Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι προκλήσεις της νέας χρονιάς για Ελλάδα και κυβέρνηση: Εκλογές και χρέος τα βασικά μέτωπα

Στην αυγή του νέου έτους όλοι εύχονται και ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από την κρίση, ωστόσο, μέσα στο 2014 υπάρχουν ορισμένα σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα και η κυβέρνηση.
Εκτός από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα Γενάρη, τον Απρίλιο ενδέχεται να ξεκινήσει η συζήτηση με τους εταίρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο
του 2014.
Κουβέντα για «κούρεμα» οι δανειστές δεν κάνουν και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, ενώ, από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα.
Σε αυτό το κλίμα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου κάτι που πάντως η ελληνική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ηδη και μόνο τα ψηφισθέντα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα, θα εντείνουν την οικονομική πίεση σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού και προφανώς την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Η Αθήνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, έστω και μερικώς, ως δοκιμή για την αποφυγή του νέου Μνημονίου, ενώ η άσκηση της προεδρίας της ΕΕ συμβάλλει, ώστε οι εταίροι να έχουν σοβαρά υπόψη τους την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το 2014, πάντως, είναι χρονιά εκλογών με δύο κρίσιμες αναμετρήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν και σε... τρίτη.
Οιευρωεκλογές δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, αν το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση, ενώ οι περιφερειακές και δημοτικές θα διεξαχθούν εν μέσω διαθεσιμότητας και απολύσεων με την δυσαρέσκεια των πολιτών να είναι έκδηλη.
Ο πρωθυπουργός πρόσφατα επισήμανε ότι βουλευτικές εκλογές πριν από το 2016 δεν θα γίνουν, ωστόσο, ήδη υπάρχουν αρκετοί ψίθυροι ενώ τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του καλοκαιριού ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.
Τον Οκτώβριο, πάντως, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 5 Φεβρουαρίου του 2015.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου