Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ομιλία Θόδωρου Τσίκα στην Πανελλήνια Σύσκεψη Στελεχών του ΠΑΣΟΚ




   Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ, κατά την τελευταία περίοδο,    παρουσιάζει φαινόμενα «συλλογικής νεύρωσης», για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «ομαδική παράκρουση». Αυτό αδικεί όσους στήριξαν την προσπάθεια της παράταξης, ιδιαίτερα την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών.




-      Προσπαθούμε να χτίσουμε μια πολιτική συμμαχιών, να κάνουμε ανοίγματα στις άλλες μικρότερες δυνάμεις του «ενδιάμεσου» κεντροαριστερού χώρου, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πολιτικό σχεδιασμό, χωρίς πλάνο πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, με μέλη και στελέχη που αισθάνονται αποξενωμένα από κάθε συμμετοχή σε οποιονδήποτε εσωτερικό διάλογο και διαδικασία λήψης αποφάσεων.



-          Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια σύμπραξη εχεφρόνων και νουνεχών στελεχών, ανεξάρτητα από υπαρκτές διαφορές απόψεων σε άλλα ζητήματα, τα οποία: α) θα αντιλαμβάνονται ότι έχουμε φτάσει στα όρια επιβίωσης του χώρου μας, β) είναι διατεθειμένα να χτυπήσουν το καμπανάκι κινδύνου για την διάρρηξη των τελευταίων συνδετικών ιστών μεταξύ μας, και γ) είναι έτοιμα να αναλάβουν το βαρύ φορτίο μιας θεσμικής, προγραμματικής, πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.



Και, κυρίως , με ευθύνη των ηγετικών κλιμακίων, να προωθήσουν την διαμόρφωση ενός σταθερού πεδίου έκφρασης, διαλόγου και παρέμβασης των μελών μας.



Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων,  και με μια συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, έστω και με τους συνέδρους του τελευταίου Συνεδρίου μας.



-          Για την συγκρότηση του πόλου της Κεντροαριστεράς, που θα αντιπαρατεθεί στον δεξιό συντηρητισμό της Ν.Δ. και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Ιουλίου, που λήφθηκε με δυσκολίες αλλά και συνθέσεις.



Η απόφαση τονίζει ότι τόσο πριν, κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια του. Θα διατηρήσει, δηλαδή, τις δομές του, τα όργανα του, τις διαδικασίες του, τις οργανώσεις του και την ιδιότητα των μελών του κόμματος.



Ότι μιλάμε για την δημιουργία ενός σχήματος-ομπρέλλα, μιας συνεργασίας, μιας συμμαχίας, μιας συμπαράταξης αυτόνομων δυνάμεων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων.



Οποιαδήποτε, τυχόν, προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ακύρωσης ή αλλοίωσης της απόφασης αυτής και της εσωτερικής ισορροπίας της θα βλάψει και το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια συγκρότησης ενός τρίτου, κεντροαριστερού πόλου. Αντί να συσπειρώσει ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις, θα οδηγήσει σε κρίση και βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.



Η διατήρηση της αυτονομίας όσων συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια συμπαράταξης δεν ενδιαφέρει μόνο τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρει και όσες μικρότερες Κινήσεις επιθυμούν ήδη να συμμετάσχουν, αλλά και όσους αποφασίσουν στο προσεχές μέλλον να συνεργαστούν μαζί μας.



-          Αν τηρηθούν τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν αρκετές δυνάμεις, που αρνούνται την καρικατούρα διπολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.



Το ΠΑΣΟΚ, όσο είναι η μεγαλύτερη δύναμη του «ενδιάμεσου» χώρου, οφείλει -υπό αυτές τις προϋποθέσεις- να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία και να δικαιώσει έτσι και τον δικό του ρόλο. 

Oμιλία Θόδωρου Τσίκα, μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, στην Πανελλήνια Σύσκεψη Στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, 14.9.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου