Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

O Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε. Ε.


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  Πρόεδρος του Συμβουλίου  Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., τη Δευτέρα  24  Μαρτίου. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν τρία επιμέρους Συμβούλια, στη διάρκεια των οποίων θα εξετασθούν θέματα Γεωργίας και Αλιείας.

Το πρώτο Συμβούλιο αφορά σε θέματα Γεωργίας και θα συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. D. Ciolos. Η σύνοδος θα ξεκινήσει με την εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες. Η πρόταση αυτή αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας. Στο Συμβούλιο θα γίνει πολιτική συζήτηση στη βάση συμβιβαστικής πρότασης της Προεδρίας. Τα βασικά εκκρεμή θέματα σχετίζονται με τις διατάξεις που αφορούν την οικονομική στήριξη των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εθνική συγχρηματοδότηση, καθώς και τη συμμετοχή των Κρατών Μελών στη διαδικασία επιλογής των απλών προγραμμάτων. Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας. Η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, τον Φεβρουάριο του 2014.

Το Συμβούλιο  στη συνέχεια θα ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα πρόταση Κανονισμού για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στα αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Υπουργός, κ. Αθ. Τσαυτάρης αναμένεται να θέσει το ζήτημα καθορισμού των σημάτων της βιολογικής γεωργίας αλλά και της πιστοποίησης των ντόπιων και των εισαγόμενων σημάτων.

Eπίσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας,  θα τεθεί για δεύτερη φορά το ζήτημα της παραγωγής του γάλακτος, στις χώρες της Ε.Ε, θέμα που δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της λήξης των ποσοστώσεων μετά το 2015, κάτι που φέρνει ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης στους Υπουργούς την έκθεση για τη λειτουργία του τομέα  των φρούτων και λαχανικών, κυρίως όσον  αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τις οργανώσεις παραγωγών, τα επιχειρησιακά ταμεία και τα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα μετά τη μεταρρύθμιση του 2007.

Στη διάρκεια του Συμβούλιου θα παρουσιαστεί στους Υπουργούς το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τις εισαγωγές ρυζιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχε ζητήσει η χώρα μας μαζί με την Ιταλία, στο προηγούμενο Συμβούλιο. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της υγιεινής διατροφής των παιδιών και της διανομής φρούτων και προϊόντων γάλακτος στα σχολεία με την απόφαση διεύρυνσης της λίστας των προτεινόμενων προϊόντων και για την πρωτοβουλία για το πρωινό με μέλι.

Επίσης θα παρουσιαστούν από την ουγγρική αντιπροσωπεία τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Οικογενειακή Γεωργία που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, στην οποία και συμμετείχε ο κ. Τσαυτάρης εκπροσωπώντας την Ε.Ε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Το θέμα αφορούσε τις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις η λειτουργία των οποίων, συμβάλλει στη διατήρηση παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, τα οποία  συνεισφέρουν σημαντικά σε μια πλήρη, υγιεινή, θρεπτική και ισορροπημένη δίαιτα. Η οικογενειακή γεωργία μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής μέσω κατάλληλων τροποποιήσεων των γεωργικών  πρακτικών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων.



Θα ακολουθήσει Συμβούλιο με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων, παρουσία του αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου κ. T. Borg, όπου θα συζητηθεί το κρίσιμο θέμα που έχει θέσει ο κ. Τσαυτάρης και αφορά τον κανονισμό για την ιχνηλασιμότητα του κρέατος στα συσκευασμένα προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση για την υποχρεωτική ένδειξη της προέλευσης/καταγωγής του κρέατος που χρησιμοποιείται ως συστατικό.  Η έκθεση σταθμίζει την ανάγκη του καταναλωτή να ενημερώνεται καθώς και τη σκοπιμότητα καθιέρωσης της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης και παρέχει μία ανάλυση κόστους-οφέλους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ενιαία αγορά και το διεθνές εμπόριο.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο σχετικά με θέματα Αλιείας, με τη συμμετοχή και της Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κας  Μ.Δαμανάκη. Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις των παράκτιων κρατών για το σκουμπρί  και των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Νορβηγίας. Η Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την πενταετή ρύθμιση για το σκουμπρί στο ΒΑ Ατλαντικό, που συμφωνήθηκε στο Λονδίνο στις 12-3-2014 μεταξύ της Ε.Ε. και των νήσων Φερόε. Διαδικασίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί όλο το προηγούμενο  διάστημα και επετεύχθησαν στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει και τη διαχείριση του αμμόχελου, και θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη θέσπιση των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τον αμμόχελο για το 2014.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα συζητηθεί το θέμα που έχει θέσει ο Υπουργός για τις προσπάθειες που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου τόσο για συνεργασίες με Τρίτες Χώρες, όσο και το στάδιο των διαπραγματεύσεων με Τρίτες Χώρες όπως είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη κ.ά. Συζήτηση που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά τη διασφάλιση των προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης ή Γεωγραφικών Ενδείξεων, των σημάτων ποιότητας της Ε.Ε.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τσαυτάρης  και οι   Επίτροποι  κ. D. Ciolos, κ. Μ. Δαμανάκη και κ. Τ.  Borg, αρμόδιοι για θέματα γεωργίας, αλιείας και υγείας - καταναλωτών αντίστοιχα, θα παραθέσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου