Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Το μεγάλο come back των «58»

Επανεμφανίστηκε η πρωτοβουλία των 58 και συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη, των Μεταρρυθμιστών, του Ποταμιού και της Δράσης και συμφώνησαν ότι απαιτείται ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και προσδιορισμός εκλογών το φθινόπωρο για να
αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός Grexit.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ξενοδοχείο   Crown Plaza μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας των 58 από την οποία πήραν μέρος οι  Γ. Βούλγαρης, Αθ. Δρέττα, Στ. Λειβαδάς καθώς και στελέχη από την περιφέρεια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σπ. Λυκούδης, Αντρέας Παπαδόπουλος και Ντ. Τσικαρδάνη από τους Μεταρρυθμιστές, ο Στ. Τσακυράκης από το Ποτάμι, οι κ.κ. Π. Καψής και  Κ. Σπηλιώπουλος από τη ΔΗΠΑΡ και η πρώην ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτεινιώτης, η κ. Γ. Πανοπούλου από τη Δράση.

Επανεμφάνιση για εκλογή Προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονη διαβούλευση των στελεχών του Ποταμιού με τον Σταύρο Θεοδωράκη για να συμμετέχουν στη σύσκεψη. Η πρωτοβουλία των 58 επανεμφανίστηκε προκειμένου να αναλάβει.... συγκολλητική δράση μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς με αφορμή την εκλογή του Προέδρους της Δημοκρατίας.
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν σε τέσσερα βασικά σημεία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν στο οποίο αναφέρουν:  
  1. Ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος: Οι κίνδυνοι επανεμφάνισης ενός Grexit που προκύπτουν τόσο από τις πολιτικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην Ε.Ε., όσο και από τα αδιέξοδα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Η χώρα ζει ξανά μέρες του 2011 -2012 εξαιτίας των επιπόλαιων χειρισμών της κυβέρνησης και της καταστροφικής άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην εθνική, λαϊκή προσπάθεια. Η Ελλάδα διατρέχει διπλό κίνδυνο. Από τη μία, να μπει τις επόμενες εβδομάδες σε παρατεταμένη φάση ακυβερνησίας και εμφυλιοπολεμικής πόλωσης, τη στιγμή που χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή ικανότητα απόφασης και διαπραγμάτευσης. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος ενός απότομου «πολιτικού ατυχήματος» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει και αποδειχτεί τελείως απροετοίμαστος να  κυβερνήσει.
  2. Η ανάγκη πολιτικής συμφωνίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκλογές: Οι επόμενοι μήνες είναι από εκείνους που κρίνουν την πορεία μιας χώρας επί μακρόν. Χρειάζεται μία πολιτική συμφωνία που θα δώσει χρόνο και σταθερότητα. Χρειάζεται η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονο ορισμό του χρόνου εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Θα επιτρέψει τη διόρθωση κυβερνητικών πολιτικών λαθών και την εκκίνηση της αναγκαίας και λελογισμένης συνταγματικής αναθεώρησης που θα προετοιμάζει τη χώρα για την επόμενη πολιτική φάση .Θα βοηθήσει  στην ωρίμανση των πολιτικών δυνάμεων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν. Όλο και περισσότερες φωνές ενώνονται σε αυτή την εξέλιξη. Όσοι συμμετέχουμε στη σημερινή συνάντηση συμπίπτουμε στην υποστήριξη αυτής της συμφωνίας.
  3. Φυγή προς τα εμπρός: Η χώρα δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο της στη μεταμνημονιακή περίοδο. Βγαίνει φτωχότερη, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά ανταγωνιστικότερη, δημοσιονομικά σταθερότερη και κοινωνικά δικαιότερη. Το πολιτικό σύστημα, οι θεσμοί, η οικονομία, οι ίδιοι οι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σχήματα και πρακτικές ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά. Δεν υποτιμούμε και  δε χαρίζουμε σε καμία περίπτωση τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει όχι μόνο στο δημοσιονομικό, αλλά και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Όσο όμως παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μετρολογία και  διαπραγματεύσεις, σε κόκκινες γραμμές και αμυντικές περιχαρακώσεις, σε έλλειψη ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου, τόσο θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα φαύλο κύκλο της πιθανής χρεοκοπίας και της κατάρρευσης. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια φυγή προς τα μπρος.
  4. Ισχυρός τρίτος πόλος: Η επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνει ότι επίκεντρο της αστάθειας και της εμπλοκής είναι το πολιτικό σύστημα και ο μικρός δικομματισμός. Η ισχυροποίηση του τρίτου πόλου παραμένει απαραίτητος όρος για την υπέρβαση της κρίσης και την προοπτική της εθνικής ανασυγκρότησης.
Σε κάθε όμως περίπτωση υποστηρίζουμε ότι οι σχέσεις των κομμάτων του χώρου δεν πρέπει να εξελιχτούν σε έναν μικρό κομματικό εμφύλιο. Υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης πορείας, που θα αναδεικνύει ως κοινό αντίπαλο τον μικρό δικομματισμό. Στη λογική αυτή  σημερινή συνάντηση έχει από μόνη της μια ισχυρή συμβολική σημασία.Τονίζει την ιδιοσυστασιακή  αυτονομία του ευρύτερου αριστερού και κεντρώου χώρου έναντι του μικρού δικομματισμού.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου