Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο του υποψηφίου - Θα μπορούσε να είναι και γυναίκα

Για την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής μίλησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αρχή της συνέντευξης που παραχώρησε, στην εκπομπή "Ανατροπή" και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.
Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η απόφαση
οριστικοποιήθηκε σήμερα, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και ότι για τη συγκεκριμένη απόφαση ενημερώθηκαν και διάφοροι Ευρωπαικοί κύκλοι, καθώς, όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Προεδρική εκλογή συνδέεται και με το χρονοδιάγραμματα που θα υπάρξουν σχετικά με τη συμφωνία με της τρόικα.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα το πρόσωπο που θα προταθεί για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι δεν θα ανακοινωθεί αύριο. "Δεν θα ανακοινωθεί αύριο το όνομα, γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλήξει", σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Σχετικά με τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ο υποψήφιος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι χρειάζεται ένα πρόσωπο που δεν θα απηχεί μόνο τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά κάποιο που θα συσπηρώνει ευρύτερες δυνάμεις. Ο ίδιος είπε ότι θα προτιμούσε να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει και γυναίκα στο μυαλό του για υποψήφια πρόεδρος.
Στην ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη γιατί πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι έγινε αφενός για να σταθεροποιηθεί το τοπίο και αφετέρου προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα ενότητας που θα επιτρέψει να αποτραπούν σκληρά μέτρα.
"Δεν θέλουμε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για να πάρουμε σκληρά μέτρα αλλά για να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα", τόνισε χαρακτηριστικά
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση αν δεν συμφωνήσουμε, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό το διάστημα από εδώ και πέρα. Μάλιστα, ανέφερε ότι "χωρίς νέο πρόγραμμα δεν υπάρχει νέο δάνειο".
Σχετικά με τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν θα γίνει βλαπτική μεταβολή του νόμου για τις 100 δόσεις, λέγοντας όχι στον ΦΠΑ στα νησιά και στη μείωση των συντάξεων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή λέγοντας ότι "αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουμε καθαρό πολιτικό χρόνο 18 μηνών" και ότι σε αυτο το χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας.
Στη συνέχεια εξεπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι υπόσχεται ανεφάρμοστα πράγματα και ότι κάνει παροχολογία παλαιού τύπου. Eπίσης, τον κατηγόρησε για ακραία, ανεύθυνη και υπονομευτική στάση για την οικονομία, αναφορικά με τη ρητορική περί «κουμπαρά».
«Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιες βίαιες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής» είπε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, για μια ακόμη φορά. ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγυητή της εθνικής σταθερότητας"

1 σχόλιο: