Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Καμπανάκι ΕΚΤ για δημοσιονομικό κενό και μέτρα

Καμπανάκι για σημαντικά δημοσιονομικά κενά τα επόμενα χρόνια κρούει η ΕΚΤ στο οικονομικό δελτίο του Ιουνίου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να παρατείνει τα μέτρα που λήγουν, έτσι ώστε να μπορέσει να τα καλύψει.
Το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του
2013 ήταν «σημαντικά χειρότερα» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας κυρίως το μεγάλο κόστος της στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Οπως αναφέρει, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 (όπως αυτό ορίζεται από το πρόγραμμα της Τρόικας, το οποίο εξαιρεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 ήταν «σημαντικά χειρότερα» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας κυρίως το μεγάλο κόστος της στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα οδεύει προς την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Οπως προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη και έχουν δοθεί υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).
Υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη και έχουν δοθεί υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα
Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015-2018) η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να πετύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο, όπως τονίζει, γεγονός που υποδηλώνει πως μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης - που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση - μπορεί και να πάρουν... παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου