Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Τρίβουν τα χέρια τους για τον ανασχηματισμό

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για τον ανασχηματισμό αφού το ΠΑΣΟΚ, πέτυχε με την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος σημαντικούς στόχους, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέτυχε με τον ανασχηματισμό να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και να κάνει
ανοίγματα ακόμα και στους παπανδρεϊκούς
Μετά την έντονη αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο εσωτερικό του κόμματος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέτυχε με τον ανασχηματισμό να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και να κάνει ανοίγματα ακόμα και στους παπανδρεϊκούς με την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα της Άντζελας Γκερέκου και του Γιώργου Ντόλιου.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα που έχει έντονο το προεκλογικό χρώμα, θύμα των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών έπεσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης όπου κατά γενική ομολογία είχε μία επιτυχημένη θητεία. Αναλυτικά το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στον ανασχηματισμό:
  1. Να αυξήσει τα μέλη στην κυβέρνηση από 10 σε 14 αντιστρόφως ανάλογα με την πορεία των εκλογικών ποσοστών σε σχέση με το 2012. Διατήρησε σημαντικά παραγωγικά υπουργεία όπως το υπουργείο Υποδομών και με την παρουσία υφυπουργών (υπουργείο Ανάπτυξης με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο) και αναπληρωτών υπουργών (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Πάρη Κουκουλόπουλο). Ετσι η Χαριλάου Τρικούπη δίνει το σήμα ότι συμμετέχει σε καθοριστικό βαθμό στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτική στην οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει το προοδευτικό πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σε επίπεδο υπουργού τα Υπουργεία Εξωτερικών (Ευ. Βενιζέλος), Περιβάλλοντος (Γ. Μανιάτης)  και Υποδομών (Μ. Χρυσοχοΐδης) και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας (με τον συνεργαζόμενο μέσω της  Ελιάς  Αν. Λοβέρδο) αντί του Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο έχει  όμως τώρα  τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού (Π. Κουκουλόπουλος). Αποκτά  επιπλέον  αναπληρωτή  υπουργό  στο  Υγείας ( Λ. Γρηγοράκος) αντί του Εσωτερικών, στο οποίο όμως αποκτά  τώρα  θέση υφυπουργού (Γ. Ντόλιος).  Διατηρεί τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας (Φ. Γεννηματά)  και τις θέσεις των υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ε. Χριστοφιλοπούλου), Εργασίας (Β. Κεγκέρογλου)  και Εξωτερικών ( Δ. Κούρκουλας) και αποκτά υφυπουργούς στα Υπουργεία Ανάπτυξης (Οδ. Κωνσταντινοπουλος)  και Πολιτισμού  (Α. Γκερέκου).
     
  2. Πραγματοποίησε το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά εντάσσοντας στην κυβέρνηση τον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέα Λοβέρδο στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Παιδείας.
     
  3. Ο ανασχηματισμός λειτούργησε ευεργετικά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε άνοιγμα και στους παπανδρεϊκούς εντάσσοντας την Άντζελα Γκερέκου στο υπουργείο Πολιτισμού σε θέση υφυπουργού και τον Γιώργο Ντόλιο σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών. Παρασκηνιακά ο κ. Ντόλιος έχει δεχτεί έντονη κριτική για την αποδοχή της θέσης του υφυπουργού Εσωτερικών από συναδέλφους του που έχουν τεθεί εκτός κυβερνητικών σχημάτων, κυρίως για το γεγονός ότι συστάθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών τρεις κυβερνητικές θέσεις υπουργού, αναπληρωτή υπουργού και υφυπουργού σε ένα υπουργείο που διαθέτει μόνο μία γενική διεύθυνση με στόχο να τηρηθούν τόσο οι γαλάζιες όσο και οι πράσινες εσωκομματικές ισορροπίες.
     
  4. Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στην θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Χαρδούβελης κινούνταν τον χώρο της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ από την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός οικονομικών που επιλέχτηκε τελικά από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα σηματοδοτήσει την κοινωνική στροφή των κυβερνητικών πολιτικών.
  5.  
  6. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου