Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Νευρική κρίση στο Μαξίμου για χρηματιστήριο και spreads

Νευρική κρίση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την άνοδο των spreads και τη ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου, αν και προσπαθούν από το πρωθυπουργικό επιτελείο να εμφανιστούν ψύχραιμοι.
Η επιδείνωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία αποτελεί ένα σαφές δείγμα ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη
στις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί πολιτικής σταθερότητας.
 Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η στάση των αγορών δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο και κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι χρειάζεται χρόνος και υπομονή και όχι βεβιασμένες εκτιμήσεις και πανικός.
 Σύμφωνα με πληροφορίες στην απογευματινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους εταίρους και πιστωτές και να στείλει μήνυμα ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο που θα ξεκινήσει η προεδρική εκλογή.

Μάλιστα από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιλέγεται η γνώριμη τακτική της επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ευθύνεται για την δημιουργία του αρνητικού κλίματος για τη χώρα στο διεθνές περιβάλλον.
 «Αυτό το οποίο ζούμε είναι μια ασύμμετρη κατάσταση. Γίνεται μια διαρκής διαστροφή της πραγματικότητας. Την ώρα ακριβώς που έπρεπε η χώρα να είναι ήρεμη και να προχωρά προς την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, την ώρα ακριβώς αυτή, επιλέγει η αντιπολίτευση μια επίθεση με όλα τα μέσα: Έχουμε ψεύδη, συκοφαντίες, προσωπικές επιθέσεις, τυμβωρυχίες στο απώτερο παρελθόν. Διαχέεται μια γλώσσα του μίσους, απειλές συνεχώς προς εταίρους και αγορές» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Απο το Μαξίμου θυμίζουν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή  

Παράλληλα από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπενθυμίζουν την ομιλία του Αλέξη  Τσίπρα και την αναφορά του: «Tο λέω ξανά, για να το ακούσουν στις Βρυξέλες, το Βερολίνο ή την Ουάσινγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία, δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς, δεν θα δεσμεύει το ΣΥΡΙΖΑ».
 

Αυτή ακριβώς η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από την κυβέρνηση ως ιδιαίτερα καταστροφική για τη χώρα και προβάλλεται το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διέστρεψε τόσο πολύ την πραγματικότητα, που υποστήριζε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης, για έξοδο από την κρίση είναι αυτή που προκάλεσε την άνοδο των σπρέντς.
 Σύμφωνα, πάντως, με εκπροσώπους των θεσμικών πιστωτών, ένας από τους λόγους αντίδρασης των αγορών είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το μνημόνιο, την ώρα που οι αγορές δείχνουν σαφώς ότι επιθυμούν να υπάρξει η παροχή ενός προληπτικού προγράμματος που θα παρέχει οικονομική βοήθεια εάν απαιτηθεί.


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου