Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Xρήστος Παπαστεργίου : ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

1. Μετατροπη του ΚΕΣΥ σε αρχη πιστοποιησης δομων υγειας και υγειονομικης-ιατρικης εκπαιδευσης,με βαση διεθνη προτυπα. Αντικειμενικη αξιολογηση ολων,σε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα,ταξινομηση σε βαθμιδες των μοναδων υγειας και καθιερωση τακτικων ελεγχων. Χαρτης υγειας,με προοπτικη 15ετιας,καθιερωση πρωτοκολλων διαγνωσης-θεραπειας,ειδικα κεντρα κ.α.
2. Ηλεκτρονικη καρτα για ολους και ενταξη σε πρωτοβαθμια μοναδα

αναφορας. Οι μοναδες αυτες(24ωρης λειτουργιας),που στα αστικα και ημιαστικα κεντρα θα απαρτιζονται και απο κοινοπραξιες ιδιωτων γιατρων,θα εχουν δομη αναλογη με τις ιδιαιτεροτητες καθε δημου,θα εφαρμοζουν προγραμματα προληψης,θα αντιμετωπιζουν απλα περιστατικα,που αποτελουν το 75% οσων προσερχονται στα νοσοκομεια,χωρις να πρεπει και θα ειναι η πυλη εισοδου του πολιτη στο συστημα. Θα καθοριζουν την πορεια αντιμετωπισης του ασθενους,συνδεδεμενες με δευτεροβαθμια μοναδα,οπου ο ασθενης θα εισερχεται μονο με αυτον τον τροπο η μεσω του ΕΚΑΒ. Το ΚΕΣΥ θα ταξινομει και θα συνδεει μεταξυ τους τις μοναδες υγειας(δεν θα ταξινομουνται νοσοκομεια,αλλα κλινικες,εργαστηρια κοκ). Ετσι,μαζι με τα ολοκληρωμενα πληροφορικα συστηματα και τα ανεξαρτητα τμηματα επειγοντων περιστατικων στα νοσοκομεια,θα σταματησουν ¨υπογειες¨ η ασκοπες διαδρομες και σπαταλες. Π.χ. ο ασθενης,που εχει υποστει μια κακωση και δεν μπορει να αντιμετωπιστει στην πρωτοβαθμια μοναδα,θα παραπεμπεται απο αυτην,με συγκεκριμενο ραντεβου,στη δευτεροβαθμια ορθοπαιδικη κλινικη,με την οποια ειναι συνδεδεμενη και απο κει,αν χρειαζεται,στην αντιστοιχη τριτοβαθμια. Η πυραμιδα,θα ειναι ανα ειδικοτητα και οχι ανα νοσοκομειο.
3. Πληρης και διαφανης διαχωρισμος του δημοσιου απο τον ιδιωτικο τομεα υγειας. Ιδιοι και ισοι κανονες για ολους(στελεχωση,υποδομες,συμμετοχη σε εφημεριες,εκπαιδευση,προμηθειες κ.α.). Αυτο σημαινει και ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια στην ¨εσωτερικη¨ λειτουργια των δημοσιων μοναδων και του συστηματος,αλλα και πραγματικο ελεγχο στον ιδιωτικο τομεα.
4. Το υπουργειο υγειας θα εχει επιτελικο και εποπτικο ρολο,στην εφαρμογη των κριτηριων,στο σχεδιασμο και την υλοποιηση του υγειονομικου χαρτη και στην αναπτυξη εγχωριας παραγωγης υγειονομικου και φαρμακευτικου υλικου.
5. Υγειονομικος τουρισμος,που ειδικα στην Κεντρικη Μακεδονια συγκεντρωνει πληθος δυνατοτητων και εκπαιδευση αλλοδαπων στη χωρα μας.
6. Στην πορεια ολοκληρωσης του συστηματος υγειας και του νεου,κοινωνικα δικαιου,φορολογικου συστηματος προτεινω την  καταργηση των ασφαλιστικων εισφορων για περιθαλψη-φαρμακα,τη δωρεαν προσβαση των κατοχων της ηλεκτρονικης καρτας υγειας στο συστημα υγειας και καλυψη των δαπανων απο τον προυπολογισμο και την διαθεση υπηρεσιων. Ετσι,στην ουσια,παυει να ισχυει και η εννοια του ανασφαλιστου.Ληψη  μεριμνας,για την προσωρινη χορηγηση καρτας υγειας στους ¨λαθρομεταναστες¨.
  Κατα τη γνωμη μου,ειδικα τα πρωτα πεντε σημεια,δεν απαιτουν πολυ χρονο και κοστος,ενω και το 6ο σημειο,μπορει να δρομολογηθει σταδιακα. Ειμαι πεισμενος,οτι ο εξορθολογισμος και η ολοημερη λειτουργια,ο ελεγχος και ο σωστος σχεδιασμος με πρωτοτυπια,μπορουν να αποφερουν και οικονομικα οφελη,αλλα κυριως να οδηγησουν σε ποιοτικες και δωρεαν υπηρεσιες υγειας για τους συμπολιτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου