Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ Των μελών της ΕΝΩΣΗΣ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ


Μεσω του Εκπροσώπου τους Χρόνη Μακρίδη των μελών της ΕΝΩΣΗΣ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗ κατέθεσε  ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ




Κατά

Παντός υπευθύνου.


------------------------------
Κύριε Εισαγγελέα,
Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας το μέγιστο πρόβλημα που αφορά την μετακίνηση των μαθητών του Δήμου μας, προκειμένου να διερευνηθούν από μέρους σας τυχόν ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Όπως είναι γνωστό η μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί αντικείμενο της κρατικής μέριμνας στο πλαίσιο άσκησης της κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής και της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Συγκεκριμένα , για άλλη μία φορά , με την έναρξη της σχολικής χρονιάς εμφανίστηκαν σοβαρότατα ζητήματα στην διεξαγωγή της μεταφοράς των μαθητών, με αποτέλεσμα περίπου 2500 μαθητές του Δήμο μας ( από νηπιαγωγείο μέχρι και λύκειο) να μην έχουν πρόσβαση στο σχολείο ή η πρόσβαση να γίνεται με ευθύνη τους σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες για ανήλικους μαθητές.

Οι σχολικές μονάδες βρίσκονται εκτός οικιστικής ζώνης χωρίς την δυνατότητα αστικής συγκοινωνίας και ως εκ τούτου, η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Παρότι έχουν παρέλθει δέκα ημέρες σχεδόν από την έναρξη του σχολικού έτους, μέχρι και σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την μεταφορά των μαθητών. Γονείς και μαθητές βρίσκονται σε διαρκείς διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για την επίλυση του θέματος, πλην όμως η ολιγωρία των υπευθύνων έχει οδηγήσει σε απόγνωση καθώς τα προβλήματα από την παρούσα κατάσταση συσσωρεύονται και ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι:

1.Οι μαθητές κυρίως του 2ου ΓΕΛ και του 3ου γυμνασίου είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια σε απομακρυσμένες περιοχές σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας , προκειμένου να μετακινηθούν με αστική συγκοινωνία , θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

2. Οι μαθητές του 5ου νηπιαγωγείου και 4ου δημοτικού διατρέχουν καθημερινά μέγιστο κίνδυνο ατυχήματος κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες, καθώς δεκάδες αυτοκίνητα  που μεταφέρουν τα παιδιά κινούνται σε δρόμο στενό χωρίς προστατευτικές μπάρες ,ενώ ταυτόχρονα προκαλείται συνωστισμός από μικρούς μαθητές που περιμένουν να μετακινηθούν.

3. Ενώ σε άλλες σχολικές μονάδες , που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, τα μαθήματα παραδίδονται κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία που η πρόσβαση είναι προβληματική υπάρχει καθυστέρηση στη παράδοση των μαθημάτων, σε βαθμό ώστε σε κάποια μαθήματα να μην έχει παραδοθεί ούτε μία διδακτική ώρα. Οι μαθητές αυτοί, χωρίς να ευθύνονται, από την ολιγωρία και ανευθυνότητα των υπευθύνων, υστερούν έναντι των άλλων μαθητών.

 4. Η αδυναμία πρόσβασης ή έγκαιρης άφιξης στο σχολείο , δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα που αφορούν στην υποχρέωση των μαθητών παρακολούθησης των μαθημάτων. Αν προσμετρηθούν οι απουσίες που μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί, οι μαθητές στο σύνολό τους κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη καθώς συμπληρώνεται ο μέγιστος αριθμός απουσιών.  

Όλα τα παραπάνω επανειλημμένα έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων, όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, με ιδιαίτερη επισήμανση στο κίνδυνο που διατρέχουν οι μαθητές για τη ζωή τους.

Επειδή η παραπάνω συμπεριφορά των αρμοδίων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και θέτει εμπόδια στην απρόσκοπτη παροχή γνώσεων, φρονούμε ότι πρέπει να διερευνηθεί από μέρους σας αν τελείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και παρακαλούμε για τις κατά  Νόμο ενέργειες σας κατά παντός υπευθύνου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ  22-9-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου