Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Να είναι η τελευταία φορά που συνέπεσαν οι Δημοτικές με Ευρωεκλογές ζητά η ΚΕΔΕ

Να διεκδικήσουν την αλλαγή του νόμου, ώστε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην πραγματοποιούνται μαζί με τις ευρωεκλογές, κάλεσε τους νεοεκλεγέντες αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Μιλώντας για το θέμα στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση
της ένωσης, ο κ. Ασκούνης υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ είχε θέσει και πριν τις εκλογές αυτό το ζήτημα και επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης, ήταν η υποβάθμιση και των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως των δημοτικών εκλογών.
«Το Γενάρη του 2012 – είπε- θέσαμε το θέμα ότι δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα οι δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Το είχαμε θέσει, το είχαμε ζητήσει, το είχαμε διεκδικήσει, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε στο επίπεδο το κυβερνητικό, με αποτέλεσμα η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των ευρωεκλογών, να υποβαθμίσει και τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές».
Ιδιαίτερα όμως στο θέμα αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρξε μια υπέρμετρη προβολή, με αφορμή τις ευρωεκλογές, των εθνικών θεμάτων, δηλαδή λες και είχαμε διεξαγωγή εθνικών εκλογών, και όλα  αυτά εις βάρος του διαλόγου, της συζήτησης, της προβολής, των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποβαθμίστηκαν τελείως οι δημοτικές εκλογές, και αν δεν υπήρχαν κάποια κανάλια που καλούσαν σποραδικά κάποιους υποψήφιους των μεγάλων Δήμων και ιδιαίτερα της Αθήνας, δεν θα φαινόταν σ’ όλο το φάσμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι είχαμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».
Τόνισε λοιπόν ότι ένα προφανές αίτημα που θα πρέπει να διεκδικήσει το καινούργιο ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι ο διαχωρισμός των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Έκανε μάλιστα λόγο για μια ευρωπαϊκή πρωτοπορία, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα που θα πρέπει να διεκδικηθεί και να απαιτηθεί. «Εν πάση περιπτώσει να μην αποδεχτούμε ξανά οι επόμενες εκλογές να ταυτιστούν με τις ευρωεκλογές» κατέληξε.
                              Κοιμήσης
Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε μιλήσει και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο της αντιπαράθεσης των εκλογών χαμηλό.
«Η αντιπαράθεση σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές, δυστυχώς υπέκυψε στον πειρασμό των κεντρικών πολιτικών αντιπαραθέσεων. Είχε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ήταν κυρίως σε επίπεδο συνθηματολογίας και λιγότερο άγγιξε τα προβλήματα ή τις ανάγκες που έχει ο χώρος και γι’ αυτό υπήρξαν και αυτές οι απολιτίκ μεταβολές. Δηλαδή χάσανε άνθρωποι τη διεκδίκηση κάποιων θέσεων, γιατί ακριβώς μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία της κρεατοφαγίας» ανέφερε και συνέχισε:
«Πέρα από τη σκόνη που έχει σηκωθεί μετά τις εκλογές, νομίζω ότι είναι υποχρέωση όλων μας στη νέα περίοδο από οποιαδήποτε θέση, να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα υπαρκτά προβλήματα της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης. Είναι σοβαρή υποχρέωση όλων των αρχών, δηλαδή είτε είναι στην πλειοψηφία, είτε είναι στη μειοψηφία. Και να αφήσουμε πίσω τους πειρασμούς και τις αρνητικές παρακαταθήκες, τις οποίες μας έβαλε το κεντρικό πολιτικό σύστημα».

newsta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου