Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Αμοιρίδης: Ξεκινά καινούργια πολιτική περίοδος

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμη                                                                                                                   Η ΔΗΜΑΡ προτείνει την δημιουργία πολιτικού πόλου με ρεαλιστικό όραμα.

Τη στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί ο Φώτης Κουβέλης πριν και μετά τις εκλογές, περιγράφει ο Γιάννης Αμοιρίδης, κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξη του στη ΝewsΜail.gr, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις πιθανές συνεργασίες με άλλα κόμματα ή κινήσεις και πρωτοβουλίες στον ευρύτερο αριστερό και κεντροαριστερό χώρο. Αποκλείονται όμως, όπως τονίζει, δυνάμεις που ρέπουν στο λαϊκισμό και την συντήρηση.Κύριε Αμοιρίδη, πιστεύετε ότι η κοινωνία το επόμενο διάστημα θα ζήση δυσκολότερες καταστάσεις από ότι μέχρι σήμερα ; Τα δύσκολα τα έχουμε μπροστά μας η ξεπεράσαμε τα αρνητικά και το 2014 θα είναι κάπως καλύτερος χρόνος για όλους μας ;

Οι κατά καιρούς προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσουν επίπλαστη εικόνα επιτυχίας δυστυχώς αποδείχθηκαν άυλες. Η δημιουργία οικονομικού πλεονάσματος δεν θα έχει αντίκρισμα αν δεν αποδειχθεί η διαχρονική βιωσιμότητα του, ενώ παράλληλα η δημιουργία τεράστιου κοινωνικού ελλείμματος δεν φαίνεται να αναστρέφεται.
Υπό τον όρο αυτό όσο δεν υπάρχει ανάκαμψη της ανάπτυξης και η αναγέννηση της μεσαίας επιχειρηματικής τάξης, τόσο το κοινωνικό κόστος θα αυξάνεται και οι ρωγμές στη κοινωνική συνοχή είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουν συνθήκες επιτάχυνσης πολιτικών εξελίξεων.
Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται θα λέγαμε στο μεταίχμιο. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Κουβελη εντός βουλής και άλλες όχι. Επομένως φαίνεται πως είναι στο όριο. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει από την ηγεσία έτσι ώστε το όριο αυτό να εξαλειφθεί;
Αποτελεί πολιτική πράξη ευθύνης της ΔΗΜΑΡ να υπερβάλει του κομματικού συμφέροντος για το εθνικό, με τη συμμετοχή της στη κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική απόφαση ήταν κρίσιμη για τον αγώνα που έδινε η Χώρα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Όπως κρίσιμη ήταν η απόφαση για την αποχώρηση από την κυβέρνηση , προτείνοντας έναν άλλο τρόπο κυβερνητικής συνεργασίας και έναν άλλον δρόμο πολιτικής κατεύθυνσης.
Σήμερα η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την δημιουργία ενός πολιτικού πόλου με ρεαλιστικό όραμα, είναι η απάντηση στη πολιτική απαξίωση και στη ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς, είναι η δημοκρατική και εθνική διέξοδος απέναντι στον λαϊκισμό στο συντηρητισμό και στο εκφασισμό της κοινωνίας.
Εκτός από το κόμμα του κ. Λοβέρδου θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να ενωθεί η αριστερά;
Το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ επικύρωσε τη πρόταση για τη δημιουργία του τρίτου πολιτικού πόλου και δεν είναι μόνο το κόμμα του Κου Λοβέρδου. Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν την πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
Το ζητούμενο είναι πέρα από κόμματα, πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα το εγχείρημα να υιοθετηθεί από την ίδια την κοινωνία στην οποία κυρίως απευθυνόμαστε. Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν μπορούν να συναντηθούν με την ΔΗΜΑΡ δυνάμεις που ασπάζονται τον λαϊκισμό ή δυνάμεις που η πολιτική τους αντίληψη τις εγκλωβίζει σε συντηρητική κατεύθυνση.
Γιατί κατά τη γνώμη σας οι σχέσεις Κουβέλη και Βενιζέλου είναι παγωμένες και συνολικά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ;
Το πολιτικό αποτύπωμα των πολιτικών πρακτικών του ΠΑΣΟΚ κινείται σε παράλληλο δρόμο από την πορεία των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ.
Τι σημαίνουν για εσάς οι δικαστικές διώξεις πολιτικών, επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών;
Ο «πόνος » της ελίτ της χώρας είναι κοινωνική απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης. Παράλληλα είναι το μήνυμα ότι η νοοτροπία και οι πρακτικές των προ μνημονίων εποχής έχουν τελεσίδικα τελειώσει . Μια καινούργια πολιτική περίοδος ξεκινά, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος και αυτό είναι και κοινωνική απαίτηση και πολιτική προϋπόθεση για να υπάρξει ΕΛΠΙΔΑ, ακόμη και από το 2014 όπως εισαγωγικά ρωτάτε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου