Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Βάζει νερό στο κρασί του ο Τσίπρας: Ζητεί πίστωση χρόνου για αυξήσεις συντάξεων και φόρο πλουσίων

Στροφή στον ρεαλισμό επιχειρεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας χαμηλώνοντας τον πήχη των παροχών από μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τρεις βδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανεβάζει στροφές στη ρητορική κατά της τρόικας σημειώνοντας ότι «έχει καλύτερα φετίχ από ό,τι το ευρώ». Η φράση αυτή ίσως να εξηγείται από τη βαθιά πεποίθησή του, όπως είπε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη (Alpha), ότι «δεν υπάρχει
κανένα θέμα με το ευρώ», υπό την έννοια ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να βάλει σε κίνδυνο την ευρωζώνη, αφήνοντας μια χώρα να βγει από το κοινό νόμισμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το πώς ακριβώς εννοεί την «ακύρωση» των Μνημονίων και τον τερματισμό της λιτότητας. Επανέλαβε ότι η ακύρωση του Μνημονίου δεν μπορεί να γίνει ακριβώς «με ένα άρθρο και ένα νόμο» όπως τόνιζε το 2012. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να καταργηθούν οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι του. Χρόνος όμως χρειάζεται και για την επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα όπως και για τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο. Οπως ανέφερε, στα άμεσα μέτρα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ – για την οποία ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, άρα είναι εφικτή – και η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, αποφεύγοντας να δεσμευτεί με αριθμούς. Υπογράμμισε επιπλέον ότι «αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με δεδομένα του 2012, αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014 και αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές».
Το ίδιο ασαφής ήταν και ως προς το πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. «Πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που είναι άνεργος και δεν έχει επίδομα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που δεν έχει ούτε ένα μισθό και του κόβουν το ρεύμα» είπε ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να εξηγήσει αν μιλάει π.χ. για εφάπαξ επίδομα των 300 ή 500 ευρώ, ή για μηνιαία παροχή και για πόσο διάστημα θα την παρέχει. Οπως σημείωσε, όλα αυτά θα εξεταστούν «όταν η οικονομία ξαναπάρει μπρος και μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας».
Σαφέστερος ήταν σε ό,τι αφορά τις άμεσες προσλήψεις: καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και καθηγητές στα επαγγελματικά λύκεια είναι οι «τυχεροί» για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν θα σωθεί η οικονομία αν τους διώξουν».
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η θέση του κ. Τσίπρα για το φορολογικό, στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βασίζει» μεγάλο κομμάτι της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Και ενώ μέχρι πρότινος η φορολόγηση των πλουσίων και πολύ πλουσίων ήταν ένα από τα στοιχεία της απάντησης στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά», χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε με μεγάλη σαφήνεια ότι αυτό το ζήτημα τελικά δεν είναι τόσο... απλό. «Να πω και κάτι άλλο, απολύτως ειλικρινές» τόνισε. «Εμείς, ξέρετε ότι θέλουμε να φορολογήσουμε και θα φορολογήσουμε τα κέρδη των πολύ πλουσίων και των πολύ ισχυρών, αλλά εκεί είναι και ένα ζήτημα να δούμε τι από αυτά θα βρούμε στη χώρα».

Για τον Κώστα Καραμανλή. Στο ερώτημα αν θα τον έβλεπε ως επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός είναι πολύ ευχάριστος συνομιλητής», χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση. Οπως είπε, «κατ’ αρχάς δεν ξέρω αν ο ίδιος θα ήθελε κάτι τέτοιο» και στη συνέχεια έσπευσε να πει ότι αν είναι «στη δική μας ευχέρεια, θα θέλαμε έναν αριστερό πρόεδρο της Δημοκρατίας».
l Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ότι «η συμμετοχή του Θ. Πλεύρη στον συνδυασμό του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τη διεκδίκηση του πρώτου δήμου της χώρας συνιστά άλλο ένα δείγμα της ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ και της διολίσθησής της σε ακραίες θέσεις».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Στη ζωή αποφεύγω να πω «ποτέ»
«Ποιος κ. Θεοδωράκης;» ήταν η μάλλον απαξιωτική αναφορά του Αλ. Τσίπρα για τον πρόεδρο του Ποταμιού. Η αναφορά προκάλεσε την έκπληξη και του δημοσιογράφου (Αντ. Σρόιτερ, εν προκειμένω) ο οποίος, αφού του επισήμανε πως «δεν ακούστηκε ωραίο αυτό», εισέπραξε ως απάντηση ότι αυτό που βλέπει στον Σταύρο Θεοδωράκη είναι «μια αντισυριζική σκοπιά και μια αντισυριζική αγωνία». Οπως είπε όμως, έχει κάνει ωραίες συνεντεύξεις μαζί του, ενώ ερωτώμενος για ενδεχόμενο συνεργασίας απάντησε σιβυλλικά πως στη ζωή αποφεύγει να πει «ποτέ».


tanea

1 σχόλιο:

  1. Αλλος μετα Σαμαραν κωλοτουμπας. Αφου εχετε να κανετε με Λαο χαϊβανι καλα κανετε και μας δουλευετε. Ετσι εταζε και ο αλλος τα τριακοσια καλουδια των Ζαππειων και τελικα την πολιτικη Παπανδρεου ακολουθησε, φυσικα με ατολμια και παντελη ελλειψη πραγματικων μεταρρυθμισεων, αλλα με λογικη Μαυρογιαλουρων διαφορετικα θα ειχαμε τελειωσει με τα μνημονια προ πολλου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή