Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τι λέει η Figaro για το γεύμα Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς

Γεύμα σε εστιατόριο του Στρασβούργου είχε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η συνάντηση κανονίστηκε μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και μετέφερε τις εντυπώσεις του στους δύο ηγέτες.
Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν από καμία πλευρά μετά το πέρας του δείπνου που έγινε σε αλσατικό εστιατόριο του Στρασβούργου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι επρόκειτο για το ραντεβού που αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Από εκείνες τις επιθέσεις μέχρι την 30ή Ιανουαρίου άλλαξαν αρκετά στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.
Η Ανγκελα Μέρκελ καθυστέρησε στην αποστολή συγχαρητηρίου μηνύματος στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ όχι μόνο επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά για να τον συγχαρή αλλά, έσπευσε να τον προσκαλέσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 12 Φεβρουαρίου.  Το Βερολίνο, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θέλει να πιστέψει ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός «μετώπου αντι-Μέρκελ» στην Ευρώπη.
Πάντως και από τις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχουν ανησυχίες για τη νέα οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Αθήνα. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία από τις χώρες που δεν συζητά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ωστόσο, στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει η άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα επιχείρημα να χαλαρώσει η αυστηρότητα στην Ευρώπη.
Στενό μαρκάρισμα της Αθήνας σε Λονδίνο, Ρώμη και Παρίσι
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, προσκεκλημένος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο και θα συναντηθεί. Στις 3 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και όπως επιβεβαίωσαν πηγές της ιταλικής
κυβέρνησης. Όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς. Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών. Επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Εσπευσμένα, ο έλληνας υπουργός ταξιδεύει σήμερα για Παρίσι. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ο έλληνας υπουργός ήταν να συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Σύμφωνα πάντα με το αρχικό πρόγραμμα ο κ. Βαρουφάκης την Κυριακή θα βρίσκεται  Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν και την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάντοαν, από τους στενότερους συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι, έχει δηλώσει σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι αισιόδοξος και θεωρεί πως θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξυπηρετεί τόσο το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της χώρας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου