Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Η «πασοκοποίηση» φέρνει σύγκρουση

Ήταν μόλις πριν από τρεις μήνες, 30 Μαρτίου συγκεκριμένα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο μεταξύ άλλων είχε χαρακτηρίσει «κύριο εκτελεστή συμβολαίου θανάτου». Το «συμβόλαιο θανάτου» ήταν το πολυνομοσχέδιο για τις τράπεζες.
Χθες, όλοι περίμεναν με αγωνία τη συνεδρίαση της αρμόδιας
επιτροπής της Βουλής όπου πέρασε και τυπικά η πρόταση της κυβέρνησης να είναι ο Γ. Στουρνάρας ο αντικαταστάτης του Γιώργου Προβόπουλου στη διοίκηση της Τράπεζα της Ελλάδας. Με το βλέμμα στραμμένο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι προέβλεπαν μία σφοδρή πολιτική σύγκρουση, μία υψηλών τόνων επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Γ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης.
Αντ΄αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε απαρατήρητος και ο  κ. Στουρνάρας πέρασε μάλλον το πιο εύκολο απόγευμα που είχε περάσει ποτέ στη Βουλή. Κάτι του είπε ο Νίκος  Βούτσης για το αν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με μία κυβέρνηση με την οποία δε θα συμφωνεί (σ.σ. σιγά τα ωά, ο Γ. Προβόπουλος μία χαρά συνεννοήθηκε με την κυβέρνηση Παπανδρέου) και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε αυτά που λέει συνήθως για την τιμή των όπλων, σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους από την κριτική που ασκεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μόνο που δεν τον ψήφισαν» έλεγαν μετά για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του κ. Στουρνάρα. Και εκείνος όμως  φρόντισε να καταστήσει σαφές πως ότι έχει γίνει στο παρελθόν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο «ψωμί και αλάτι» και πως από εδώ και στο εξής, ως διοικητής της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδας θα έχει καλή συνεργασία. Συμπέρασμα; Μετά την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα γραμμή περί πολιτικών συμμαχιών, όλα «μέλι γάλα» ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε  ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «παρών»  στην τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. «Προειδοποίησε» βέβαια η κ. Κωνσταντοπούλου την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να επιχειρήσει και άλλα τέτοια παιχνίδια διμερούς διευθέτησης» και επίσης «υπενθύμισε» στην κυβέρνηση ότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι εκτελεστές, κατηγορώντας την επειδή δεν εφάρμοσε άμεσα την απόφαση για την επιστροφή των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στην εργασία τους.  Είπε πολλά και κατήγγειλε ακόμα περισσότερα η κ. Κωνσταντοπούλου, δεν κατάφερε όμως να καλύψει τον ντόρο που προκλήθηκε από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός ψηφίζοντας «παρών» δεν στάθηκε πολιτικά απέναντι σε μία προκλητική για την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης απόφαση και αφετέρου «ξέχασε» ή άφησε σε δεύτερη μοίρα τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που πριν λίγες ημέρες είχε φροντίσει να δείξει ότι στηρίζει αμέριστα.
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στρίψει προς το κέντρο μετά από τα πρόσωπα όπως τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, η τάση των «πασοκογενών», πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ με τα οποία «φλερτάρει» πολιτικά -όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, η Μιλένα Αποστολάκη κ.α.-  περιλαμβάνει πλέον και πολιτικές.
Είναι αμφίβολο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους που ακόμα δεν έχει πείσει  με την προσπάθειά του να «παίζει» σε δύο ταμπλό και το αριστερό και το κεντροαριστερό. Είναι όμως βέβαιο ότι αυτή η στροφή, ακόμα και αν είναι ψευδεπίγραφη, ακόμα και αν είναι παραπλανητική για να προσεγγίσει κεντροαριστερούς και κεντρώους ψηφοφόρους, θα γίνει αιτία σφοδρής σύγκρουσης στο εσωτερικό του. Τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη φανεί από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή όπου μόνο ήπια δεν ήταν, όσο και αν προσπάθησαν διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να την παρουσιάσουν ως ήπια.
Γιάννης Καμπουράκης
thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου