Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Τι λέει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Για βιώσιμο χρέος κάνει λόγο ο Τόμσεν

Είμαστε σίγουροι ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει φέτος μετά από έξι χρόνια ύφεσης, είναι εντυπωσιακή μέχρι τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή, υπογράμμισε ο Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ στην συνέντευξη Τύπου για την έκθεση του Ταμείου.
Όπως τόνισε ο κ. Τόμσεν, είναι ξεκάθαρες οι ενδείξεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ότι χρειαστεί. Όπως
επεσήμανε, τόσο στο μέτωπο της προσαρμογής όσο και σε αυτό των μεταρρυθμίσεων, «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».
Στάθηκε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι το «κλειδί» για να είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη. Στο μέτωπο αυτό, υπάρχουν εκκρεμότητες με την απελευθέρωση κλάδων και κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και με το λεγόμενο toolkit του ΟΟΣΑ.
Στο μέτωπο των φόρων, ο κ. Τόμσεν συμφώνησε ότι οι συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωσή τους θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. "Θα πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα συλλογής φόρων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης", σημείωσε.
Ανησυχία για τις τράπεζες
Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. «Είναι καλό που η ΤτΕ κινητοποίησε τις τράπεζες για πρόσθετα κεφάλαια. Όμως ανησυχούμε ακόμη. Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν μαξιλάρια. Όμως πρέπει οι τράπεζες να αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα NPL, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορούν να δίνουν νέα δάνεια», υπογράμμισε.
Σημείωσε δε ότι τα πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες μπορεί να είναι περισσότερα από τους υπολογισμούς της ΤτΕ. «Εξαρτάται», υπογράμμισε, «από την ικανότητα των τραπεζών στην ανάκτηση των δανείων».
Δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό
Υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Θα πρέπει να αποφύγουμε τυχόν οριζόντια μέτρα με περαιτέρω κόστος σε μισθούς και συντάξεις. Προσπαθούμε να το καλύψουμε μέσω μεταρρυθμίσεων. Είναι πιθανή, σημείωσε, και η επέκταση υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον για το 2015, κάτι που θα κριθεί στην επόμενη αξιολόγηση.
Όσον αφορά σε ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό, τόνισε ότι υπάρχει έως το 2016 αλλά η κατάσταση αλλάζει. «Η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές με επιτυχία και εάν συνεχίσει να το κάνει, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά και τα ευρωπαϊκά stress tests, που θα δείξουν τι κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν», τόνισε.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη αξιολόγηση, τόνισε ότι το χρέος «είναι βιώσιμο εάν καλυφθούν οι βασικές παράμετροι των προβλέψεων, δηλαδή εάν επιτευχθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και υλοποιηθεί η δέσμευση της Ε.Ε. για πρόσθετα μέτρα. Συνεπώς, απαιτούνται ενέργειες από Ελλάδα και Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Τόμσεν.
Αναφορικά με το αν αρκεί η επέκταση ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή χρειάζεται κούρεμα, σημείωσε ότι «θα ήταν καλοδεχούμενη η επέκταση των ωριμάνσεων. Πρέπει να υπάρχει σιγουριά ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό επίσης δεν σημαίνει αναγκαστικά κούρεμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για μειωθεί, όπως η περαιτέρω μείωση επιτοκίων και η επιστροφή των κερδών από τις κεντρικές τράπεζες. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη αναθεώρηση.
Σε σχέση με τον ανασχηματισμό, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις κινήσεις της κυβέρνησης, λόγω αρχής, όπως είπε. Σημείωσε πάντως ότι γνωρίζει τον νέο ΥΠΟΙΚ, κ. Γκίκα Χαρδούβελη από το παρελθόν και θα χαρεί να ξανασυνεργαστούν.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου