Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τι συμβαίνει με τις ρυθμίσεις και τις δόσεις 13 ερωτήσεις και απαντήσεις σας λύνουν τις απορίες

Ειδικοί εργατολόγοι , εφοριακοί, και ανθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν τι πρεπει να κανουμε οσοι οφείλουμε σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεια έγραψαν 13 πιο συχνές ερωτησεις με πραγματικά παραδείγματα και απαντούν δίνοντας λύσει στο ερώτημα τι μας συμφέρει καλυτερα να κανουμε με τις τις δόσεις ωστε να
ρυθμίσουμε  τις ληξιπρόθεσμες οφειλες .
1. Ποια χρέη μπορούν να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση και μέχρι πότε ισχύει η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση;
Όσες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου και την 31η Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα , αρκεί να μην ξεπερνούν το ποσό των 1.000.000 ευρώ. Οι οφειλέτες μπορούν αν υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2015.
2. Σε πόσες δόσεις είναι δυνατόν να ρυθμιστούν οι παραπάνω οφειλές; Υπάρχει ελάχιστη δόση;
Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ (κεφάλαιο)ο οφειλέτης μπορεί να τα ρυθμίσει μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Για χρέη μεγαλύτερα από 15.000 ευρώ(κεφάλαιο) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις. Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ.
Για παράδειγμα οφειλέτης σε ασφαλιστικό ταμείο που οφείλει συνολικά 18.000 ευρώ (14.500 ευρώ κεφάλαιο) και 3.500 ευρώ προσαυξήσεις και τόκους μπορεί να τα ρυθμίσει στις 100 δόσεις , καθώς η προϋπόθεση του ορίου των 15.000 ευρώ αναφέρεται στο κεφάλαιο.
3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση;
Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά –φορολογικά ενήμερος για τα χρέη που προκύπτουν από 1 Οκτωβρίου 2014.
Σχετικά με τις οφειλές στην εφορία, όσες προκύψουν έως τον Μάρτιο μπορούν και αυτές να ρυθμιστούν με την πάγια δωδεκάμηνη ρύθμιση. Συνεπώς φορολογούμενος που τον Μάρτιο δεν έχει πληρώσει τίποτα, μπορεί να εντάξει στην ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων τις οφειλές του για το διάστημα έως 31-9-2014 και στην δωδεκάμηνη πάγια ρύθμιση τις οφειλές του για το διάστημα από 1-10-2014 έως 31-3-2015.
Προσοχή: Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπεται η δυνατότητα της δωδεκάμηνης ρύθμισης. Προϋπόθεση για να υπαχθούν στην ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων οι οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία, είναι να πληρώσουν οπωσδήποτε τις τρέχουσες εισφορές του Οκτωβρίου και των επόμενων μηνών.
4. Ποιες υποχρεώσεις έχουν όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση ;
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να εξοφλούν εμπρόθεσμα όσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές προκύψουν τα επόμενα χρόνια που διαρκεί η ρύθμιση , ώστε να μην τη χάσουν. Για παράδειγμα αυτοί που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να μην δημιουργήσουν κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος μέχρι το έτος 2023.
5.Ποιά είναι τα κίνητρα , οι τόκοι και οι προσαυξήσεις της νέας ρύθμισης;
Όταν ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση παύουν να ισχύουν οι προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών ( δηλαδή το επιτόκιο υπερημερίας) και θα επιβαρύνονται με το μειωμένο επιτόκιο του 4,56% ενώ μέχρι τώρα ίσχυε επιτόκιο 8,75%. Επίσης ανάλογα με τις δόσεις που επιλέξει ο οφειλέτης, θα δικαιούται και «κούρεμα» των προσαυξήσεων που είχαν συσσωρευτεί για το συγκεκριμένο χρέος.
Συγκεκριμένα :
Όποιος επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το κεφάλαιο της οφειλής του θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί.
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 12 μηνών θα διαγράψει το 90% των προσαυξήσεων.
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 24 μηνών θα διαγράψει το 80% των προσαυξήσεων.
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 36 μηνών θα διαγράψει το 70% των προσαυξήσεων
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 48 μηνών θα διαγράψει το 60% των προσαυξήσεων
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 60 μηνών θα διαγράψει το 50% των προσαυξήσεων
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 72 μηνών θα διαγράψει το 30% των προσαυξήσεων
Όποιος ενταχθεί σε ρύθμιση 100 μηνών θα διαγράψει το 20% των προσαυξήσεων.
6. Τι μπορούν να κάνουν όσοι πληρώνουν ήδη ρύθμιση; Πρέπει να ενταχθούν στην νέα;
Δεν είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση. Είτε μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων είτε μπορούν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση , με επανυπολογισμό αναδρομικά με το μειωμένο επιτόκιο 4,56% καθώς και τη μείωση των προσαυξήεων αναδρομικά από την 1η -1-2013 κατά 20%.
7. Αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αν κάποιος υπαχθεί στη ρύθμιση;
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον του οφειλέτη, όπως είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (λογαριασμοί, ακίνητα) και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Ωστόσο ειδικά το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου παραμένει και θα ανασταλεί μόνο εφόσον κατά την διάρκεια της ρύθμισης εξοφληθεί το 50% του χρέους.
Π.χ οφειλέτης στον οποίον έχει γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτου στην σύνταξη σου για το ποσό των 5.000 ευρώ , αυτή θα σταματήσει μόλις αποπληρώσει μέσω της ρύθμισης το ποσό των 2.500 ευρώ.
Επίσης παραμένει το δικαίωμα της εφορίας να διατηρεί την προσημείωση σε ακίνητα ακόμα και σε συνεπή στη ρύθμιση οφειλέτη.
8.. Ο οφειλέτης που υπάγεται στη ρύθμιση έχει πλέον φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα χορηγείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Μόνο σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτου, θα μπορεί η εφορία να αρνηθεί να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα σε οφειλέτη.
9.Πότε χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση χάνεται είτε όταν ο οφειλέτης δεν παραμείνει φορολογικά ή ασφαλιστικά ενήμερος για χρέη που προκύπτουν από τον Οκτώβριο του 2014 και εφεξής είτε όταν ο φορολογούμενος δεν καταθέτει εγκαίρως τις φορολογικές του δηλώσεις. Όταν δεν πληρώσει δύο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος, έστω και για μια ημέρα, χάνεται η ρύθμιση. Αν καθυστερήσει μια δόση , έχει την δυνατότητα να την πληρώσει μαζί με την επόμενη , έχοντας προσαύξηση 2%.
10.Τι συνέπειες έχει η απώλεια της ρύθμισης;
Ο οφειλέτης που απολέσει τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά όλα τα ευεργετήματα και τις μειώσεις που είχε σε τόκους και προσαυξήσεις , λόγω της αρχικής του ένταξης στη ρύθμιση.
11.Είναι πάντα οριστική η απώλεια της ρύθμισης;
Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας (ανεργία, ασθένεια, προσωρινή δικαιολογημένη οικονομική αδυναμία), ο οφειλέτης δύναται εντός δύο μηνών από την απώλεια της ρύθμισης, να υποβάλλει αίτημα επανένταξης σε αυτήν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων , εφόσον εξειδικεύσει τους λόγους ανωτέρας βίας και αυτοί κριθούν επαρκείς. Στην εγκύκλιο που θα εξειδικεύσει τη ρύθμιση, θα αναφερθεί ποιο θα είναι το αποφασιστικό όργανο κρίσης τέτοιων περιστατικών.
12.Πως θα υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση; Πότε θα ανοίξει το σύστημα για τις αιτήσεις της νέας ρύθμισης και έως πότε θα μείνει ανοικτό;
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά. Το σύστημα θα ανοίξει τις προσεχείς εβδομάδες και αφού υπογραφούν οι σχετικές εγκύκλιοι. Θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του 2015. Μετά τον Μάρτιο , για όσους δεν μπορέσουν να ενταχθούν, η μόνη επιλογή θα είναι η πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.
13.Θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση με απαιτήσεις των οφειλετών από το Δημόσιο;
Οι φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές θα μπορούν να συμψηφίζουν απαιτήσεις από το Δημόσιο που έχουν οι οφειλέτες που θα έχουν υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών τους προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία , μέχρι να καλυφθεί το 1/7 των υπολοίπων αυτών.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου