Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η απογείωση των spreads προσγείωσε την Κυβέρνηση

Πάγωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές, οι οποίες έστειλαν μήνυμα ότι θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα να συνεχίσει να έχει οικονομική στήριξη από τους επίσημους δανειστές και να βρίσκεται υπό κάποιου είδους επιτήρηση. Παρά τις διακηρύξεις ακόμα και του ίδιου του
Πρωθυπουργού περί τέλους του μνημονίου, φυγής του ΔΝΤ από την Ελλάδα και για την οικονομική ανεξαρτησία που ανακτά η χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Η επιστροφή στο παρελθόν, έστω και με αυτό τον τρόπο, είναι ένα σαφές πλήγμα στην κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση «κατάφερε» μια ακόμη φορά να «ερεθίσει» και να προκαλέσει τα αρνητικά αντανακλαστικά τόσο των αγορών όσο και των πιστωτών και αναδείχθηκε επί της ουσίας η έλλειψη σχεδίου, ενώ επιβεβαιώνεται από κύκλους σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσινγκτον, ότι τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και τα όσα έλεγαν για πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο, μόνο ζημιά προκάλεσαν.
Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε έως το 7,14% από 6,8% που ήταν προχθές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επανήλθε στα επίπεδα του Απριλίου του 2012 και του Μαρτίου του 2014, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονταν λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Παράλληλα αρνητικό ήταν και το μήνυμα για απώλειες 5,7% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που κινήθηκε σε νέο χαμηλό έτους.
Η επιστροφή στο παρελθόν, έστω και με αυτό τον τρόπο, είναι ένα σαφές πλήγμα στην κυβέρνηση, η οποία, όπως επικρίνεται εκ των έσω, δεν έχει χαράξει ουσιαστική στρατηγική, σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο στην ευρωζώνη που έχει τα δικά της δομικά προβλήματα.

Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο

Σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ισχυρά κτυπήματα και φαίνεται ότι δεν είναι πιστευτό το αφήγημά της για τη μεταμνημονιακή εποχή. Και αυτό διότι αν και επιδιώκει ένα πλαίσιο που θα σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ επιμένουν ότι απαιτείται η παροχή ενός προληπτικού προγράμματος που θα παρέχει οικονομική βοήθεια εάν απαιτηθεί και που θα συνοδεύεται με όρους και προϋποθέσεις.
Η ανησυχία είναι έκδηλη, διότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα της κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και παρά το αρχικό σοκ από την στάση των αγορών, επιμένουν, για καθαρά επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, ότι το όλο κλίμα δεν σηματοδοτεί την άρνησή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Μάλιστα προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αυξήθηκαν λόγω ενός «μαζικού ξεπουλήματος», αλλά έγιναν κινήσεις από ορισμένους επενδυτές.
Είναι εμφανές ότι η ανησυχία είναι έκδηλη, διότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα της κυβέρνησης, αν και στο πρωθυπουργικό γραφείο παραδέχονται πως ο πολιτικός κίνδυνος είναι υπαρκτός στους επενδυτές και είναι ένας από τους παράγοντες που αποτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει τη συμφωνία επί ενός σχήματος για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο από τη μια θα εξασφαλίζει τους επίσημους πιστωτές και από την άλλη θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίξει ότι η χώρα γύρισε σελίδα.
Το επόμενο στάδιο όμως είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα που είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ και το Eurogroup, προαπαιτούμενο για μια συμφωνία για την επόμενη μέρα.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με στόχο να αποδεσμευθούν οι δόσεις που εξαρτώνται από αυτή (πάνω από 7 δισ. ευρώ), ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Όμως η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν, για προφανείς πολιτικούς λόγους, από την τρέχουσα αξιολόγηση μερικά πολιτικώς δύσκολα θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό, με τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν αργότερα.
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν η Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, κάτι το οποίο θα χαλάρωνε τον δημοσιονομικό έλεγχο από την τρόικα. Η επιλογή αυτή όμως δεν ενθουσιάζει τους εταίρους που δεν επιθυμούν την πρόωρη έξοδο της  Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου