Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Χυτήρης: Όταν ο Παπανδρέου μιλούσε για κατασκευασμένους πολιτικούς

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 18 χρόνων από το θάνατο του  Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός και άλλοτε στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης ανατρέχει στο 1995 και θυμάται, σε άρθρο του που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ, ρήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που απηχούν την αγωνία του για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη να μπει το ταχύτερο δυνατό η Ελλάδα στην ΟΝΕ, ενώ εντύπωση
προκαλεί η κατηγορηματική πεποίθηση που διατύπωσε σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, ότι στο μέλλον οι πολιτικοί θα είναι «κατασκευασμένοι».
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης θυμάται με γλαφυρότητα το πόσο επισταμένα  άκουγαν τον Ανδρέα Παπανδρέου οι υπόλοιποι Πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις Κάννες τον Ιούνιο του 1995 και μεταφέρει την χαρακτηριστική ατάκα του Ανδρέα Παπανδρεόυ όταν του μετέφερε, εντυπωσιασμένος, το γεγονός. «Μην αυταπατάσαι, δεν ακούν τι λέω, παρακολουθούν πόσο αντέχω ακόμα, όλα τελειώσανε. Είμαι ο τελευταίος των Μοικανών» του απάντησε και σύμφωνα με τον Τηλέμαχο Χυτήρη , το ίδιο βράδυ επανήλθε στη συζήτηση τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλάζουν όλα. Τα οικονομικά κέντρα πήραν το πάνω χέρι, τελείωσαν με τον κομμουνισμό και τώρα τελειώνουν και με τον σοσιαλισμό». Όταν μάλιστα ο Τηλέμαχος Χυτήρης διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην αντιδράσουν οι πολιτικοί απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, ο πρώην Πρωθυπουργός του απάντησε χαρακτηριστικά «Ποιοι πολιτικοί; Αυτοί δεν θα υπάρχουν. Θα είναι κατασκευασμένοι».
Καταλήγοντας στο άρθρο του ο Τηλέμαχος Χυτήρης μεταφέρει τους αναγνώστες λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στο 2003, όταν επί Πρωθυπουργίας Σημίτη πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής στη Χαλκιδική. «Γνωρίσαμε από κοντά αρκετούς νέους Πρωθυπουργούς από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη. Απο πολλούς έλειπε μόνο το καρτελάκι στο μέτωπο Made in…Άδεια κουστούμια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και επισημαίνει: «Θυμήθηκα το κατασκευασμένοι του διεισδυτικότερου πολιτικού αναλυτή, που ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου