Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Εξοδος από το μνημόνιο μέσω...Κίνας

Από το…Πεκίνο έρχεται η πολυπόθητη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη κρίσιμη φάση που λέγεται έξοδος στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον έναν ισχυρό σύμμαχο και αυτός είναι η Κίνα, όπως φάνηκε την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ. Ο Κινέζος ηγέτης αποκάλυψε με τον τρόπο του, ένα
τμήμα του ελληνικού σχεδίου και της ελπίδας που έχει ο Αντώνης Σαμαράς για βοήθεια από συγκεκριμένα κράτη, όταν η χώρα επιχειρήσει την εκ νέου έξοδο στις αγορές.

«Όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Λι Κετσιάνγκ με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε κατ’ ιδίαν το σενάριο να στηριχθεί η Ελλάδα από την Κίνα όταν αναζητήσει χρήματα στις διεθνείς αγορές, θέλοντας να απεμπλακεί από το μηχανισμό στήριξης και το τρίγωνο: Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ο Λι Κετσιάνγκ επέλεξε να στηρίξει δημόσια την Ελλάδα, αλλά έστειλε και μήνυμα σε πολλές πλευρές, ότι η δεύτερη οικονομία του πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ, υποστηρίζει την ελληνική οικονομία, η οποία θέλει να σταθεί στα πόδια της, χωρίς το μηχανισμό στήριξης.

Η δημόσια δήλωση του Κινέζου Πρωθυπουργού, αλλά και η στάση των κεντρικών κυβερνητικών στελεχών και η ανάλυση που κάνανε μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών, ανέδειξε ως ένα βαθμό το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η έξοδος στις αγορές –άγνωστο πότε- και η αναζήτηση συμμάχων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού αποδεικνύει την στρατηγική συμμαχία των δυο χωρών που αποτυπώνεται και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν, είτε τις διακρατικές, είτε τις ιδιωτικές
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολλά οφέλη από τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και αυτό θα φανεί και από την υπογραφή των διμερών συμφωνιών που αφορούν τον τουρισμό, τις υποδομές, τη ναυτιλία και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.
Η τριήμερη επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ αποτελεί για τη δικομματική κυβέρνηση μείζον γεγονός, στο οποίο δίνεται πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η κινεζική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να επενδύσει στην ελληνική οικονομία και εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει ισχυρή παρουσία, να επεκταθεί και στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού κ.λπ..
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολλά οφέλη από τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και αυτό θα φανεί και από την υπογραφή των διμερών συμφωνιών που αφορούν τον τουρισμό, τις υποδομές, τη ναυτιλία και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.  Ηδη τα κεφάλαια από την Κίνα που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ αν προχωρήσουν οι επενδύσεις της κινεζικής πλευράς στην ελληνική οικονομία.
Η Κίνα επιθυμεί εκτός από την ενίσχυση της παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά, μέσω της Cosco, να αποκτήσει την πλειοψηφία του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα, καθώς και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, λιμάνια, πλην των δύο μεγάλων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, κ.ά., ενώ μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, η State Grid International of China, είναι μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων για το 66% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το κέντρο βάρους της Κίνας, καθώς ήδη το αξιοποιούν οι εταιρείες Huawei και η ZTE, που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα διαμετακομιστικά κέντρα για τα προϊόντα τους, ενώ μεγάλες κινεζικές εταιρείες επενδύουν σε real estate (χρηματοοικονομικός οργανισμός China Development).

19 μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες που θα υπογραφούν από τις δυο πλευρές, θα είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Λι Κετσιάνγκ
Η Αθήνα επενδύει πολλά στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κίνα που σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα 19 μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες που θα υπογραφούν από τις δυο πλευρές, θα είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Λι Κετσιάνγκ.
Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) υπεγράφησαν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.ά.


Αναλυτικά:
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
  • Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δις. δολαρίων
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και της China Development Bank Corporation, αξία συμφωνίας 200 εκ. δολαρίων.
  • Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.
  • Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. Δολαρίων Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.
  • Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ δολαρίων και 300εκ δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.
  • Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων Diana Shipping Inc, με την ICBC, με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.
  • Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.
  • Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.
  • Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. Δολαρίων.
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).
  • Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.
  • "CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT" μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.
  • Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.
  • Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.
  • 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.
  • Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. Δολάρια.
  • "MESA VOUNOS" Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού - Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.
  •  
  • THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου