Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη Υπουργού Αγροτικής Αναπτυξης & Τροφίμων στα γραφεία της ΕΑΣΘ


 Επίσκεψη  πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΑΣΘ από τον Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κο Τσαυτάρη, το Γενικό Γραμματέα του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κο Κορασίδη  και κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ. Την ΕΑΣΘ εκπροσωπησαν ο Πρόεδρος Τσιχήτας Χρήστος, Αντιπρόεδρος Φωτεινός Ευθύμιος, Μέλη του Δ. Σ  Τσομπάνος Χρήστος, Κουιμτζης Λεωνίδας, Βαδαρλής Αθανάσιος και ο Γενικός Διευθυντής Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος  . 

Παρακάτω  ακολουθεί το υπόμνημα προς το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το οποίο αναφέρει τις θέσεις της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

      Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη παραγωγικότητα στην χώρα, εδώ η καρδιά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας χτυπά δυνατά και μεγάλος αριθμός παραγωγών συνεχίζει να ασχολείται ενεργά επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα.
Με την ευκαιρία της επισκέψεως σας στα γραφεία της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, σας παραθέτουμε μια σειρά ζητημάτων που μας απασχολούν και περιμένουμε από εσάς τις δέουσες ενέργειες, στα πλαίσια  των καθηκόντων σας, έτσι ώστε με τις αποφάσεις σας να δώσετε την ώθηση που χρειάζεται σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και να μην θέτονται εμπόδια και φραγμοί στην παραγωγική διαδικασία.
     Καταρχάς όπως γνωρίζετε από 1/1/2014 με όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.4223/31122013 και συσχετισμό με τις σχετικές προβλέψεις των Ν.2859/2000 και 4093/2012 και της ΠΟΛ1281/31.12.2013, προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις εντός ανελαστικών  προθεσμιών σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που μετατάσσονται από το ειδικό σε κανονικό καθεστώς με βάση το  Ν.2859/2000. Τα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά είναι πολλά, οι ασάφειες μεγάλες και η σύγχυση που δημιουργείται τεράστια. Σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό οικονομικών τον κύριο Στουρνάρα για τη  παράταση ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών και για την σύγκληση σύσκεψης παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να προστεθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις στον νόμο.
     Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί έντονα στην περιοχή είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Όπως θα γνωρίζετε η οργάνωση μας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, παρολαυτά η λύση είναι προσωρινή και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από εσάς για μια μόνιμη και σταθερή λύση. Με χαρά, επίσης, σας ακούσαμε να είστε εναντίον στην επέκταση του χρονικού περιθωρίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, στηριζόμενος σε επιστημονικές αναλύσεις και επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία των καταναλωτών, να ξέρετε ότι στην διεκδίκηση σας αυτή θα είμαστε μαζί σας με όλες μας τις δυνάμεις. Επιπρόσθετα εδώ στην περιοχή μας είχαμε αλλεπάλληλα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, πράγμα που οδήγησε σε θανάτωση μεγάλο αριθμού κοπαδιών. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, πρέπει να μεριμνήσετε να αποζημιωθούν γενναία έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξανά φτιάξουν τα κοπάδια τους. Η χώρα τα χρειάζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις του ζωικού κεφαλαίου.

      Στον νομό Θεσσαλονίκης καλλιεργείται το 75% της εγχωρίας παραγωγής ρυζιού ένα προϊόν με υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και υψηλής διατροφικής αξίας. Δυστυχώς στις μέρες με την κατάργηση των δασμών και την ανεξέλεγκτη εισαγωγής ρυζιού από χώρες όπως Καμπότζη, Μιανμάρ κ.α η τιμή του ρυζιού στον παραγωγό έχει πιάσει πάτο και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την συνέχιση της καλλιέργειας. Εμείς πιστεύουμε ότι η επιβολή δασμών είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο για την προστασία της τιμής του ρυζιού και σας καλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πιέσετε προς αυτή τη  κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε στο σημείο αυτό, ότι μετά από τις πιέσεις της ΕΑΣΘ και των  πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μελών της, όπως οι συνεταιρισμοί της Χαλάστρας, Αδένδρου, Αγίου Αθανασίου, αναλάβατε πέρσι την  πρωτοβουλία για την κατ’εξαίρεση χρήση για 120 ημέρες του Propanil και το Mpim που βοηθήσαν πάρα πολύ στην αύξηση της παραγωγής ρυζιού. Έχοντας ως οδηγό τη φετινή χρονιά και την πραγματικά μεγάλη επίδραση των συγκεκριμένων φαρμάκων στην αύξηση της παραγωγής καλούμε το Υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε τα φάρμακα αυτά να μπορούν οι ορυζοκαλλιεργητές να τα χρησιμοποιούν σε μόνιμη βάση.
     Η φετινή χρονιά ,κύριε Υπουργέ, είναι χρονιά ορόσημο για την νέα ΚΑΠ αφού θα πρέπει η χώρα μας να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή της έως την 1η Αυγούστου 2014. Σας καλούμε να ανακοινώσετε άμεσα τις θέσεις του υπουργείου έτσι ώστε να γίνει εσωτερική διαβούλευση στην χώρα για να γνωρίζουν και  οι παραγωγοί τι θα κάνουν και πως θα προετοιμαστούν ενόψει της νέας χρονιάς. Σας τονίζουμε ότι θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν αγρότες που κατέχουν τίτλους δικαιωμάτων υψηλής μοναδιαίας αξίας, οι οποίοι καλλιεργούν γη υψηλής παραγωγικότητας, δίνουν τεράστια ποσά για ενοίκια και τρέμουν στη  ιδέα ότι με την περιφερειοποίηση που θα γίνει με την νέα ΚΑΠ θα υποστούν δραματική  μείωση των εισοδημάτων τους. Από την στιγμή που ο κανονισμός δίνει την δυνατότητα εφαρμογής του 30% καλό θα ήταν να υπάρχει αυτό το «μαξιλάρ騻 μέγιστης μειώσεως των δικαιωμάτων των παραγωγών αυτών και επιπρόσθετα όσον αφορά το ρύζι να εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά με την υφισταμένη κατάσταση.
   Κλείνοντας ,κύριε Υπουργέ, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στον Ν.4015/2011, ο οποίος μέχρι τώρα δημιούργησε αρκετά προβλήματα με την μη εφαρμογή του στις ενώσεις και στους συνεταιρισμούς.
Σας καλούμε να δώσετε μια λύση με το νομοσχέδιο που καταθέσατε στην βουλή αυτές τις μέρες, αποδεχόμενος τα πορίσματα των δυο επιτροπών που

ο ίδιος συστήσατε και αίροντας άμεσα την αναγκαιότητα της μετατροπής των ΕΑΣ σε πρωτοβαθμίους συνεταιρισμούς η ΑΕΣ. Αφήστε μας να λειτουργήσουμε, εμείς την εξυγίανση μας την κάναμε το 2007 πλέον τα μέλη μας είναι υγιείς συνεταιρισμοί πράγμα το οποίο μπορείτε και ο ίδιος εύκολα να διαπιστώσετε από το  ηλεκτρονικό μητρώο συνεταιρισμών. Το συνεταιρίζεσθε ,κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με όσα ισχύουν παγκοσμίως στηρίζετε στον εθελοντισμό και τον συνεργατισμό των μελών της εκάστοτε συνεταιριστικής οργάνωσης, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει απλά να διευκολύνει τη λειτουργία των νομικών προσώπων, οπότε θεωρούμε ότι είναι στο χέρι σας να δώσετε σίγουρη και βιώσιμη λύση με αυτό το νομοσχέδιο για ένα νέο ξεκίνημα του συνεταιριστικού κινήματος.
Πάντα στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία.



Με τιμή για το Δ.Σ της ΕΑΣΘ Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος

Τσιχήτας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου