Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τι είπαν οι υποψήφιοι για την Κομισιόν στο πρώτο ευρω-ντιμπέιτ

Η ανεργία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ήταν τα θέματα, τα οποία κυριάρχησαν στο πρώτο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ενώπιον 700 φοιτητών.
«Θέλω να ξαναενώσω την Ευρώπη και να δημιουργήσω νέες θέσεις
εργασίας» δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Zαν Κλοντ Γιουνκερ.
Ως πρώην πρόεδρος του Eurogroup ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ήταν η μόνη επιλογή, που είχαν τα κράτη-μέλη της περιφέρειας.
Ως απάντηση στην ανεργία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή αγορά και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και υπέρ της θέσπισης ενός νόμιμου κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη.
Ο υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. «Θέλω να αλλάξω τις ζωές των απλών ανθρώπων που ανησυχούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Σιουλτς επιτέθηκε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ευρώπη δε χρειάζεται μια δημοκρατία, που να προσαρμόζεται σε μία αγορά όπως τη θέλει η κυρία Μέρκελ, αλλά σε μία αγορά που εξυπηρετεί τη δημοκρατία».
Η πραγματική λύση στην ανεργία των νέων, υπέδειξε, είναι να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται στην κορυφή της μια ηγετική φυσιογνωμία. Μέχρι τώρα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προχωρούσε μόνο όταν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και του Παρισιού, σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενέργειας στην ΕΕ και οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι η ουκρανική κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, υπέδειξε, ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Σκα Κέλερ επέκρινε τις πολιτικές ομάδες των αντιπάλων της λέγοντας ότι δεν προώθησαν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χαρακτήρισε «γελοίο» το στόχο να φτάσει το 20% η κατανάλωση στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως το 2020, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ουκρανία έδειξε ότι η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. «Η Ευρώπη δοκιμάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά και γι’ αυτό χρειάζεται μια πραγματική ενεργειακή ευρωπαϊκή πολιτική.
Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, οι υποψήφιοι και των τεσσάρων πολιτικών ομάδων τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού.
Ο Μάρτιν Σιουλτς υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η Ρωσία δεν έχει συμφέρον από μία σύρραξη με την ΕΕ και επομένως έχει κάθε λόγο να βρει λύση μέσω της διπλωματικής οδού.
Η Σκα Κέλερ τόνισε ότι οι πόρτες του διαλόγου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, βάσει της συμφωνίας της Γενεύης.
Σύμφωνα με τον Γκι Φερχόφστατ, η ΕΕ άργησε πολύ να αντιδράσει. Είναι αφελές, είπε, να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα φύγει από την Ουκρανία χωρίς να υποστεί κυρώσεις και ζήτησε στοχευμένες κυρώσεις.
Σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, και οι τέσσερις υποψήφιοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού δεν προτείνουν λύσεις.
Στις 15 Μαΐου θα διεξαχθεί η κεντρική τηλεμαχία στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου