πολιτικών στόχων του, ιδιαίτερα μετά την σοκαριστική ήττα στις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου θα δεσμεύσουν την ηγεσία για τις επόμενες κινήσεις.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 επανήλθε στο αίτημά του για αλλαγή πολιτικής και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνον οι εκλογές«. Ο κ. Κουβέλης μίλησε και για το ενδεχόμενο κυβερνητική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε δύο προϋποθέσεις: την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας με τη δέσμευση ότι αυτή θα τηρηθεί και την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Σημείωσε πως «με τον κ. Τσίπρα ωστόσο δεν είχα καμία επαφή και καμία πρόταση για συνεργασία«.
Σχολιάζοντας την στάση του κόμματος του κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής ανέφερε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές συνεργασίες προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, όμως πρόσθεσε ότι «την στάση του κόμματος θα την αποφασίσουμε στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινάει«.
Ωστόσο, μέχρι και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει προκαλεί προβληματισμό στην ηγετική ομάδα του κόμματος το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων. Το υψηλό ποσοστό θα καταδείξει την απογοήτευση των μελών του κόμματος για τον κ. Κουβέλη και όσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό, τόσο θα αυξηθούν οι διαλυτικές τάσεις που παραμένουν, ακόμα και μετά την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανού, Β. Οικονόμου και Κατερίνας Μάρκου.
Οι διασπαστικές τάσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, είναι αρκετές, καθότι η ομάδα των ηγετικών στελεχών και βουλευτών εμφανίζεται τριχοτομημένη. Ορισμένοι επιθυμούν την άμεση σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι τη διατήρηση της αυτοτέλειας του κόμματος, ενώ υπάρουν και κάποιοι «κοιτάζουν» προς το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και το Ποτάμι.
Όσο αφορά την κίνηση της κυβέρνησης για τη ψήφο εμπιστοσύνης, το Γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή του, επέκρινε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία ερμηνεύτηκε ως μια επιδίωξη «να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις«. Επιπλέον στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο – με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση«. «Είναι ομολογία αδυναμίας», καταλήγει στο σχετικό σχόλιο.
Σημειώνεται, ότι οι εργασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των προτάσεων που θα έχουν κατατεθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου