Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΠΑΣΟΚ : Μην περιμένεται να μπείτε στην κυβέρνηση δείτε τα κριτήρια των υποψήφιων υπουργών

Ξηλώνουν την ΔΗΜΑΡ για να ενισχυθεί η κυβέρνηση μέσω της ΕΛΙΑΣ
Κριτήριο για το ποιοι θα υπουργοποιηθούν αυτοί που έδωσαν την εκλογική μάχη
Τα μηνύματα που εκπέμπει η χαριλάου Τρικούπη μετά τις ευρωεκλογές είναι ιδιαιτέρως ενθαρυντικά και αυτό φάνηκε το βράδυ των εκλογών οταν τα ποσοστά της ΕΛΙΑΣ έφτασαν στο 8 %. Τα χαμόγελα ήταν παραπάνω απο εμφανεί παρ΄ότι έχασε απο τις εκλογές του 2012 περίπου
400 χιλιάδες ψήφους , αλλά όμως έστω και έτσι συμβάλει στην ενότητα και της σταθερότητα της κυβέρνησης που το είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι απαγορευτικό για κινήσεις και πρωτοβουλίες σε κόμμα και κυβέρνηση δίνει στον κ. Βενιζέλο τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με αυξημένο ρόλο με τον κ. Σαμαρά όλα όσα επιθυμεί για την επόμενη ημέρα. Και αυτό έγινε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλει αυξημένη συμμετοχή στην κυβέρνηση γιατί πιστεύει οτι ο ίδιος κράτησε τη συνοχή της.
Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος το είπε στη συνεδρίαση του Π.Σ μιλώντας προς τα στελέχη του: μόνος μου έκανα διπλές εκλογές, κανείς απι όλους σας δεν έλεγε το όνομά μου πλην του Δημήτρη Καρύδη δεν με υπερασπίστηκε ουδείς και άλλα παρεμφερεί που προκάλεσαν σχόλια ανάμεσα σε στελέχη που τον άκουγαν.
Συνομιλητές του κ. Βενιζέλου έλεγαν λίγο μετά πως με μεγάλη δυσκολία συγκράτησαν τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένα ονόματα τα οποία ήταν απόντα απο την εκλογική μάχη , διευκρινίζοντας παράλληλα ότο κριτήριο για το ποιοι θα μπούνε στη νέα κυβέρνηση είναι και αυτό, Ποιοι δηλαδή έδωσαν μάχη υπέρ της ΕΛΙΑΣ.
Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όμως προχωρούσαν σε ονόματα στελεχών που δεν είδαν στις τηλεοράσεις, στις εκδηλώσεις , στην εκλογική μάχη και έφερναν παράδειγμα τον Θάνο Μωραϊτη, τον Φίλιππο Σαχινίδη αλλά και τη Φώφη Γεννηματά για την οποία μάλιστα έλεγαν ότι έκανε δύο συγκεντρώσεις όχι για την ΕΛΙΑ αλλά για την δική της πολιτική παρουσία, την προσωπική. Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τουλάχιστον κάποια απο τα στελέχη αυτά δεν αναμένεται να είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα όπως τουλάχιστον οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αναφέρουν ως στοιχείο του ρεπορτάζ στην πρόταση του κ. Βενιζέλου προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Αντίθετα, εκείνος που θα είναι στην κυβέρνηση είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και μάλιστα ακούγεται για την θέση του υπουργού ανάπτυξης, και ίσως μέσα απο τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ κάποια στελέχη που μέσω της ΕΛΙΑΣ όπως ο Β. Οικονόμου και Ανδρέα Παπαδόπουλο αναφέρουν να αποτελεί μέρος της πρότασης εκ μέρους της ΕΛΙΑΣ όπως αυτή θα αποτυπωθεί απο τον κ. Βενιζέλο. και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, θέλουν πρώτα να προχωρήσει η υπόθεση της ΕΛΙΑΣ και να ανασυνταχθεί με τα άλλα στελέχη που θα φύγουν όπως αναμένεται απο τη ΔΗΜΑΡ και μετά ο Αντώνης Σαμαρά να προχωρήσει σε ανασχηματσμό.
Αυτό τουλάχιστον τονίζεται απο ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βλέποντας όλο το παρασκήνιο να εκτυλίσεται προτιμούν όπως λένε να πάνε σπίτια τους και στις δουλιές τους, απο το να παρακολουθούν το ξήλωμα της ΔΗΜΑΡ για την ενίσχυση της κυβέρνησης μέσω της ΕΛΙΑΣ και την πιθανότητα ο κ. Κουβέλης να προταθεί για πρόεδρος δημοκρατίας και να αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι εκλογές αν φυσικά βρεθούν και οι άλλοι βουλευτές που να συμπληρώνουν τους 180 ψήφους που χρειάζονται.
Απο την άλλη όσοι δεν ακολουθούν την τακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΙΑΣ , σκέφτονται να αντιδράσουν. Ήδη μέσα στην εβδομάδα ήταν να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη στελεχών που δεν υιοθετούν τις απόψεις του κ. Βενιζέλου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αρθρογραφία στελεχών που να βασίζεται σε τέσσερις ενότητες:
3η συνεχή εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Απώλεια ψήφων σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές
Οχι συνέδριο που δεν μπορεί να εγγυηθεί η σημερινή ηγεσία
Αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και όχι σφικτός εναγκαλισμός με την κυβέρνηση της ΝΔ

Στις τέσσερις αυτές ενότητες συμφωνούν σε επιμέρους προτάσεις αρκετά στελέχη του λεγόμενου κοινωνικού μπλοκ απο την ΓΣΕΕ μέχρι τη ΓΣΕΕ και το ΤΕΕ αλλά όμως δεν μπορούν να χαράξουν κοινή γραμμή και να συνομιλήσουν όλες οι πλευρές μαζί. Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται αφού συνομιλούν τακτικά και οι κύριοι Ρέππας και Σκανδαλίδης, μαζί με τη Βάσω Παπανδρέου, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη είτε είναι εντός του ευρωκοινοβουλίου είτε εκτός.
Ο κ. Βενιζέλος είναι πεποισμένος ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται απο τον κ. Παπανδρέου έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Γιώργου Παπανδρέου ενώ ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος δεν συζητά το ενδεχόμενο να βρεθεί υπό την ίδια πολιτική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δηλαδή με το οποίο αντιπαρατίθετο κεντρικά στις ευρωεκλογές αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Το τι θα γίνει είναι περίπου γνωστό, Ο ανασχηματισμός θα ρίξει λάδι στη φωτιά, θα ανάψεις τις συζητήσεις και τις κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις επιλογές των προσώπων και στη συνέχεια θα ξεχαστεί με τα μπάνια του λαού.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου