Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Αθανάσιου Τσαυτάρη : Συνέντευξη - το πρόγραμμα νέων αγροτών και της μεταποίησης με διαδικασίες fast track, τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και τις δράσεις του Υπουργείου για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας



Για τα εύσημα από Ε.Ε, Task Force και OHE για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του ΥπΑΑΤ και των «εργαλείων» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας
Χθες είχε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, όπου έγινε συζήτηση για τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας στην υποστήριξη των εξαγωγών και της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων. Εκεί πήραμε τα εύσημα όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τasκ force, αλλά και από την αρμόδια υπηρεσία και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Οικονομικής  Συνεργασίας, Εμπορίου και Διαχείρισης Γης της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ  γιατί η

υποστήριξη του διεθνούς εμπορίου δεν άπτεται μόνο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είδαν ότι τα εργαλεία που αναπτύξαμε σαν χώρα και ειδικά τους θεσμούς που δημιουργήσαμε, όπως ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου, το Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, το σύστημα ελέγχου νωπών οπωροκηπευτικών, το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων, αλλά κυρίως το πρόγραμμα Single Window, για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της εκδόσεως πιστοποιητικών σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των Τελωνειακών αρχών (ISIS net), όλο αυτό το δίκτυο, απλούστευσε αφάνταστα τις διεργασίες.

Πλέον υπάρχουν εργαλεία. Είναι πολύ πιο εύκολα. Κι αυτό έχει σημασία. Είπε κάτι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας συγκλόνισε. Ότι ένας που εξάγει ένα προϊόν, αν καθυστερήσει μια μέρα είναι σαν να του βάζουν δασμό στην άλλη χώρα, 0,8%. Δηλαδή κάποιος που καθυστερεί 10 μέρες τη διακίνηση ενός προϊόντος για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους και έλλειψη συντονισμού κλπ., τότε είναι σαν να του βάζουν 8% δασμό επί της τιμής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Για την έναρξη του προγράμματος νέων αγροτών ύψους 140 εκ. ευρώ

Το πρόγραμμα των νέων αγροτών ξεκίνησε χθες, Τρίτη 18 Μαρτίου. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 140 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 8.500 νέους ηλικιακά, καθώς πρέπει να είναι κανείς έως 40 ετών για να ενταχθεί. Και μάλιστα θα γίνει με fast track διεργασίες, πολύ απλουστευμένες. Όμως θα υποστηρίξουμε και νεοεισερχόμενους, άνθρωποι που θέλουν να μπουν στη γεωργία αλλά δεν είναι νέοι σε ηλικία.

Ένας νέος αγρότης θα μπορεί να πάρει μέχρι 25.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, τη δραστηριότητα που θα κάνει, δεν είναι ίδιο ποσό παντού.

Έχουμε απλουστεύσει όλα τα βήματα. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που αυτός κάνει και δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για τις ενισχύσεις, δεν χρειάζεται να κάνει άλλη αίτηση δίπλα ως νέος αγρότης για την ενίσχυση. Την  ίδια μέρα που άρχισε η δήλωση, έγινε και η προκήρυξη και αυτό απλουστεύει αφάνταστα τις διαδικασίες.

Ότι είπα και ισχύει για τους νέους αγρότες που μας ενδιαφέρει πολύ να μπει νέο ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία, ισχύει και για την αλιεία. Μας ενδιαφέρει να μπουν νέοι άνθρωποι στην αλιεία. Μας ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός του στόλου. Να πάρουν καινούργια, πιο ασφαλή καράβια που δεν καταναλώνουν τόσο πολύ πετρέλαιο, γρήγορα για να μπορούν να κάνουν δουλειά.



Για το νέο πρόγραμμα μεταποίησης και τις πρώτες εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων με διαδικασίες fast track

Τα σχέδια βελτίωσης είναι άλλο πρόγραμμα. Όταν ενισχυθεί ένας αγρότης, που είναι ήδη στην περιφέρεια, πρέπει να βάλει κάποια χρήματα ο ίδιος, ακόμη κι αν τα πάρει από την Τράπεζα και για να πάρει τα δικά μας χρήματα, θέλει εγγυητική επιστολή. Αυτό δυσκολευόταν να το πάρει, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε το αγροτικό ΕΤΕΑΝ στο οποίο βάζουμε χρήματα και εμείς και η τράπεζα και του δίνει πολύ χαμηλότοκο δάνειο, ύψους 3,85% για να ξεκινήσει.

Το πρόγραμμα και των νέων αγροτών και το πρόγραμμα της μεταποίησης είναι ανοιχτά. Μάλιστα φροντίσαμε σε αυτή την τελευταία κλήση, να ανοίξουμε πράγματα τα οποία στο παρελθόν δεν ήταν τόσο σαφή ή δεν υποστηρίζονταν, όπως για παράδειγμα η μεταποίηση του μελιού που είναι μια σημαντική δραστηριότητα.

Όμως θέλω να μείνω λίγο στις fast track διαδικασίες που δοκιμάσαμε και στο πρόγραμμα της μεταποίησης. Εμείς πέραν του πρωτογενούς τομέα, βοηθάμε και στο άλλο βήμα αυτό της μεταποίησης, όπως και της εξωστρέφειας διακίνησης. Εμείς λοιπόν είχαμε βάλει στοίχημα ότι μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που θα γίνει η προκήρυξη, θα έρχονται οι εγκρίσεις. Και πραγματικά δώσαμε τον πρώτο μέσα σε 25 μέρες. Άρα το fast track λειτουργεί.



Υποστήριξη του ΥπΑΑΤ καινοτόμων επιχειρήσεων και πρότυπων Ομάδων Παραγωγών

Εμείς είπαμε ότι στη μεταποίηση γενικά των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων πρέπει να δούμε και κάποια προϊόντα που είτε έχουν την εξαιρετική ποιότητα, όπως είναι το μέλι, τα προϊόντα ΠΟΠ ή άλλα προϊόντα αγροτικά όπως το κατσικίσιο γάλα ή όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκα στην Κοζάνη, μια μονάδα που καλλιεργούν, παράγουν προϊόντα από διάφορα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από δυόσμο, ρίγανη, φασκόμηλο, μελισσόχορτο κ.ά. Μου έδειξαν μια φιάλη από εκχύλισμα φασκόμηλου και είπαν «Προσοχή Υπουργέ μην σου πέσει γιατί μετά την εκχύλιση αυτό το πράγμα εδώ κάνει 15.000 ευρώ»!

Μου έδειξαν την γκάμα των προϊόντων και μάλιστα θα κάνουμε μια μεγάλη έκθεση εδώ στην Αθήνα σύντομα, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που παράγουν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δηλαδή είτε τα καλλιεργούν, είτε τα δίνουν για μεταποίηση για την παρασκευή καλλυντικών, φυτοπροστατευτικών ουσιών κα.

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών που Προεδρεύω και θα γίνει επί της ελληνικής Προεδρίας στη χώρα μας, από τις 4 έως τις 6 Μαΐου και θα βρίσκονται στην Αθήνα όλοι οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε, είπα να επισκεφθούμε μια τέτοια μονάδα που μεταποιεί αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Θέλω να δείξουμε στον κόσμο τι δυνατότητες έχει αυτός ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας.

Στο Ν. Κοζάνης και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα υπάρχει μια ωραιότατη, πολύ τεχνολογικά ανεπτυγμένη μονάδα με 200 κτηνοτρόφους που παράγεται κατσικίσιο γάλα.

Είναι μια επένδυση ύψους 20 εκ. ευρώ στην περιοχή. Αυτή την ώρα οι κτηνοτρόφοι είναι 200. Αν λειτουργήσει αυτή η μονάδα θα πάμε στους 500. Στην Κοζάνη δημιουργείται η πρώτη Κτηνοτροφική Ζώνη και θα κάνουμε κι άλλη στην περιοχή να τους βοηθήσουμε. Επισκέφθηκα και την Ομάδα Παραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, την ομάδα των νέων γεωργών που παράγουν τα ροδάκινα. Εξαιρετική προσπάθεια. Η ομάδα αυτή είναι η πρώτη που πήρε το σήμα του εγκεκριμένου εμπόρου. Τώρα επεκτείνονται και αυτοί, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα μεταποίησης του Υπουργείου.

Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την τρόϊκα

Υπουργός: Ακόμη το κείμενο της συμφωνίας δεν το είδαμε καθαρογραμμένο, οπότε περιμένω να δούμε πώς ακριβώς θα είναι διατυπωμένο. Αυτή την ώρα στη χώρα μας έχουμε ένα γάλα που υφιστάμενο μια χαμηλή παστερίωση δίδεται ως παστεριωμένο, δηλαδή με την ονομασία φρέσκο και μπορεί να έχει διάρκεια τόση όση είναι η ικανότητα συντήρησής του στο ψυγείο μέχρι πέντε ημερών. Είναι άλλο να παστεριώνεις το γάλα στους 72 βαθμούς, εκεί γίνεται η χαμηλή παστερίωση και άλλο είναι να κάνεις υψηλή θερμική επεξεργασία, γιατί αυτός είναι ο σωστός όρος, και να κάνεις το γάλα μακράς διάρκειας, στους 85 περίπου βαθμούς.

Όλη η φασαρία είναι να περιορίσουμε τα μικρόβιά του για να αντέξει για κάποιο διάστημα, άρα το μικροβιακό φορτίο παίζει ρόλο, η συντήρηση στο ψυγείο για πέντε μέρες παίζει επίσης ρόλο. Μακάρι να μπορούσε να γίνει. Άρα παίζει κανείς σε μια ισορροπία: να μην το πολυπειράξω με τη χαμηλή παστερίωση γι' αυτό και φροντίζω να είναι ακριβής 72 βαθμούς 10-15 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι όλο κι όλο. Να αντέξει μερικές μέρες μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή .

Υπήρξε λοιπόν το άλλο γάλα, το γάλα μακράς διάρκειας που πήγαινε στους υψηλότερους βαθμούς όπως σας είπα και άντεχε έως και 35 μέρες.

Από ό,τι διαβάζω λέει ότι παραμένει το γάλα πέντε ημερών. Θα λέγεται γάλα χαμηλής παστερίωσης, παστεριωμένο δηλαδή και θα αφήνεται η διακριτική ευχέρεια σε αυτόν που το παράγει αν θέλει να αναγράφει στη συσκευασία ότι είναι φρέσκο. Δεν του το απαγορεύει, έτσι τουλάχιστον κατάλαβα διαβάζοντας και λίγο πολύ τις πληροφορίες.

Αντίθετα στο άλλο, αυτό που μέχρι τώρα λεγόταν γάλα μακράς διάρκειας, θα προσδιορίζεται ως γάλα που υπέστη υψηλή θερμική επεξεργασία, δεν θα μπορεί να γράφει αυτό. Οι άλλοι θα έχουν τη δυνατότητα, έστω εφόσον κάποιος το θέλει, να γράψει τη λέξη «φρέσκο», δεν θα επιβάλλεται, αλλά είμαι σίγουρος ότι μια γαλακτοβιομηχανία που παράγει πραγματικά, όπως παρήγαγε έως τώρα γάλα πέντε ημερών, θα το δηλώσει ότι αυτό είναι φρέσκο. Το άλλο θα λέγεται γάλα από ό,τι κατάλαβα υψηλής θερμικής επεξεργασίας και θα είναι μακρότερης διάρκειας 11 ημέρες και πιστεύω και περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Με την τρόικα εσείς συναντηθήκατε;

Υπουργός: Όχι.

Δημοσιογράφος: Γιατί; Είστε ένας Υπουργός εμπλεκόμενος για τα θέματα του ΟΟΣΑ, ας πούμε. Δεν θέλησαν να σας συναντήσουν; Δε σας ζήτησαν συνάντηση;

Υπουργός: Εμείς έχουμε τροϊκανικές υποχρεώσεις, τις τηρήσαμε όλες αν πραγματικά πρέπει να ανοίξει αυτό, πρέπει να ανοίξει το άλλο, η αγορά, το επάγγελμα και τα λοιπά. Αν ήταν κάτι λογικό ούτως ή άλλως θα θέλαμε να το κάνουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν ήταν κάτι που δεν είναι εφαρμόσιμο στον τόπο μας εύκολα, εξηγήσαμε ότι θέλει αυτές τις προσαρμογές, ή, δεν μπορεί να γίνει.       Ξέρετε εγώ επανειλημμένα έχω πει ότι κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται εύκολα κάπου αλλού, όταν όμως σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο του τόπου μας εφαρμοστεί, δεν προσιδιάζει.

Για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και του αλιευτικού πλούτου

Για να περιορίσουμε την αλιευτική ικανότητα κάναμε μια πολύ μεγάλη διεθνή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ευρωπαία Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και υπεγράφη μάλιστα μια πολύ σημαντική συμφωνία. Όχι μόνο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Αμερικής, της Ιαπωνίας, για τη διασφάλιση της αλιευτικής ικανότητας. Δεν μπορεί ο καθένας να ψαρεύει, γιατί τα ψάρια, ξέρετε δεν έχουν όρια, δεν έχουν σύνορα. Μπορεί να σου κάνει ζημιά ένα μεγάλο κράτος, γιατί δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα μας ενδιαφέρει να μπουν νέοι αλιείς και να υποστηριχθούν. Όμως χαίρομαι που και οι ίδιοι υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις μας και επειδή οι μέρες είναι κρίσιμες τόσο για τη νέα ΚΑΠ, κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για το διάλογο που γίνεται αυτή τη στιγμή με τις προτάσεις, όσο και για τη νέα ΚΑλΠ. Αύριο Πέμπτη το Υπουργείο διοργανώνει εκδήλωση στην Εύβοια για το συγκεκριμένο θέμα με πάρα πολλούς φορείς που άπτονται της αλιείας. Είναι σημαντικά, όπως επίσης είναι σημαντικά και τα θέματα των ιχθυοκαλλιεργειών. Θέλω να τονίσω πως για πρώτη φορά το κομμάτι αυτό μπαίνει στη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. 


Σημεία συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 
κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM  99.5 και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου