Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών μελετά ο Βενιζέλος

Αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, με βάση τα προβλεπόμενα στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στην οποία υπάρχει δέσμευση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, φέρεται να εξετάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το Έθνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο κ. Βενιζέλος θα προτείνει άμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που επί της ουσίας θα αφαιρέσει το «προνόμιο» από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει στο μπόνους των 50 εδρών.
«Ποιος είπε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει σταθερότητα; Και ποιος είπε ότι έχει λήξει το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Βενιζέλου την Κυριακή.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αν και αποδέχεται ότι στην προγραμματική συμφωνία υπάρχει δέσμευση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαντά αρνητικά στα σενάρια να γίνει κίνηση προς το αναλογικότερο τώρα καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε σήμα ηττοπάθειας στο εκλογικό σώμα. Πάντως, συμφωνεί με την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.

1 σχόλιο: