Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αθανάσιος Τσαυτάρης : «Αξίζει να καταστρέψουμε την εγχώρια παραγωγή για μισό εκατ. κέρδος;»

Για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει γύρω από το φρέσκο γάλα,τους αγρότες και τις πληρωμές μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε τηλεοπτική εκπομπή.
Για τα αιτήματα των αγροτών, ο υπουργός ανέφερε πως «εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους Υπουργούς γιατί το Υπουργείο μας έχει θέματα που ακουμπούν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. Για
παράδειγμα, με τη φορολόγηση των αγροτών, ακουμπάμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που έχει να κάνει με τα θέματα της φορολογίας.
Οι αγρότες έχουν δίκιο. Η τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον αγροτικό τομέα. Γιατί και τα έξοδα είναι δύσκολα, αλλά και τα έσοδα είναι μοναδικά σε ορισμένες περιπτώσεις Γι' αυτό κι εμάς μας ενδιαφέρουν τα στοιχεία. Η τήρηση των στοιχείων εσόδων και εξόδων θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όπως είναι ότι επιτέλους θα ξέρουμε με ακρίβεια το κόστος και θα αποφύγουμε τις ελληνοποιήσεις. Επιτέλους θα σταματήσουν τα εικονικά τιμολόγια και οι διογκωμένες επιστροφές του ΦΠΑ και μια σειρά άλλων πραγμάτων.
agrotes-mploka
Ένας γεωργός που καλλιεργεί 10 – 20 στρέμματα βαμβάκια, όλο το χρόνο θα οργώνει, θα λιπαίνει, θα σκαλίζει κλπ., θα ξοδεύει δηλαδή. Μια φορά το χρόνο θα έχει έσοδα όταν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο θα μαζέψει το βαμβάκι του και θα το πουλήσει. Ποιο είναι το νόημα να του λες κάθε μέρα να τηρεί βιβλία εσόδων και εξόδων; Έχουν δίκιο που λένε ότι «ναι θα τα μαζέψουμε τα στοιχεία και μια ή δυο φορές το χρόνο θα σας τα δείξουμε, θα πάμε στην εφορία να φορολογηθούμε». Και σωστά έκανε η κυβέρνηση που επέμενε στην τήρηση των στοιχείων εσόδων εξόδων, αλλά όχι αναγκαστικά και στην τήρηση καθημερινά των βιβλίων.
Εκεί που διαμαρτύρονται οι αγρότες και έχουν δίκιο είναι το κόστος της παραγωγής. Το κόστος της ενέργειας. Δεν είναι ακριβό το πετρέλαιο στον τόπο μας; Γιατί αγωνιστήκαμε να τους βοηθήσουμε, ειδικά τους αγρότες, να τους επιστρέψουμε τμήμα αυτού του κόστους επιστρέφοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα; Δεν είναι ακριβό το αέριο για όσους ζεσταίνουν τους στάβλους τους, τα θερμοκήπιά τους κλπ. με αέριο; Δεν κάνει αγώνα η κυβέρνηση να μειώσει; Σήμερα ανακοινώθηκε αυτή η προσπάθεια, ότι καταφέρανε χάρη στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, να μειώσουν εν μέρει το κόστος του αερίου σαν πηγή ενέργειας στον τόπο μας.
Επομένως, ναι έχουμε ακριβή ενέργεια στον τόπο. Αυτό επηρεάζει και τους γεωργούς στο βαθμό που αξιοποιούν κι αυτοί ενέργεια να οργώσουν τα χωράφια τους, να ζεσταίνουν το στάβλο τους, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως αφορά κι άλλους κλάδους γι' αυτό και κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε αυτό το κόστος. Έχουν δίκιο να λένε ότι είναι ανεβασμένο το κόστος παραγωγής».
tsautarhs
«Συμφέρει να βάλουμε σε κίνδυνο όλη την κτηνοτροφική μας παραγωγή στο γάλα για να κερδίσει ο τόπος μισό εκατ.ευρώ;»
«Οι διαπραγματεύσεις είναι διαρκείς. Τα επιχειρήματα μπαίνουν στο τραπέζι όλα αυτά, όχι μόνο για τα δικά μας θέματα, αλλά σας θυμίζω ότι ένα σωρό πράγματα, είτε αφορούν την οικονομία, είτε αφορούν τον τραπεζικό τομέα, είτε αφορούν τα θέματα του ΟΟΣΑ μπαίνουν στο τραπέζι», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συνέχισε.
«Η κυβέρνηση είπε ότι ναι από τα 300 θέματα που βάζετε, είναι εφικτό να κάνουμε τα 200, τα 250. Είναι μερικά όμως που σαν μοντέλα δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις παραγωγικές συνθήκες του τόπου μας. Το παραδεχόμαστε, ίσως, ότι ναι μπορεί να είναι ένα λεπτό, ή δυο λεπτά ακριβότερο το γάλα στον τόπο μας, αλλά μην ξεχνάτε ότι συγκρίνετε το με την Ισπανία, ή τη Γερμανία, ή την Ολλανδία, που μπορεί να είναι 2, 3 λεπτά φθηνότερο. Ναι, αλλά εκεί το πετρέλαιο έχει τόσο, στη Γερμανία το αέριο πωλείται τόσο, ο ΦΠΑ στην Ισπανία είναι 4% στα τρόφιμα, σε εμάς είναι 13% και στο κάτω – κάτω μόνο ένα από αυτά τα 4, 5 λεπτά, 2, 3 λεπτά βάζει η πρώτη ύλη σε ό,τι αφορά το κόστος σε σχέση με αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής.
100214202657 7509
Ας δούμε τα παρακάτω βήματα. Και η βιομηχανία που το μεταποιεί, η γαλακτοβιομηχανία δεν καίει πετρέλαιο; Δεν καίει αέριο; Δεν πληρώνουν ΦΠΑ; Δεν έχουν υψηλό κόστος; Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι σε εξέλιξη. Δεν έχουμε καθόλου διαφορετικές απόψεις με τον κ. Χατζηδάκη. Εξηγώ πώς έχουν τα πράγματα στον τόπο μας και ως επιστήμονας, γιατί έχουμε με επιστημονικό τρόπο να εξηγήσουμε γιατί σε εμάς, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στη Μάλτα, το γάλα δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5- 6 μέρες και να το λέμε φρέσκο.
Εξηγώ ότι είναι λάθος αυτό και εκεί πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι. Ο κόσμος νομίζει ότι απαγορεύεται να έρθει ξένο γάλα στον τόπο μας. Όχι δεν είναι έτσι. Έρχεται γάλα. Αυτό που λένε θα έρθει. Έρχεται γάλα, απλά δεν μπορεί να φτάσει εδώ σε 5 - 6 μέρες. Υφίσταται υψηλή παστερίωση, μια υψηλή θερμική επεξεργασία για να αντέξει. Γι' αυτό και πωλείται εδώ ως γάλα μακράς διάρκειας. Αυτό που λέμε long life και μάλιστα δεν είναι φθηνότερο από το ελληνικό. Και είναι κατανοητό. Δηλαδή εάν κάποιος κουβαλάει το γάλα από τη Γερμανία, ή την Ολλανδία εδώ, δεν θα έχει κόστος μεταφοράς; Δεν έρχεται φθηνότερο αυτό το γάλα.
Επομένως το να ανοίξει η αγορά, όπως λέγεται, να έρθει απ' έξω φθηνότερο γάλα, μα, έρχεται και σήμερα. Πωλείται ως long life, ως μακράς διάρκειας. Δεν είναι φθηνότερο από το ντόπιο γάλα, ένεκα και τους κόστους μεταφοράς. Κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνω πού είναι η διαφορά. Δε λέω όχι στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος. Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Εγώ λέω να απελευθερωθεί. Μα, αυτή τη στιγμή είναι απελευθερωμένη. Όποιος θέλει να φέρει γάλα και φέρνει και πουλάει στην Ελλάδα και δεν το πουλάει και φθηνότερα.
Η διαφορά μου έγκειται στο να μη βαφτιστεί ένα γάλα που υπέστη υψηλή θερμική επεξεργασία, δηλαδή έχει φθάσει η επεξεργασία του στους 82 βαθμούς και το άλλο έχει υποστεί 72 βαθμούς, που σημαίνει ότι το ένα είναι σαν να βράζεις ένα αυγό 1 λεπτό και να βράζεις ένα αυγό 10 λεπτά. Και τα δυο έχουν υποστεί την επεξεργασία, το δεύτερο όμως έχει υποστεί ισχυρότερη επεξεργασία, γι' αυτό και αντέχει περισσότερο. Μέχρι 40 μέρες αντέχει το γάλα μακράς διάρκειας. Είναι όμως πολύ πιο μειωμένο σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά του συστατικά του και τα οποία έχουν ψηθεί περισσότερο».
G
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων αν αξίζει το ρίσκο της καταστροφής της ελληνικής παραγωγής στο γάλα για κέρδη μόλις μισού εκατομμυρίου ευρώ το έτος προς το Κράτος. «Αυτή τη στιγμή έρχεται αυτό το γάλα και σήμερα και δεν είναι φθηνότερο. Σας είπα. Αλλά ας κάνουμε την υπόθεση ότι ναι, θα είναι 2, 3, 5 λεπτά φθηνότερο, τι θα σημαίνει για την ελληνική οικονομία; Θα σημαίνει ότι θα κερδίσουμε μισό ή ένα εκατομμύριο για ένα χρόνο; Συμφέρει όμως να βάλουμε σε κίνδυνο όλη την κτηνοτροφική μας παραγωγή για να κερδίσει ο τόπος μισό ή ένα εκατομμύριο;
Τι σημαίνει μακροχρόνια αυτό; Και εν πάση περιπτώσει ο τόπος γονάτισε γι' αυτό το μισό; Υπάρχουν 300 θέματα μέσα στη λίστα του ΟΟΣΑ και εγώ έδωσα μάλιστα μια λίστα άλλων 30 πραγμάτων που κάνουμε εμείς και θα σας τα εξηγήσω, για να μειώσουμε πολύ περισσότερο με αυτές τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κάνουμε, απλουστεύοντας τις εξαγωγές, κάνοντας τον εγκεκριμένο έμπορο, απλουστεύοντας τις αδειοδοτήσεις των ανθρώπων, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, παράγοντας δικές μας ζωοτροφές. Τι να κάνουμε όμως; Η διαρθρωτική διαδικασία του τόπου μας είναι δεδομένη. Δεν έχουμε 10 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες».
Για νέους αγρότες
«Στις 18 Μαρτίου αρχίζει το νέο πρόγραμμα. Δίνουμε τη δυνατότητα να ενταχθούν άλλοι 8.000 νέοι αγρότες που θέλουν να καταπιαστούν με τη γεωργία. 18 Μαρτίου θα αρχίσει η προσπάθειά τους. Αρχίζει δηλαδή το πρόγραμμα νέων αγροτών. Και σας θυμίζω επίσης ότι είχαμε ένα πρόβλημα με τους προηγούμενους. Κάποιοι που είχαν μπει στο πρόγραμμα και δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τα χρήματά τους, γιατί δεν είχαν υποστεί το κομμάτι της εκπαίδευσης, όσοι δεν ήταν από χωριά. Το έχουμε λύσει και αυτό και έχει προχωρήσει».
Για πληρωμές και αποζημιώσεις
«Αύριο Πέμπτη, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όσοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο. Πρόκειται για 12 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους που υπέστησαν φυσικές καταστροφές στη διάρκεια του καλοκαιριού, θυμηθείτε χαλάζια κλπ. Επίσης χρωστάμε, όπως κάθε χρόνο, την ενίσχυση για το βαμβάκι. Είναι ειδική ενίσχυση και πρόκειται για ποσό ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα το δώσουμε πριν τις 4 Μαρτίου».

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου