Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ελλη Σταη : Παλιό το κόλπο

Αλλοι καιροί, αλλά όχι και άλλα ήθη. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είναι τόσο παλιό κόλπο όσο και η πολιτική. Πριν από τον Σαμαρά τα έκαναν και οι άλλοι- ιδίως όταν έβλεπαν τα σκούρα.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν καλεί στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να επαναβεβαιώσουν ότι μπορεί να συνεχίσει
να κυβερνά με την εμπιστοσύνη τους. Τους εξαναγκάζει
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να επαναβεβαιώσουν ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με την εμπιστοσύνη τους. Τους εξαναγκάζει, για να πάρει κάτι που θεσμικά δεν της χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται ενδεχομένως στους δυο αρχηγούς, για να ελέγξουν τα κόμματα τους. Αλλά όχι στην κυβέρνηση αυτή καθ' αυτή.
Από μια άποψη εμμέσως τους απειλεί κιόλας. Οταν καταγγέλλεις την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να προκαλέσει εκλογές και αυτό θα είναι αιτία δεινών για τη χώρα, δεν είναι σαν να καταγγέλλεις εκ των προτέρων και όποιον βουλευτή θα ήθελε να δηλώσει ότι η εμπιστοσύνη του εξαντλήθηκε; Αυτό είναι συγκαλυμμένη απειλή.
Ταυτόχρονα όμως είναι και κοροϊδία. Γιατί όταν διακηρύσσεις ότι θα ήταν εγκληματικό να πέσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, τι νόημα έχει να προκαλείς μια διαδικασία που θεωρητικά μπορεί να τη ρίξει;
Η ιδέα για ψήφο εμπιστοσύνης στρέφεται πρωτίστως κατά των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο κομμάτων, αφού τις αντιμετωπίζει σαν μαντριά. Θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, οι βουλευτές δεν θέλουν να χάσουν και το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας τους. Αλλά θα είναι σιωπηλή και άχρηστη...
 Η κυβέρνηση ζητεί την εμπιστοσύνη της Βουλή για να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα 
Το πραγματικό πολιτικό ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτή τη μεθόδευση; Μήπως κινδυνεύει να πέσει, όπως ο Παπανδρέου το 2011; Δεν φαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο. Μήπως έχει κάποιο σοβαρό νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα; Ούτε κι αυτό υπάρχει. Ο Προϋπολογισμός θα κριθεί τον Δεκέμβριο.
Τότε; Απλούστατα. Η κυβέρνηση ζητεί την εμπιστοσύνη της Βουλή για να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Δεν απειλείται από τη Βουλή. Το ένα κόμμα απειλεί το άλλο και ο ένας υπουργός απειλεί τον διπλανό του. Από αυτή την άποψη είναι η πιο περίεργη ψήφος εμπιστοσύνης που ζητήθηκε πότε.
Είναι λόγος να ζητάς ως κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης επειδή το ΠΑΣΟΚ βγάζει ανακοινώσεις κατά της ΝΔ, επειδή ο Σαμαράς αμφισβητεί ότι ο Βενιζέλος είναι η δημοκρατική παράταξη και επειδή τσακώνεται ο Ντινόπουλος με τον Μητσοτάκη;
Αυτή είναι και η μόνη πρωτοτυπία. Κατά τα λοιπά έχουμε επανάληψη μιας συνήθους πρακτικής των κυβερνήσεων. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι δεν τις βοηθάει και πολύ.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου