Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Kαρύδης:Η απόφαση για ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης τιμά τους πολίτες

Η απόφαση για ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης τιμά τους πολίτες, πιστεύει ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. Σε συνέντευξή του στην Free Sunday ξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον των πρώην υπουργών Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση και δεσμεύεται για ευρωψηφοδέλτιο "ενωτικό, συναινετικό, ανανεωτικό, και
αξιοκρατικό".
Και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε ποσοστά που δεν φτάνουν ούτε στο μισό της επίδοσής του στις τελευταίες εκλογές. Πού θα πάει αυτό;

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε άδικα όλα τα σπασμένα της κρίσης με δραματική πτώση στα ποσοστά του και στην απήχηση του στον Ελληνικό Λαό. Το κλειδί βρίσκεται στην πολιτική διαχείριση της κρίσης το 2009-2010. Σηκώσαμε μόνοι μας όλα τα βάρη. Παρ'οτι καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, η παράταξη μας λύγισε κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους που εισέπραξε. Την περίοδο εκείνη έπρεπε στο κάδρο των ευθυνών για την αντιμετώπιση και την έξοδο από την κρίση να μπουν όλα τα κόμματα και κυρίως η ΝΔ που έφερε τον εκτροχιασμό στην οικονομία της χώρας μας κατά το διάστημα 2004-2009 Όταν αποκαλύφθηκε ότι η πατρίδα μας ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έπρεπε να προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν και είναι πολύ δύσκολα με το δεδομένο ότι η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και οι προσπάθειες για να ξεφύγουμε από αυτήν προϋποθέτουν μεγάλες θυσίες από τους πολίτες. Όλοι ζούμε μέσα σε ένα ΣΟΚ υπό το κράτος γρήγορων και δραματικών αλλαγών, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν. Όταν μάλιστα κυριαρχούν ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η πλήρης ισοπέδωση τότε ο φόβος και η αγανάκτηση επικρατούν απέναντι στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά
Εδώ βρίσκεται κατά τη γνώμη η μεγάλη δυσκολία ανάκαμψης του πολιτικού μας χώρου. Επίσης η τεχνητή πόλωση και το κακέκτυπο του διπολισμού μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει την βούληση των ψηφοφόρων, πράγμα που θα ξεπεραστεί με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Τις περισσότερο όμως αρνητικές επιπτώσεις έχει ο μεγάλος κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Χρειάζεται χρόνος και απαιτείται τεράστια υπομονή και επιμονή, για την ανασύνθεση και ανασυγκρότησή του.
Οι τεράστιες αντιφάσεις των δυνάμεων του λαϊκισμού σε διακηρύξεις και πρακτικές, σε συνδυασμό με την συνειδητοποίηση της ενότητας του σοσιαλιστικού χώρου σίγουρα θα φέρει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αυτοί που στις δημοσκοπήσεις ανήκουν στις κατηγορίες «δε ξέρω, δεν απαντώ», «άκυρο ή λευκό» που φθάνει εώς το 30% του εκλογικού σώματος ,αλλά και όσοι ψήφισαν με τιμωριτική διάθεση της στιγμής, είναι οι πολίτες που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους και να τους πείσουμε σε μια πορεία συμπόρευσης προς τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές εκλογές και δημοτικές εκλογές
Στο πλαίσιο αυτό αν δουλέψουμε συστηματικά και με πίστη στις ιδέες και τις θέσεις μας μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη.
Πόσο δημοκρατικό είναι να αποφασίζουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ερήμην των κομμάτων τους και του κοινοβουλίου για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών και μάλιστα 100 μέρες πριν από τις εκλογές;
Καταρχάς πρέπει να ξεχωρίσουμε το μείζον από το έλασσον. Η δημοκρατία δεν πρέπει να τρομάζει κανένα. Η επιλογή να παρέχεται το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέγουν απ' ευθείας τους εκπροσώπους τους είναι πολύ σημαντική, και δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Υλοποιείται δε σε μια χρονική περίοδο, που η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος με τους πολίτες είναι προτεραιότητα. Ειδικά σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται βαθύτατες αλλαγές και προοδευτικό προσανατολισμό με έμφαση στην ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την συνοχή και αλληλεγγύη έχει ιδιαίτερη σημασία οι ίδιοι οι πολίτες να καθορίσουν με την ψήφο τους ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Να πάψει επί τέλους αυτό να είναι αρχηγικό προνόμιο ή προνόμιο κάποιων ηγεσιών. Άλλωστε 19 απο τις 28 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης έχουν ανάλογο σύστημα εκλογής με σταυρό.
Είναι γεγονός ότι η επιλογή αυτή των δυο αρχηγών αιφνιδίασε. Οι μεγάλες όμως αλλαγές, ιστορικά πάντα έχουν και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Προσέξτε όμως στην Βουλή θα γίνει ουσιαστική συζήτηση άρα η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αγκάλιασε την μεγάλη αυτή αλλαγή. Αντίθετα κάποιες δυνάμεις που δήθεν θέλουν να λέγονται αριστερές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν με φοβικό και παλαιοκομματικό τρόπο το δικαίωμα του λαού να επιλέγει ο ίδιος τους Ευρωβουλευτές του. Εκτέθηκαν βαριά κόντρα στην θέληση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων τους.
-Ο Γ. Βούλγαρης (στα ΝΕΑ) μίλησε για "αποθέωση της κυριαρχίας των ΜΜΕ"...
Σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις αρκεί κάνεις να θέλει να τις βρει δημιουργικά, χωρίς να οχυρώνεται πίσω από τη στείρα άρνηση. Στην πατρίδα μας έχουμε δεκάδες ραδιοτηλεοπτικά μέσα που αν τεθούν αυστηροί κανόνες μπορεί όλοι οι υποψήφιοι να τύχουν ισότιμης αντιμετώπισης. Πολλά δε από τα τηλεοπτικά μέσα της Περιφέρειας έχουν μεγαλύτερη θεαματικότητα στον κόσμο που απευθύνονται από τα πανελλαδικά μέσα.
Επίσης υπάρχουν τα social media που και αυτά απευθύνονται σε νέα και δυναμικά κοινά. Όσο αφορά τις δαπάνες κατά την προεκλογική περίοδο μπορεί να τεθεί πλαφόν. Πιστεύω ότι στις σημερινές συνθήκες όποιος υποψήφιος προκαλέσει με οικονομικές δαπάνες, αυτός θα είναι και ο μεγάλος χαμένος.
Τώρα σχετικά με το χρόνο που λαμβάνεται αυτή η απόφαση, μπορεί όλοι να θέλαμε να είναι μεγαλύτερος ως προς την ημέρα διενέργειας των Ευρωεκλογών. Παρ' όλα αυτά, σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν είχαν αναληφθεί ανάλογες αποφάσεις ως προς τον χρόνο ,όπως στη περίπτωση του «Καλλικράτη» όπου οι αλλαγές που έγιναν, έφεραν τα πάνω κάτω στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη πολεμική που αναπτύσσεται σήμερα από ανθρώπους που τότε ήταν Υπουργοί, όπως ο κ. Ραγκούσης και η κ. Διαμαντοπούλου.
-Ηταν πολύ σκληροί στην κριτική τους...
Δυστυχώς έχουν αναλάβει εργολαβικά την υπονόμευση και το διασυρμό του ΠΑΣΟΚ για να καλύψουν τα δικά τους αδιέξοδα. Παρότι το ΠΑΣΟΚ τους τίμησε διαχρονικά αυτοί ποτέ και για τίποτα δεν έχουν ένα καλό λόγο. Ενώ έχουν μεγάλη ευθύνη- ειδικά ο κ Ραγκούσης - για αποφάσεις των τελευταίων χρόνων που επέφεραν συντριπτικά χτυπήματα στο ΠΑΣΟΚ. Παριστάνουν πως βγήκαν από παρθενογένεση. Κρίμα!!!
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η μεγάλη συμμαχία τύπου «Ελιάς» τότε και μόνο τότε θα δικαιώσει την ύπαρξη της και θα προσφέρει ανάσα και οξυγόνο στην Ανασυγκρότηση και Αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης, όταν δημιουργήσει σταθερούς δεσμούς με την κοινωνία, με όλους εκείνους που πιστεύουν βαθειά στην κεντροαριστερά της ευθύνης και επιζητούν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.
Η μάχη των Ευρωεκλογών με σταυρό συμβάλει προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης και συμμετοχής ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι πρέπει από το ρετιρέ να κατέβουμε στο ισόγειο. Να τιμήσουμε τους έλληνες πολίτες, που δεν έχουν παραδοθεί στο λαϊκισμό, την ισοπέδωση και τη δημαγωγία. Που περιμένουν με αγωνία να βγούμε μπροστά με τα πιο άξια, άφθαρτα, νέα, δοκιμασμένα, και με απήχηση στη κοινωνία, στελέχη της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Στελέχη που εκπροσωπούν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, μεγάλους κλάδους εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, της έρευνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ελληνικής περιφέρειας.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης, την Πέμπτη το βράδυ, του κ. Βενιζέλου με το συντονιστικό των 58; Βρέθηκε κοινός τόπος;
Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Λύθηκαν όλες οι πιθανές παρεξηγήσεις και έγινε μια πλούσια και εφ'ολης της ύλης συζήτηση για τα πολιτικά δεδομένα και την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Αρκεί να σας πω, ότι εκ μέρους των 58 και των κινήσεων συμμετείχαν στη συζήτηση 16 εκπρόσωποί τους.
Το μήνυμα που βγαίνει από αυτήν την συνάντηση είναι ότι προχωράμε με δύναμη μπροστά. Το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ενωτικό, συναινετικό, ανανεωτικό, και αξιοκρατικό. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλισθεί, η ισοτιμία, ο αλληλοσεβασμός, χωρίς κανένα ηγεμονισμό.
Γιατί η κυβέρνηση λέει όχι στο νέο δάνειο, αφού δεν προϋποθέτει νέο μνημόνιο;
Η κυβέρνηση αυτό που λέει πρώτα και πάνω απ' όλα είναι ότι ήρθε πλέον η ώρα μετά τις επιτυχίες που έχουμε κατακτήσει με τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού - πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση των ελλειμμάτων, ισοσκελισμό στο εμπορικό μας ισοζύγιο με αύξηση των εξαγωγών- να προχωρήσουμε όχι μόνο στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, πετυχαίνοντας την επιμήκυνσή του σε μεγάλο βάθος χρόνου, με συνακόλουθη μείωση επιτοκίων αλλά και στην ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με επενδύσεις, ρευστότητα στην αγορά, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, ανάσχεση και μείωση της ανεργίας που είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους πολίτες και ειδικά τους νέους, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη , υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Το μεγάλο στοίχημα είναι η μετά μνημόνιο περίοδος που μπαίνει η χώρα να φέρει την σφραγίδα μεγάλων αλλαγών στις νοοτροπίες, στις αξίες, στην αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, σε ένα κράτος που θα κόψει με το μαχαίρι την αδιαφάνεια και τα φαινόμενα διαφθοράς.

politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου