουμε την αναβάθμιση της παραγωγής και την ενθάρρυνση των συνεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενός εκ των  σημαντικότερων τομέων της γεωργίας μας, σε αξία παραγωγής και στην οικονομία της υπαίθρου αλλά και των εξαγωγών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου