Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και η Αργεντινή

Η εσωκομματική νηνεμία του τελευταίου διαστήματος δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αίφνης όμως οι διαφοροποιήσεις ήλθαν από εκεί που δεν το περίμενε: από την Αργεντινή (!), και μάλιστα μεταξύ των αριστερών οικονομολόγων.

Η εσωκομματική νηνεμία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε πολύ. Οι
διαφοροποιήσεις ήλθαν από εκεί που δεν το... περίμεναν: από την Αργεντινή (!), και μάλιστα μεταξύ των αριστερών οικονομολόγων
Πρώτος είχε πάρει θέση ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, που έδειξε να κάνει… «like» στους... απείθαρχους του πλανήτη, την Αργεντινή και την Ισλανδία.
Αλλά επειδή άλλο η έκφραση αλληλεγγύης σε ένα κράτος που επίσης μαστίζεται από οικονομική κρίση και άλλο η άσκηση πολιτικής στη χώρα σου, τα πράγματα ανέλαβε να αποκαταστήσει ο Γιάννης Δραγασάκης: «Από εχθές στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε "αγώνα δρόμου" για τη δήθεν υιοθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενός κάποιου "μοντέλου" Αργεντινής. Δυστυχώς για τη συγκυβέρνηση, κάθε απόπειρά της να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως θιασώτη του "παραδείγματος της Αργεντινής" εξ αρχής "πέφτει στο κενό". Για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν ούτε είναι, ασφαλώς και δεν θα μπορεί να είναι στο μέλλον παράδειγμα το "μοντέλο" της Αργεντινής», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα -μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ- του επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράδειγμα μίμησης, η Αργεντινή

Διαφορετική είναι όμως η προσέγγιση του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ: «Η νέα στάση πληρωμών της Αργεντινής, πέρα από την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων, αποτελεί και μια γενναία πράξη που μπορεί να επιτρέψει και σε άλλες χώρες να αντισταθούν στις επιθυμίες των δανειστών τους. Τα μαθήματα για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι προφανή», σημείωσε με έμφαση για να καταλήξει, «είναι τώρα πολύ σημαντικό η Αργεντινή να έχει ευρεία υποστήριξη στην παρούσα μάχη».
Στην ελληνική κρίση εστίασε τη δική του ανάλυση ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντλώντας όμως εμπειρίες από την Αργεντινή: «Η τραγωδία μας ήταν ότι δεν κάναμε το 2010 στάση πληρωμών και δεν προκαλέσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους μας πριν λάβουμε νέα δάνεια. Ακόμα χειρότερα, όταν ήρθε η αναδιάρθρωση του 2012 (το PSI), με δική μας πρωτοβουλία, τα νέα ομόλογα που εκδώσαμε (προς ανταλλαγή με τα παλιά) εκδόθηκαν σε όρους βρετανικού δικαίου», τόνισε για να φθάσει στο συμπέρασμα, «άρα, μόνο από το 2012 και μετά γίναμε και εμείς υποχείρια των «αρπακτικών ταμείων», ευτυχώς μόνο όσον αφορά το 10% του χρέους μας – καθώς το υπόλοιπο είναι στα χέρια της τρόικας και, συνεπώς, εκτός του πεδίου δόξας των ‘αρπακτικών’».
Ενώ το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ανέλαβε να σηκώσει ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αφού έριξε την ατάκα, «δεν θα πάρουμε από την «αργεντινολογία» της Ν.Δ.», θύμισε ότι «μετά την κρίση της Αργεντινής, το ΔΝΤ έμεινε χωρίς δουλειά», αλλά «αναστήθηκε με το περίφημο ελληνικό πρόγραμμα».


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου