Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλαγή της ατζέντας με την τρόικα ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει στις απαιτήσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και σε περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά θέματα συμφώνησαν χτες οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με την
Χαριλάου Τρικούπη.
 Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος  αποφάσισαν να ζητήσουν την αλλαγή της ατζέντας με την τρόικα καθώς εκτιμούν ότι οι αλλαγές στον τομέα των εργασιακών έχουν φτάσει στα όρια τους
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι οι δανειστές στην σύσκεψη του Παρισιού επέμειναν στην εφαρμογή μέτρων που είχαν συμφωνηθεί όπως οι αλλαγές στα εργασιακά με την θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αλλαγή των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος  αποφάσισαν να ζητήσουν την αλλαγή της ατζέντας με την τρόικα καθώς εκτιμούν ότι οι αλλαγές στον τομέα των εργασιακών έχουν φτάσει στα όρια τους και ότι χρειάζεται να επικεντρωθούν στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία, όπως στις αλλαγές στο κράτος καθώς και στην ανάληψη μέτρων που θα ελαφρύνουν φοροδοτικά τα ασθενέστερα στρώματα. 
Για την αντιμετώπιση των πιέσεων των δανειστών αλλά και με στόχο να καταγραφεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης  να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους τριτοβάθμιους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να καταγράψουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προτείνει η τρόικα. Μέσω και αυτής της πίεσης η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ανεβάσει τον τελευταίο καιρό τους τόνους για τις αλλαγές που ζητάει η τρόικα στα εργασιακά ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη είναι γνωστό ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν πρόκειται να ψηφίσουν αντίστοιχες ρυθμίσεις εάν αυτές πάρουν τον δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Εκλογικός νόμος μετά την εκλογή του ΠτΔ

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το οποίο έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές αλλά τελικώς συμφωνήθηκε να ανοίξει το θέμα μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές αλλά τελικώς συμφωνήθηκε η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου». Επισήμανε ότι  δεν  επιθυμεί να αντιμετωπίζονται  τα θέματα αυτά συγκυριακά «ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας , ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε ότι πρέπει «να  δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα», υπονοώντας ότι το θέμα του εκλογικού νόμου θα ανοίξει μετά την εκλογή του ΠτΔ.

Με το βλέμμα στη... Δημοκρατική Παράταξη

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή τρέχουν για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ηδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας ενόψει του Συνεδρίου όπου συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ ο πρόεδρος του κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με τις κινήσεις και τα στελέχη της Ελιάς αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ισπανία.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου