Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κυριάκος Πιερρακάκης : Η μεταμνημονιακή Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι από τα νεώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επιστήμονας, μορφωμένος σε επίπεδο μεταπτυχιακών και ένας εκ των στελεχών της νέας γενιάς που δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα.
Αποφάσισε να συμμετάσχει ως υποψήφιος με ο ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ λέγοντας ότι εκείνο που προέχει είναι να κρατηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς όρθιος την επομένη των εκλογών, όπως η χώρα που πρέπει να σταθεί όρθια στην μεταμνημονιακή Ελλάδα
.

Κ. Πιερρακάκη, θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά». Πιστεύετε ότι ο Έλληνας που παραδοσιακά δεν συγκινούταν από την Ευρωκάλπη, τώρα με το μόνιμο, καθημερινό άγχος για το πως θα τα βγάλει πέρα, την απογοήτευση και την οργή για όσα του συμβαίνουν, θα σπεύσει να ψηφίσει για την Ευρώπη;

Όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Στο δημόσιο διάλογο επικρατεί μια «εθνική ατζέντα», επικεντρωμένη σε θέματα καθημερινότητας, στα κοινωνικά αδιέξοδα του σήμερα. Αλλά για να βγούμε από το τέλμα, πρέπει να εστιάσουμε στο σχεδιασμό για το αύριο. Και σε αυτό το πλαίσιο, το τοπικό, το περιφερειακό, το εθνικό, το ευρωπαϊκό, το διεθνές – όλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία του ευρωκοινοβουλίου για τα συμφέροντα της χώρας, με δεδομένη την πολυπλοκότητα καθώς και την απόσταση που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από το μέσο ψηφοφόρο. Επίσης, η κρίση θεωρώ πως λειτούργησε εποικοδομητικά στο να αντιληφθεί ο κόσμος την ανάγκη θετικών για τη χώρα ισορροπιών στην Ευρώπη.

Τα σημερινά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις θεωρείτε ότι θα επαληθευτούν στην κάλπη;

Κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας κάποιες πρόσθετες παραμέτρους, οι οποίες πιστεύω ότι έχουν υποεκτιμηθεί. Μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός κατά βάση δε γνώριζε τους ευρωβουλευτές του. Η λίστα επέτρεπε στον εκάστοτε αρχηγό ουσιαστικά να «διορίζει» πρόσωπα στο ευρωκοινοβούλιο.
Η μετάβαση στο σταυρό προτίμησης σε πανελλαδικό επίπεδο θα έχει τη λειτουργία του να φέρει πιο κοντά τον ευρωβουλευτή με το εκλογικό σώμα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εκτιμώ πως θα έχει σημαντική επίδραση για τη εκλογικό ποσοστό της «Ελιάς», με θετικό πρόσημο.

Εάν η«Ελιά» δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ;

Κατ’ αρχάς, το Μάιο δεν έχουμε μια εκλογική διαδικασία αλλά τρεις. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εκτιμούμε ότι τα στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς τα οποία απολαμβάνουν της στήριξής μας θα έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όμως, το πολιτικό σκηνικό έχει υποστεί πολυδιάσπαση. Ενδεικτικά, από το 2012 και μετά, ιδρύθηκαν 14 νέα κόμματα στη χώρα.
Η πολυδιάσπαση όμως κρύβει ένα σημαντικό πρόβλημα: υπονομεύει τη σταθερότητα και άρα και τη διαδικασία της ανάκαμψης. Η κίνηση των “58” είχε το ρόλο του καταλύτη για να έρθει κοντά ο πολυδιασπασμένος χώρος της κεντροαριστεράς, ώστε αρχικά να εκπροσωπηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα.
Η ΔΗΜΑΡ, ενώ συνεργάζεται μαζί μας στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε περιφέρειες και σε Επιμελητήρια, πρόκρινε μια άλλη στρατηγική για την κάλπη των ευρωεκλογών η οποία ήταν κατά τη γνώμη μου λανθασμένη και αναντίστοιχη με το διακύβευμα της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ο στόχος μας όμως και στις τρεις διαδικασίες δεν είναι τόσο ποσοτικός όσο ποιοτικός. Η μεγάλη εικόνα αφορά το “μετά”, την επόμενη ημέρα.
Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της, η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές και η μεταμνημονιακή Ελλάδα να σταθεί εκ νέου στα πόδια της. Το ίδιο καλείται να κάνει και ο χώρος μας.
Και για να ανακτήσει την πολιτική καθεδρία στο μέλλον, θα πρέπει να κρατηθεί όρθιος στις μάχες του παρόντος.
 Συνεντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή
newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου