Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ρίζωσε η ελληνική «Ελιά» - Μεγάλη επιτυχία η χθεσινή εκδήλωση στο Ακροπόλ

Σημαντική ήταν χθες η προσέλευση στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά , ο κόσμος προσπαθούσε αλλά ήταν αδύνατο να μπει στην κεντρική αίθουσα με αποτέλεσμα να κλείσει η Ιπποκράτους μπροστά από το Ακροπόλ, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2000 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση.


Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Νίκος Μπίστης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γρηγόρης Ψαριανός από τη ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Γραμματικάκης κ.α.

Στην παρέμβασή του, που ακολούθησε τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα των Μάρτιν Σουλτς και του Χάνες Σβόμποντα ο Παρασκευάς Αυγερινός ανέφερε ότι δίνει το παρόν «στη μόνη σοβαρή προσπάθεια του Κεντροαριστερού χώρου» καθώς αυτή, όπως είπε, «είναι η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που δίνει ελπίδα και αυτοπεποίθηση». Ο κ. Αυγερινός χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των «58» για τους οποίους εκτίμησε ότι «δεν είναι τορπίλη, ούτε σωσίβιο, αλλά πρόταση ενότητας. Χρειαζόμαστε ανανέωση σε πρόσωπα. Η πιο γόνιμη προσφορά στο κόμμα μας είναι να μεταγγίσουμε το πάθος μας, στην ελληνική Ελιά που σήμερα φυτεύουμε».

Ο κεντρικός ομιλητής και κεντρικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Βούλγαρης είπε ότι το "μαζικό παρών" στη σημερινή εκδήλωση μετέτρεψε την "έκκληση" σε "απαίτηση" να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες συγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, μιας παράταξης που, όπως είπε, αρνείται "τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό". «Να τολμήσουμε να χαράξουμε διαχωριστική γραμμή ρήξης με το παλιό πολιτικό σύστημα, για να μην γεννηθεί το νέο γερασμένο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βούλγαρης.

Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος στην ομιλία του σημείωσε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια δοκιμασίας προσπαθώ να δω τι έμεινε ως αποτύπωμα σε μένα». Όπως είπε «κρίνοντας από τον εαυτό μου, εκτιμώ ότι πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας». Ο κ. Μπέζος, στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι η χώρα έχει έλλειμμα Παιδείας και ότι χρειάζεται να πούμε την αλήθεια στα παιδιά μας, ότι χρειάζεται μόχθος για να έχει επιτυχημένη ζωή.

Απηύθυνε την προτροπή να «πάψουμε να θεωρούμε αντιπάλους και εχθρούς όλους τους άλλους. Να σκοτώσουμε μέσα μας ότι απέμεινε  από το εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει τελειώσει, απ´ ότι φαίνεται μόνο στα χαρτιά» και κατέληξε λέγοντας: «χρειάζεται αυτοκριτική, ας κατέβουμε για λίγο από το θρόνο μας».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, κατά το χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική Ελλάδα «θέλει συνεργασία, θέλει παντού μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές». Όπως είπε «αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε σε πολίτες και όχι σε πελάτες». Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ, αλλά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ότι δεν πρόκειται για γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά για μια κοινή πορεία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην εκδήλωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κεντροαριστερά, η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, έχει μία δυναμική, που κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει. Γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Γιατί αυτός ο τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση αυτή, τη στηρίζει πάρα πολύ καιρό, ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές  τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
‘Έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική ευκαιρία τώρα, μία ευκαιρία διπλή: των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να στηρίξουμε τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, τα πιο προοδευτικά και δημιουργικά. Και έχουμε, φυσικά, και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ.
Άρα στηρίζουμε την «Κίνηση των 58», στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών. Σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις ενώσεις, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται καθαρά αυτή η δυναμική.
Πρέπει να την εκφράσουμε.»


politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου