Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το συμπόσιο της Σύμης: Τι επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει την αντζέντα του για την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με πληροφορίες στο συνέδριο θα συμμετέχουν οι κινήσεις «Μπροστά» και «ΑΒ» στις οποίες συμμετέχουν 40άρηδες πρώην συνεργάτες και υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου. Στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο συνέδριο ο πρώην Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την ατζέντα του για την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας την οποία έχει θέσει και στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις της
σοσιαλιστικής διεθνούς.
«Δίκαιοι κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης για να μπει φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου», είχε ζητήσει από το Μεξικό με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τις κινήσεις «Μπροστά» και «ΑΒ» αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έχοντας στο πλευρό του τη νέα γενιά στελεχών που θα αποτελείται από τους 40αρηδες των δύο κινήσεων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες όσοι συμμετέχουν στο συνέδριο θα καταβάλουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής από την ...τσέπη τους.
Οι δυο κινήσεις ταυτίζονται με την πολιτική ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού. Οι 40άρηδες των νέων κινήσεων βρίσκονται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου

Ποιες είναι οι Κινήσεις «Μπροστά» και «ΑΒ»

Με πολιτική ατζέντα  Γιώργου Παπανδρέου και οι δύο κινήσεις ταυτίζονται με τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Στην Κίνηση «Μπροστά» συμμετέχει ο πρώην λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου και στενός του συνεργάτης, Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Στην κίνηση «ΑΒ» συμμετέχουν οι «ορκισμένοι» Παπανδρεϊκοί από την εποχή των εθελοντών διαδικτύου στο ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου, Γ. Απαστολίδου, Αν Καψάλη, Π. Παπαχατζής, και Στέφανος Παπανώτας.
Η Κίνηση Μπροστά στην ιδρυτική της διακήρυξη αναφέρει: «Είμαστε μια κοινότητα πολιτών, νέων και μεγαλύτερων, επιστημόνων, επιχειρηματιών, δημοσίων λειτουργών, στελεχών επιχειρήσεων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκών εντός και εκτός συνόρων, φοιτητών, καλλιτεχνών, ανδρών και γυναικών, που μας ενώνουν κοινές παραστάσεις, εμπειρίες, φιλοδοξίες και επιθυμίες. Είμαστε απόγονοι της γενιάς της μεταπολίτευσης, στην Ελλάδα της Ευρώπης. Είμαστε πολιτικοποιημένοι, αλλά δεν πιστεύουμε στους διχασμούς και στα συνθήματα του της μεταπολίτευσης. Βγαίνουμε Μπροστά γιατί προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα: με ιδέες, προτάσεις, νέα πρόσωπα, συνεργασίες και μια διαφορετική πολιτική αισθητική».
Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι «η διατήρηση κομμάτων που έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο και αρνούνται να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση διχάζει, παρά ενώνει νέες προσπάθειες. Η νέα πολιτική χαράσσεται πάνω σε συμφωνημένες αξίες και προσωπικές υπερβάσεις, όχι σε διακηρύξεις, κρυφτό προθέσεων και απρόθυμες συνυπάρξεις. Στην ευθύνη του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Σε καθαρές σχέσεις και όχι λυκοφιλίες με τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ, την κομματική νομενκλατούρας».
Η κίνηση «ΑΒ» υποστήριζει την πλατφόρμα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του Κράτους
Η Κίνηση «ΑΒ» υποστηρίζει την πλατφόρμα του Γιώργου Παπανδρέου για την αλλαγή του Κράτους. Στην ιδρυτική τους συμφωνίας αναφέρουν: «Σήμερα, εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στα όρια της κοινωνικής προστασίας ή έχουν αποσχιστεί από τον κοινωνικό ιστό. Ουδείς μπορεί να απαντήσει πειστικά στο «γιατί κράτος», όσο η έννοια της προστασίας υποχωρεί. Προστασία των ευάλωτων, της ασφάλειας, της δημιουργίας, της ζωής. Προστασία, όπως μόνο η σοσιαλδημοκρατία κι ο πολιτικός φιλελευθερισμός κατάφεραν να εξηγήσουν και να προωθήσουν σε διαφορετικές περιόδους στη χώρα, είτε πρόκειται για την πρόνοια, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη και τελικά την ισότητα απέναντι στο νόμο. Δεν εθελοτυφλούμε, το Κράτος μας νοσεί. Είναι βαθιά κομματικοποιημένο, άδικο και αναποτελεσματικό. Νοσούν και οι θεσμοί μας. Δεν προστατεύονται από την εμπιστοσύνη του πολίτη και έτσι ενισχύεται το ήδη αδηφάγο πελατειακό σύστημα που κλείνει τις διόδους της ενεργού συμμετοχής και του αιτήματος για λογοδοσία».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου