Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Δημήτρης Παπαδημούλης : Σοβαρές οι ευθύνες του Προβόπουλου

Για συντριβή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και σε αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης και εκτιμά ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του έτους.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μιλά για την πορεία του κόμματος προς τη διακυβέρνηση, τις συμμαχίες, αλλά και το ενδεχόμενο μιας «αριστερής παρένθεσης». «Οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι», σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης,
τονίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση «το τίμημα θα είναι βαρύτατο για την Αριστερά και τη χώρα».
* Κύριε Παπαδημούλη, κατ' αρχάς το σχόλιό σας για την τελευταία εξέλιξη με τον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος αποτελεί παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Μια αναμενόμενη εξέλιξη. Αρκετά ασχοληθήκαμε με το αποπροσανατολιστικό σίριαλ της Τατσοπουλειάδας.
* Σχετικά με τις αποκαλύψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τι περιμένετε από την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας;
- Η δικαστική έρευνα για τα θαλασσοδάνεια από το Τ.Τ. πρέπει να προχωρήσει, αλλά και να διευρυνθεί και σε άλλες τράπεζες όπου υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα και για την άσκηση του ελεγκτικού, εποπτικού ρόλου εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος. Η εμπλοκή στην υπόθεση της επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Αναστασίας Σακελλαρίου δημιουργεί μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, που πρέπει να απαντηθεί άμεσα.
* Είναι αλήθεια τόσο σημαντική η ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
- Η προεδρία της Ε.Ε., παρά τον περιορισμένο πλέον ρόλο της, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να τεθούν στην ατζέντα τα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, της συνοχής, της δημοκρατίας, καθώς και ο στόχος μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για την αντιμετώπιση του χρέους.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αρνήθηκε αυτή την ατζέντα. Παραμένει αλυσοδεμένη στο άρμα της κ. Μέρκελ. Η δε προσπάθεια να εμφανιστεί το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊσμός δεν πείθει. Εμείς, αντίθετα, αξιοποιώντας την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν, που είναι θετική και για τη χώρα, θα θέσουμε μια διεκδικητική ευρωπαϊκή ατζέντα, κόντρα στο δόγμα Μέρκελ της βάρβαρης και μονόπλευρης λιτότητας.
* Πώς ερμηνεύετε τη σκληρότητα που τελευταία επιδεικνύουν οι Γερμανοί; Είναι και το πρόσφατο δημοσίευμα του «Der Spiegel» που αναφέρεται απαξιωτικά στην Ελλάδα.
- Ο ξένος Τύπος, και κυρίως ο γερμανικός, επαναλαμβάνει τα γνωστά αρνητικά στερεότυπα. Η μηδενική αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού που κυβερνά τη χώρα και η απουσία ενός ελληνικού, αναπτυξιακού, διεκδικητικού αλλά και αξιόπιστου σχεδίου αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τους διευκολύνουν. Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση, χρόνο και σκληρή αναπτυξιακή προσπάθεια για να ανακτήσει κύρος, ισχύ και διαφορετικό ρόλο στη διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή.
* Πυκνώνουν, πάντως, γενικώς, τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που αναφέρονται σε αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Οι υποστηρικτές του Μνημονίου τα έχουν χαμένα. Πότε διαβεβαιώνουν ότι το Grexit είναι παρελθόν και πότε κινδυνολογούν επισείοντας τον «μπαμπούλα» ΣΥΡΙΖΑ. Σκόπιμα και παραπλανητικά, ταυτίζουν το καταστρεπτικό Μνημόνιο με την παραμονή στην Ευρωζώνη. Για να μπει τέλος στον κατήφορο, η Ελλάδα πρέπει να απεγκλωβιστεί από το Μνημόνιο και να διαπραγματευθεί με την Ευρωζώνη ένα εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όχι μόνο θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά και θα προκαλούσε καταστρεπτικό ντόμινο για την Ευρώπη. Το ξέρουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, το ομολόγησε δημόσια στις 19 Δεκεμβρίου και η Μέρκελ. «Θάφτηκε» όμως από τους εγχώριους Μερκελιστές, γιατί αποτελεί μια ομολογία που δικαιώνει την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για ανεκμετάλλευτες διαπραγματευτικές δυνατότητες.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει πάρει καθαρό προβάδισμα απέναντι στη Ν.Δ. Εκτιμάτε, κατ' αρχάς, ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές εντός του 2014;
- Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική και κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι πολύ πιθανόν πλέον μέσα στο 2014. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της απλώς το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν γίνουν απλώς αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές την προσεχή άνοιξη, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν το φάσμα της συντριβής. Μια κυβέρνηση συντετριμμένη στην κάλπη της Αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά για πολύ.
* Και στην περίπτωση αυτή, που έχουμε εκλογές, θεωρείτε εφικτή την απόκτηση της αυτοδυναμίας από το κόμμα σας;
- Διεκδικούμε μια μεγάλη και καθαρή εκλογική νίκη για να απαλλάξουμε τη χώρα από την καταστρεπτική συνταγή του Μνημονίου, για να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο. Ακόμη όμως κι αν ο λαός μάς δώσει αυτοδυναμία, θα αναζητήσουμε συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις, στη βάση του προγράμματός μας, και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα.
* Είναι αλήθεια ότι, πλέον, πολλοί εκδηλώνουν την επιθυμία τους να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σχηματίσετε μια κυβέρνηση της Αριστεράς αποκλείοντας πρόσωπα, λόγου χάρη, από τον κεντροδεξιό, αντιμνημονιακό χώρο που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί σας; Ή μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται ευρύτερες δυνάμεις του πολιτικού φάσματος;
- Το τελευταίο διάστημα πολλοί και πολλές χτυπούν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει και έχει πάρει καθαρό προβάδισμα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης. Για τις όποιες συνεργασίες μας, προεκλογικές και μετεκλογικές, θα υπάρξει αυστηρή αξιολόγηση. Οταν πάρουμε συλλογικά αποφάσεις γι' αυτά τα θέματα, θα τις ανακοινώσουμε.
* Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν μπορείτε να κυβερνήσετε επιτυχώς. Είστε έτοιμοι να αναλάβετε σε αυτή τη δυσχερή πραγματικότητα, που η ανάληψη των ηνίων της χώρας μπορεί και να ισοδυναμεί με βόμβα η οποία ενδέχεται να τιναχθεί στα χέρια σας;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θα κυβερνήσει με τόλμη και σύνεση. Εχουμε δικαιωθεί στις βασικές προβλέψεις και τις αναλύσεις μας για την πορεία της χώρας. Εχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην αποσαφήνιση της πολιτικής και του προγράμματός μας, διαμορφώνοντας βήμα βήμα ένα πειστικό και ρεαλιστικό «Οδικό Χάρτη» για το σταμάτημα του κατήφορου και την έξοδο από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, ωριμάζει και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει εντατικά, χωρίς να τάζει λαγούς με πετραχήλια, για να ανταποκριθεί στην πρόκληση των καιρών, μακριά από κάθε επανάπαυση, εξωραϊσμό ή αλαζονεία.
* Και εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδειχθεί τίποτε περισσότερο από μια «αριστερή παρένθεση», τότε τι, κύριε Παπαδημούλη;
- Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιστορική τομή. Θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες και επιθέσεις, δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή. Οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, γιατί αλλιώς το τίμημα θα είναι βαρύτατο, όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά πρωτίστως για τη χώρα. Καταβάλλουμε διαρκή, σκληρή προσπάθεια σε όλους τους τομείς, ώστε να τα καταφέρουμε. Οι πολίτες και οι καιροί ζητούν έντιμη διακυβέρνηση, ανάπτυξη με δικαιοσύνη και δημοκρατία, σύγχρονη, αποτελεσματική διοίκηση, κοινωνικό κράτος δικαίου. Απλώνουμε το χέρι σε όσους, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να δουλέψουν μαζί μας με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια για να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη τη λαϊκή εντολή, εφ' όσον φυσικά μας δοθεί. Δεν πάει άλλο.
Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου