Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αυστηρό μήνυμα ΠΑΣΟΚ για τη «μικρή ΔΕΗ»

Προειδοποίηση προς τους υποψήφιους επενδυτές της μικρής ΔΕΗ αλλά και μήνυμα προς τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα του κόμματος ότι «για τη "Μικρή ΔΕΗ" μπορεί να ενδιαφερθούν μόνο σοβαροί στρατηγικοί επενδυτές στο χώρο της ενεργειακής αγοράς. Εάν δεν πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις ως
προς το επενδυτικό πρόγραμμα, το τίμημα, τις εργασιακές σχέσεις και τις άλλες δεσμεύσεις αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα, τότε ο διαγωνισμός θα αποβεί άγονος».
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι προϋποθέσεις που έχει συμφωνήσει με τη Ν.Δ. για την προστασία των εργαζομένων

ΠΑΣΟΚ: Να τηρηθούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει για τη «μικρή ΔΕΗ»

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα μαγνητίσει επενδυτές προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται στον τομέα της ενέργειας. Επιμένει όμως ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι προϋποθέσεις που έχει συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. για την προστασία των εργαζομένων στην Επιχείρηση καθώς και στη διασφάλιση φθηνότερων τιμολογίων για τους καταναλωτές.
Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί τους επενδυτές που θα επιδιώξουν να αλλάξουν τελευταία στιγμή τους όρους πώλησης της ΔΕΗ ότι σε τέτοια περίπτωση ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος στέλνοντας μήνυμα στην αγορά ότι ως συγκυβερνών κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί εκπτώσεις σχετικά με τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα προετοιμάζει τη Ν.Δ. ότι δεν θα συμφωνήσει σε τυχόν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.
Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «είναι αναληθές αυτό που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αποκρατικοποιούνται με τη «Μικρή ΔΕΗ» και τα «δίκτυα πόλεως». Αυτά ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρία, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος δεν αποκρατικοποιείται». Παράλληλα σημειώνει ότι «η νέα εταιρεία θα πάρει μικρούς και μεγάλους πελάτες, και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, ακριβώς όπως έχει η ΔΕΗ. Το μείγμα «καλών και κακών μονάδων» και το μείγμα «καλών και κακών πελατών» καταρρίπτει πανηγυρικά τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ για «καλή και κακή» ΔΕΗ».
Επιτίθεται και στους συνδικαλιστές που απειλούν με μπλακ άουτ σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προχωρήσουν σε κλείσιμο διακοπτών, αυτό σημαίνει:
  • Μεγάλη οικονομική και κοινωνική αναστάτωση σε μια ευαίσθητη χρονικα στιγμή. Το πλήγμα μέσα στη καρδιά της τουριστικής περιόδου θα είναι τεράστιο για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια συμπολίτες μας.
  • Απώλειες εσόδων για τη ΔΕΗ, οι οποίες με βάση τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις του 2011 εκτιμώνται σε 4 εκατ. Ευρώ την ημέρα.
  • Αυξημένος κίνδυνος για μερική ή ολική διακοπή ρεύματος (black-out), όπου οι απώλειες εσόδων για τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις θα φέρουν πιθανές αγωγές κατά τη ΔΕΗ. Οι απώλειες εσόδων της ΔΕΗ, λόγω αύξησης της τιμής στην χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού και αγωγών, θα μετακυλισθούν στον καταναλωτή.
Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί τους επενδυτές που θα επιδιώξουν να αλλάξουν τελευταία στιγμή τους όρους πώλησης της ΔΕΗ ότι σε τέτοια περίπτωση ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος
Επισημαίνεται ότι οι 8 όροι που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» οι οποίοι θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο όπως έχει συμφωνηθεί με τη Ν.Δ. είναι :
1. Για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και όλα τ’ ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
2. Διασφαλίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Εξυπηρετείται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της χώρας που είχε μια εύλογη ανησυχία και του είχαν δημιουργήσει ένα ανύπαρκτο φόβο. Θα διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει η ΡΑΕ, τα λύνει η Γενική Γραμματεία Υδάτων και τέλος, τα λύνει η κάθε Περιφέρεια.
3. Οσον αφορά το τιμολόγιο, όταν υπάρχει ανταγωνισμός ρυθμίζονται και οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Είναι και θέμα υποδομών, διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Αυτό μπορεί και να βοηθήσει επενδυτικά.
4. Θα περιλαμβάνονται το 30% των πελατών της ΔΕΗ: οι καλοί και κακοί πελάτες, τα καλά και τα κακά δάνεια, οι μικροί και οι μεγάλοι πελάτες. Ενώ τα κοινωνικά τιμολόγια θα μείνουν ως έχουν.
5. Θα υπάρχει πρόβλεψη για πριμοδότηση των επενδύσεων προς τους υποψηφίους αγοραστές, οι οποίοι θα καταθέσουν προσφορές για τη «μικρή ΔΕΗ», θα προτιμηθεί δηλαδή εκείνος ο οποίος θα δεσμευτεί σε κάποιο βαθμό για συγκεκριμένες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας
6. Η τιμή πώλησης θα είναι η πραγματική κι όχι η χρηματιστηριακή. Η τιμή θα προκύψει βάσει μελετών από αρμόδιους.
7. Τα χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο επενδυτή κατά την πώληση του 30% θα πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ -κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ όπως ψευδώς υποστηρίζουν κάποιοι- για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ
8. Η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου